Lotingreglement particuliere bouwkavels Noordoostpolder

Geldend van 28-06-2006 t/m heden

Intitulé

Lotingreglement particuliere bouwkavels Noordoostpolder

Artikel 1. Definities

In dit reglement wordt verstaan onder:

bouwkavel: een nader omschreven perceel bouwgrond, bestemd voor de oprichting van een individuele woning voor eigen bewoning met bijbehorende aanhorigheden;

college:het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder;

gegadigde: degene die is geïnteresseerd in de reservering van een bouwkavel;

gemeente: de gemeente Noordoostpolder;

gronduitgifte: reserverings- en verkoopprocedure van kavels voor individuele woningbouw in een bepaald plangebied;

plangebied: het op tekening nader aangeduide gebied waarbinnen de gronduitgifte plaatsvindt en waarop dit reglement van toepassing is verklaard.

Artikel 2. Overgangsbepaling

Voordat de loting plaatsvindt krijgen de personen die op een wachtlijst van de gemeente voor de uitgifte van bouwkavels staan voor dit plangebied, op volgorde van inschrijving, de mogelijkheid om een bouwkavel te kiezen. Vanaf februari 2002 is het niet meer mogelijk om zich op een wachtlijst te plaatsen. Deze overgangsbepaling zal van toepassing zijn zolang de wachtlijsten nog niet zijn afgewerkt of - indien eerder - zodra wettelijk is bepaald dat het hanteren van bindingsregels (in dit geval een wachtlijst) niet langer mag.

Artikel 3. Doel en toepassingsbereik

Het doel van dit reglement is om iedere gegadigde middels een vaste systematiek van loting een gelijke kans te bieden om voor de reservering van een bouwkavel in aanmerking te komen in de plangebieden waarin dit reglement van toepassing is verklaard. Dit reglement is van toepassing op de loting voor individuele kavels, maar kan tevens worden gebruikt voor loting van andersoortige kavels of objecten.

Artikel 4. Kennisgeving van gronduitgifte en wijze van inschrijving

De gemeente geeft op de volgende wijze kennis van het voornemen tot gronduitgifte en de wijze van inschrijving:

  • a.

    De mogelijkheid om zich in te schrijven als gegadigde voor de loting wordt bekend gemaakt middels een kennisgeving in een binnen de gehele gemeente gratis te verspreiden huis aan huis blad alsmede op de website van de gemeente Noordoostpolder; in het blad en op de website staat de wijze van inschrijving en de uiterste datum daarvoor vermeld; de eventuele criteria voor inschrijving en toewijzing van de bouwkavels worden daarbij vermeld. De kennisgeving in het huis aan huis blad zal éénmaal plaatsvinden.  

  • b.

    De uiterste datum van inschrijving ligt ten minste twee weken na de datum van de kennisgeving.  

  • c.

    Indien na de loting nog kavels beschikbaar zijn, kan het college besluiten deze kavels op een andere wijze aan gegadigden aan te bieden.  

  • d.

    Aan de publieksbalie van het gemeentehuis, alsmede op telefonisch verzoek, is een inschrijfformulier voor de loting met een brochure van de betrokken bouwkavels en nadere gegevens verkrijgbaar. De gegadigde moet voor een van tevoren vastgestelde datum het inschrijfgeld van EUR 500,00 op het bankrekeningnummer van de gemeente Noordoostpolder overmaken. Niet volledig ingevulde formulieren komen niet in aanmerking voor inschrijving. Het inschrijfformulier zal niet in behandeling worden genomen als dit inschrijfformulier en/of het inschrijfgeld niet voor de hiervoor bedoelde datum, voorafgaande aan de datum waarop de loting plaatsvindt, zijn ontvangen.  

  • e.

    het inschrijfgeld van € 500,-- wordt gerestitueerd bij het niet in optie nemen van een bouwkavel en gecompenseerd bij de verkoop van de kavel, dit wordt verrekend met de totale koopsom van de bouwkavel.

  • f.

    Na ontvangst van een inschrijfformulier en van het inschrijfgeld wordt de gegadigde op een lijst genoteerd onder vermelding van een volgnummer. Deze gegevens staan tevens op het inschrijfformulier vermeld.

Artikel 5. Op de reservering toepasselijke voorwaarden

De reservering van bouwkavels voor diegenen die zijn ingeloot zal geschieden overeenkomstig de voorwaarden als vermeld in dit reglement en de bepalingen in het optieformulier.

Artikel 6. Kavelprijzen

  • a. Voor elke gronduitgifte wordt vooraf door het college op een lijst per kavel de kavelprijs en de oppervlakte vastgesteld. De betrokken lijst wordt op verzoek gratis aan een ieder ter beschikking gesteld die voor deelname als gegadigde aan de loting in aanmerking wenst te komen.  

  • b. Alle genoemde prijzen zijn exclusief de wettelijk verschuldigde omzetbelasting en gelden tot de datum zoals op deze lijst vermeld, tenzij anders staat vermeld.

Artikel 7. Onvoorwaardelijke inschrijving

Alleen volledig en onvoorwaardelijk ingevulde en ondertekende formulieren worden geaccepteerd.

Artikel 8. Verplichting reservering door natuurlijke personen

Reservering van bouwkavels vindt slechts plaats voor natuurlijke personen. Rechtspersonen zijn van reservering uitgesloten, tenzij voorafgaand uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van het college is verkregen.

Artikel 9. Inlevering inschrijfformulier, toelating als gegadigde en zitting

Uiterlijk op een nader aan te geven datum, als bedoeld in artikel 4 sub b, moet het inschrijfformulier, voorzien van een handtekening, door de gemeente zijn ontvangen.

Artikel 10. Loting en keuze van een kavel

  • a. Op basis van de ingeleverde inschrijfformulieren wordt een lijst samengesteld, waarbij iedere gegadigde een volgnummer krijgt toegewezen.  

  • b. Door een plaatselijke notaris zal de loting worden verricht. De loting is niet openbaar. Bij de loting wordt de volgorde geloot waarin gegadigden, tijdens de afzonderlijke optiegesprekken, een bouwkavel in optie kunnen nemen, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit de bouwkavels die nog beschikbaar zijn op het moment dat een gegadigde op basis van de lotingsvolgorde aan de beurt is (op optiegesprek komt).  

  • c. Indien de gegadigde tijdens het optiegesprek als bedoeld in lid b geen bouwkavel wenst te reserveren, heeft de gegadigde de mogelijkheid om zich achter maximaal twee bouwkavels die reeds in optie zijn uitgegeven als (eerste of tweede) reserve te laten noteren. Per bouwkavel zijn twee reserveplaatsen mogelijk. Indien geen bouwkavel wordt gereserveerd of indien de gegadigde zich niet als reserve laat plaatsen op 1 of 2 gereserveerde bouwkavels vervallen voor hem of haar alle verdere rechten uit de betrokken lotingsprocedure om een bouwkavel te reserveren.  

  • d. Indien de gegadigde bij het optiegesprek als bedoeld in lid b een kavel noemt die hij/zij wenst te reserveren wordt deze bouwkavel voor de gegadigde gereserveerd, tenzij de genoemde kavel reeds eerder is gereserveerd.  

  • e. Tijdens het optiegesprek wordt, indien door de gegadigde een keuze wordt gemaakt, een optieformulier getekend. Op dit optieformulier wordt het volgende opgenomen en geregeld: naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van de gegadigde, kavelnummer, prijs en oppervlakte van de gereserveerde kavel. Door ondertekening van het optieformulier verklaart de gegadigde de door hem of haar gekozen bouwkavel te willen reserveren onder de daarin staande voorwaarden.  

  • f. Het college kan besluiten om in het kader van de stimulering van de werkgelegenheid een nader te bepalen aantal kavels voor vrije sectorwoningen te reserveren:

    • o

      voor werknemers van een onderneming indien de reservering en uitgifte van woningbouwkavels voor de keuze voor de gemeente Noordoostpolder als vestigingsplaats van doorslaggevend belang blijkt te zijn;

    • o

      in een nader door het college vast te stellen en strikt omschreven situatie.

Artikel 11. Niet verkochte kavels

Indien na de loting nog kavels beschikbaar zijn kan het college besluiten deze op andere wijze ter beschikking te stellen voor een ieder die daarvoor in aanmerking wil komen. De overgebleven kavels zijn ter vrije gronduitgifte.

Artikel 12. Inschrijving voor twee onder één kap woning

Voor twee onder één kap woningen geldt dat twee gegadigden zich gezamenlijk in dienen te schrijven, waarbij men vooraf onderling moet regelen voor welke kavels men in aanmerking wil komen. De loting geschiedt per paar gegadigden.

Artikel 13. Onvoorziene omstandigheden

Indien zich omstandigheden voordoen waarin dit reglement niet voorziet beslist het college.

Artikel 14. Citeertitel

Dit reglement kan worden aangehaald als "Lotingreglement particuliere bouwkavels Noordoostpolder".