APV (Nadere regels inzake (uit)zichtbelemmerende beplanting)

Geldend van 01-10-2010 t/m heden

Intitulé

APV (Nadere regels inzake (uit)zichtbelemmerende beplanting)

Onderwerp:nadere regels inzake (uitzicht)belemmerende beplanting.Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt;Overwegende dat het in het kader van de verkeersveiligheid en het voorkomen van gevaar,schade en/of hinder voor de weggebruiker wenselijk en noodzakelijk wordt geacht ter zakevan de aanwezigheid van beplanting langs wegen en op kruisingen nadere regels vast testellen;Dat deze nadere regels hun juridische basis vinden in het artikel 2:10 van de AlgemenePlaatselijke Verordening gemeente Oldambt, waarbij het verboden is een weg of eenweggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig publieke functie daarvan;Dat daarbij is bepaald dat het beoogde gebruik geen schade mag toebrengen aan de weg,geen gevaar mag opleveren voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatigegebruik daarvan danwel een belemmering mag vormen voor het doelmatig beheer enonderhoud daarvan, waarbij het gebruik moet voldoen aan redelijke eisen van welstand;Dat in de voormalige gemeente Scheemda deze regels al in het voorjaar van 1990 zijningesteld en uit ervaringen in de praktijk is gebleken dat deze hun actualiteit nog steedsbewijzen;Dat het, mede in verband met de harmonisatie van regelgeving in de nieuwe gemeenteOldambt, het nastreven van continuïteit en de rechtszekerheid en –gelijkheid, wenselijk ennoodzakelijk wordt geacht deze nog altijd actuele algemene regels opnieuw te bekrachtigen,en van toepassing te verklaren voor het gehele grondgebied van de gemeente Oldambt, omdeze voor de toekomst te kunnen gebruiken als formeel toetsingskader in het kader van hethandhavingsbeleid ter zake van uitzicht belemmerende beplanting op en langs wegen in degemeente Oldambt;Gelet op artikel 2:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Oldambt (A.P.V.-Oldambt) en bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht;b e s l u i t:vast te stellen de volgende nadere regels ten aanzien van (hinderlijke) beplanting langsopenbare wegen:

Artikel 1

1. binnen de uitzichtdriehoek, gevormd door uit het snijpunt van de beide wegassen eenafstand van 12 meter te nemen en de op de wegassen gelegen punten te verbinden,mag zich geen beplanting bevinden met een hoogte hoger van 80 centimeter (zieonderstaande afbeelding), gemeten vanaf het niveau vanaf de aanwezige trottoirs en,bij ontbreken daarvan, het niveau van de rijbaan (kruin van de weg).2. Heggen en struiken moeten zodanig worden gesnoeid dat deze niet overhangen opof boven openbare wegen en de daarbij behorende trottoirs.3. Bomen moeten zodanig worden gesnoeid dat boven de openbare weg (rijbaan) geentakken hangen, lager dan 4.5 meter, en boven trottoirs geen takken hangen, die lagerzijn dan 2,50 meter.Nadere regels uitzicht belemmerende beplanting (A.P.V.-Oldambt). 3(afbeelding, als bedoeld in lid 1).

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeesteren wethouders van de gemeente Oldambt in zijnvergadering van 5 oktober 2010.De secretaris, De burgemeester,H.J.J. Groothuis. P. Smit.