Regeling vervallen per 12-04-2011

Subsidieregeling Stimulering recreatie en toeriseme Oldenzaal 2007

Geldend van 29-08-2007 t/m 11-04-2011

Intitulé

Subsidieregeling Stimulering recreatie en toeriseme Oldenzaal 2007

Het college van burgemeester en wethouders,

overwegende dat:

  • per raadsbesluit op 20 december 2001 de ‘Nota recreatie/toerisme en stadspromotie’ is vastgesteld. Conform programmabegroting 2005 heeft het college op 21 maart 2005 de notitie ‘Verdeling budgetten R&T/stadspromotie Gemeente Oldenzaal’ vastgesteld over de subsidiëring van activiteiten met betrekking tot recreatie, toerisme en stadspromotie;

  • het gewenst is de beleidsregels stimulering recreatie, toerisme en stadspromotie vast te leggen in een subsidieregeling;

gelet op titel 4.2 subsidies van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 1.6 van de Algemene subsidieverordening Oldenzaal 2005

b e s l u i t :

vast te stellen de Subsidieregeling Stimulering recreatie en toerisme Oldenzaal 2007, met de daarbij behorende toelichting

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    college: het college van burgemeester en wethouders;

  • b.

    de wet: de Algemene wet bestuursrecht;

  • c.

    de verordening: de Algemene subsidieverordening Oldenzaal 2005;

  • d.

    subsidieaanvrager: particulier of rechtspersoon die subsidie ontvangt, kan zowel profit als non-profit zijn en hoeft niet statutair in Oldenzaal gevestigd te zijn. De subsidieaanvrager mag niet in strijd handelen met wettelijke regels en gemeentelijk beleid;

  • e.

    het toeristisch-recreatieve product ‘Oldenzaal’:

    • -

      het winkelen in Oldenzaal;

    • -

      het cultuurerfgoed van Oldenzaal (cultuurtoerisme);

    • -

      het recreatiepark Het Hulsbeek;

    • -

      Oldenzaal als uitgaansstad;

    • -

      de evenementen in Oldenzaal;

    • -

      het recreatieve routenetwerk in Oldenzaal en omgeving;

    • -

      de stadspromotie van Oldenzaal.

Artikel 2 Reikwijdte

Tenzij in deze subsidieregeling anders is bepaald, laat deze subsidieregeling onverlet de in de wet en in andere wettelijke voorschriften met betrekking tot subsidies opgenomen bevoegdheden en verplichtingen.

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

Er kan subsidie worden verstrekt voor activiteiten en producten die een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Oldenzaal als toeristisch-recreatieve verblijfplaats en dagrecreatieve bestemming. Hierbij gaat het om de ontwikkeling van het toeristisch-recreatieve product ‘Oldenzaal’ te stimuleren, door vernieuwing, kwaliteitsverbetering en uitbreiding.

Artikel 4 Criteria

  • 1. Met betrekking tot deze subsidie gelden de volgende criteria.

    • a.

      De activiteit en/of het product ligt op het gebied van recreatie en toerisme en vindt plaats in de gemeente Oldenzaal en/of heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente.

    • b.

      De activiteit en/of het product is openbaar en voor iedereen toegankelijk.

    • c.

      De activiteit en/of het product heeft een toegevoegde waarde op het bestaande aanbod van Oldenzaal en omgeving (vernieuwend en origineel).

    • d.

      Er wordt ruime bekendheid gegeven aan de activiteit en/of het product wordt voldoende onder de aandacht gebracht minimaal binnen de regio Twente en/of Duits grensgebied (regionale uitstraling en promotionele waarde).

    • e.

      De activiteit en/of het product mag niet uitsluitend of in overwegende mate afhankelijk zijn van het verkrijgen van een gemeentelijke subsidie.

  • 2. Afhankelijk van de subsidieaanvraag kunnen de volgende criteria van belang zijn.

    • f.

      Afhankelijk van de aard van de activiteit en/of het product dient zicht te zijn op continuïteit na afloop van het project.

    • g.

      Bij de ontwikkeling en uitvoering van de activiteit en/of het product zijn meerdere partijen betrokken, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor uitvoering en (mede)financiering (bevordert samenwerking).

Artikel 5 Grondslagen voor de subsidie

De subsidie dient een aanvullende bijdrage te zijn in de kosten, die eenmalig wordt verstrekt (incidentele waarderingssubsidie). De hoogte van de subsidie wordt per aanvraag bepaald.

Artikel 6 Subsidieplafond

Het college stelt per kalenderjaar een subsidieplafond vast.

Artikel 7 Aanvraag

  • 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 4:2 van de wet en artikel 2.1 van de verordening dient de aanvraag in ieder geval zodanige gegevens en bescheiden te bevatten dat deze kan worden getoetst aan het bepaalde in de artikelen 3 tot en met 5.

  • 2. De aanvraag moet voorafgaand aan de activiteit, waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, schriftelijk worden ingediend. De schriftelijke aanvraag moet voorzien worden van een beschrijving van de activiteit, een begroting en indien van toepassing de geldende statuten.

Artikel 8 De subsidieverlening

Zoals bepaald in artikel 4:13 van de wet wordt binnen een termijn van acht weken een beslissing genomen op de subsidieaanvraag. Beschikking tot subsidieverlening wordt genomen en schriftelijk aan de aanvrager kenbaar gemaakt. Hierin wordt tevens vermeld aan welke specifieke voorwaarden en/of verplichtingen de subsidieontvanger moet voldoen voor de subsidievaststelling.

Artikel 9 Verplichtingen

Onverminderd het bepaalde in afdeling 4.2.4 van de wet en artikel 4.1 van de verordening kunnen aan de subsidieontvanger de volgende verplichtingen worden verbonden:

  • a.

    de uitvoering/realisatie van de activiteit en/of het project vindt plaats in het (kalender)jaar waarvoor de bijdrage is verleend;

  • b.

    bij de activiteit en/of het product moet vermeld worden dat het mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de gemeente Oldenzaal en/of het promotielogo van de stad Oldenzaal (“Hanzestad Oldenzaal de Glimlach van Twente”) wordt gebruikt;

  • c.

    de subsidie-ontvanger dient verantwoording af te leggen voor de uitvoering/realisatie van de activiteit en/of het project.

Artikel 10 De subsidievaststelling

Acht weken na afloop van de activiteit en/of de productie van het product dient de subsidieontvanger schriftelijk een aanvraag in voor subsidievaststelling. De subsidieontvanger moet aantonen dat het product en/of de activiteit conform subsidieafspraak is uitgevoerd.

Onverminderd het bepaalde in de afdelingen 4.2.5 en 4.2.6 van de wet artikel 5.1 van de verordening worden bij de aanvraag tot subsidievaststelling in ieder geval de volgende gegevens verstrekt:

  • a.

    aantonen dat het product gerealiseerd is of

  • b.

    een evaluatieverslag in te dienen van de uitgevoerde activiteit.

Artikel 11 Betaling

De subsidie wordt betaald nadat de subsidie is vastgesteld.

Artikel 12 Voorschotten

Na subsidieverlening kan de helft van de subsidie per voorschot worden overgemaakt aan de subsidieontvanger. Het restant zal pas worden betaald nadat de subsidie is vastgesteld.

Artikel 13 Afwijkingsmogelijkheid of hardheidsclausule

Het college kan afwijken van een of meerdere bepalingen van deze subsidieregeling.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking na bekendmaking.

Artikel 15 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als: Subsidieregeling Stimulering recreatie en toerisme Oldenzaal 2007.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 21 augustus 2007.

De secretaris, De burgemeester,

TOELICHTING behorende bij de Subsidieregeling Stimulering recreatie en toerisme Oldenzaal 2007

(vastgesteld bij collegebesluit van 21 augustus 2007 nr. INT-07-00417)

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

De omschrijving van subsidieaanvrager wijkt af van de Algemene subsidieverordening 2005, artikel 1.3. De particulier of rechtspersoon die subsidie ontvangt, kan zowel profit als non-profit zijn. Het betreft namelijk een subsidieregeling die betrekking heeft op de economische sector recreatie en toerisme. Toeristisch-recreatieve producten worden ontwikkeld om in de markt gezet te worden en dienen ter promotie van de stad. De subsidieaanvrager hoeft statutair niet in Oldenzaal gevestigd te zijn. Particulieren en/of rechtspersonen van buiten Oldenzaal kunnen ook investeren in het toeristisch product Oldenzaal.

Artikel 2 Reikwijdte

Geen toelichting

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

Geen toelichting

Artikel 4 Criteria

In de subsidieregeling artikel 4 worden een aantal criteria vermeld waaraan een project moet voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen. De criteria a tot en met e dienen bij elke aanvraag van toepassing te zijn. De criteria f en g zijn ook belangrijk, maar zullen niet bij elke aanvraag van toepassing kunnen zijn. Indien om budgettaire redenen een keuze moet worden gemaakt uit diverse subsidieaanvragen, zullen deze als pre meegenomen worden.

Artikel 5 Grondslagen voor de subsidie

De subsidie dient een aanvullende bijdrage te zijn in de kosten, die rechtstreeks verband houden met de uit te voeren activiteit en/of product. De indirecte kosten komen niet voor subsidie in aanmerking, zoals consumpties, reis- en verblijfkosten, en kostenposten als diversen en onvoorzien.

Artikel 6 Subsidieplafond

Geen toelichting

Artikel 7 Aanvraag

Geen toelichting

Artikel 8 De subsidieverlening

Geen toelichting

Artikel 9 Verplichtingen

Geen toelichting

Artikel 10 De subsidievaststelling

Bij een aanvraag tot subsidievaststelling dient de subsidieontvanger aan te tonen dat het product gerealiseerd is en/of een evaluatieverslag in te dienen van de uitgevoerde activiteit.

Zodra dit ambtelijk geconstateerd is, kan worden overgegaan tot vaststelling van de subsidie.

Conform de Awb kan de subsidie ook verstrekt worden door deze direct vast te stellen.

Artikel 11 Betaling

Geen toelichting

.

Artikel 12 Voorschotten

Geen toelichting

Artikel 13 Afwijkingsmogelijkheid of hardheidsclausule

Geen toelichting

Artikel 14 Inwerkingtreding

Geen toelichting

Artikel 15 Citeertitel

Geen toelichting