Regeling vervallen per 01-01-2020

Mandaatbesluit Uitvoeringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop Noord-Holland'.

Geldend van 13-06-2013 t/m 31-12-2019

Intitulé

Mandaatbesluit Uitvoeringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop Noord-Holland'.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

Besluiten vast te stellen:

Mandaatbesluit Uitvoeringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop Noord-Holland'.

Artikel 1

  • 1.

    Gedeputeerde staten verlenen aan de algemeen directeur van de stichting Meer met Minder mandaat tot het namens hen nemen van besluiten betreffende het verstrekken van subsidie op grond van de Uitvoeringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen eraf Noord-Holland’.

  • 2.

    Het mandaat bedoeld in het eerste lid, omvat:

    • a.

      vaststellen of weigeren van de subsidie;

    • b.

      het nemen van besluiten op grond van de artikelen 4:5 en 4:6 van de Algemene wet bestuursrecht;

    • c.

      alle overige ter zake van de subsidieverstrekking te nemen besluiten.

Artikel 2

De ondertekening van besluiten als bedoeld in artikel 1 luidt:

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens deze,

Algemeen directeur Meer Met Minder

gevolgd door de handtekening van de algemeen directeur.

Artikel 3

  • 1.

    De algemeen directeur brengt jaarlijks verslag uit aan gedeputeerde staten van de besteding van het voor het voorafgaande jaar uitgetrokken budget voor het verstrekken van subsidies, waarin opgenomen een uiteenzetting van de daarbij opgedane ervaringen en de daaruit te trekken conclusies en alle in de voorgaande periode de krachtens dit mandaatbesluit genomen besluiten.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in het voorgaande lid verschaft de algemeen directeur desgevraagd alle informatie aan gedeputeerde staten terzake van de uitoefening van de in dit besluit bedoelde bevoegdheden.

Artikel 4

  • 1.

    Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit Uitvoeringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop Noord-Holland’.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Ondertekening

Haarlem, 4 juni 2013.
Gedeputeerde staten van Noord-Holland,
J.W. Remkes, voorzitter.
G.E.A. van Craaikamp, provinciesecretaris.

Toelichting bij Mandaatbesluit Uitvoeringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop Noord-Holland’

Algemeen

In oktober 2012 is een convenant gesloten tussen de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de gezamenlijke provincies waarin is overeengekomen dat in de periode 2012-2014 door provincies, met rijksmiddelen, een regeling wordt opgesteld en uitgevoerd om het verwijderen van asbestdaken en afvoeren van asbest bij agrarische ondernemers te subsidiëren in die gevallen waar ook zonnepanelen op de nieuwe daken worden geplaatst. Hiertoe is de Uitvoeringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop Noord-Holland vastgesteld.

Ter uitvoering van deze regeling wordt een overeenkomst gesloten met de Stichting Meer Met Minder waarin onder andere de behandeling van de subsidieaanvragen is opgenomen. Ten behoeve van de uitvoering van de regeling – het nemen van subsidiebesluiten en het daadwerkelijk uitbetalen van de subsidie- is mandaat van gedeputeerde staten vereist. Het mandaatbesluit ziet op het mandateren van deze bevoegdheden.

Juridisch kader

De regels van de Algemene wet bestuursrecht zijn op dit mandaatbesluit van toepassing. Met name afdeling 10.1.1. waarin alle bepalingen aangaande mandaat zijn opgenomen. Het mandaatbesluit geeft invulling aan deze bepalingen.

De grondslag voor het nemen van een mandaatbesluit is neergelegd in artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht dat bepaalt dat een bestuursorgaan een mandaat kan verlenen, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald.

Artikel 10:5 van de Algemene wet bestuursrecht vereist, nu het een algemeen mandaat betreft en niet voor een incidenteel geval, een schriftelijk mandaat.

Artikel 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht vereist instemming van de gemandateerde indien gemandateerde niet werkzaam is onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever. Deze instemming is niet opgenomen in de overeenkomst maar apart gegeven.

Artikel 10:6 van de Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat de mandaatgever de gemandateerde per geval of in het algemeen instructies kan geven ter zake van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid.

Artikelsgewijs

Artikel 1 Mandaatverlening

Het mandaat beoogt het gehele proces van subsidieverstrekking te mandateren. Overige handelingen, zoals handelingen ter voorbereiding van het besluit tot vaststelling van de subsidie vallen onder de reikwijdte van het mandaat. Het uitbetalen valt hier eveneens onder, nu de subsidiebeschikking aangemerkt wordt als de beschikking als bedoeld in artikel 4:86 van de Algemene wet bestuursrecht en voor het uitbetalen geen apart besluit vereist.

Uit artikel 10:3 Algemene wet bestuursrecht volgt reeds de begrenzing van het mandaat. Zo omvat het mandaat niet het beslissen op bezwaarschriften nu dit op grond van 10:3, derde lid van de Algemene wet bestuursrecht niet verleend kan worden aan degene die het besluit waartegen het bezwaar zich richt, krachtens mandaat heeft genomen. Overigens verzet artikel 10:3, eerste lid zich ertegen het beslissen op bezwaar te mandateren aan een ondergeschikte van degene die het besluit waartegen het bezwaar zich richt heeft genomen.

Verder omvat het mandaat niet de bevoegdheid tot het maken van beleidsregels.

Om voorts te bewerkstelligen dat het mandaat ook alle wettelijk verplichte handelingen in het subsidieproces omvat, zijn de onderdelen b en c opgenomen, waarbij c fungeert als de vangnetbepaling.

Artikel 2 Ondertekening

Dit artikel geeft invulling aan artikel 10:10 van de Algemene wet bestuursrecht. Artikel 10:10 van de Awb bepaalt dat een krachtens mandaat genomen besluit vermeldt namens welk bestuursorgaan het besluit is genomen, niet de wijze waarop ondertekening plaatsvindt.

Artikel 3 Verantwoording

Dit artikel geeft invulling aan artikel 10:6, tweede lid van de Awb waarin is bepaald dat de gemandateerde de mandaatgever op diens verzoek inlichtingen verschaft over de uitvoering van de bevoegdheid.