Mandaatbesluit van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oosterhout voor de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, supplement betreffende het besluiten tot het publiceren van samenvattingen van Brzo-inspecties

Geldend van 13-08-2015 t/m heden

Intitulé

Mandaatbesluit van de gemeente Oosterhout voor de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, supplement betreffende het besluiten tot het publiceren van samenvattingen van Brzo-inspecties

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout van 28 juli 2015, BI.0150250 inzake het toekennen van mandaat aan de directeur van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout;

overwegende dat de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant één van de zes omgevingsdiensten in Nederland is die zijn aangewezen als zogenaamde “Brzo-RUD” voor de uitvoering van de taken in het kader van vergunningverlening, toezicht en handhaving bij onder andere bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen 1999 (Brzo-bedrijven);

dat de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant in dat kader inspecties bij de binnen de gemeente gelegen Brzo-bedrijven uitvoert en daarvan rapporten opstelt;

dat het wenselijk is dat sprake is van openheid en transparantie naar de omgeving van Brzo-bedrijven, in lijn met de aanbevelingen in het rapport “Veilgheid Odfjell Terminals Rotterdam, periode 2000-2012” van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van juni 2013;

dat daartoe in het landelijke Bestuurlijk OmgevingsBeraad, waarin onder meer IPO en VNG zitting hebben, op 11 december 2013 is besloten om samenvattingen van de Brzo-inspectieverslagen te publiceren op de website http://www.brzoplus.nl;

dat dit tevens past in de kabinetvisie “open overheid”, inhoudende dat actieve openbaarheid een onderdeel zou moeten zijn van het beleid van overheidsorganisaties;

gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht,

besluit:

Artikel 1 Mandaat en ondermandaat

  • 1. Aan de directeur Midden- en West-Brabant wordt mandaat verleend voor het nemen van besluiten ingevolge artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur, voor zover deze betrekking hebben op samenvattingen van inspecties bij Brzo-bedrijven binnen de gemeente Oosterhout.

  • 2. De directeur Omgevingsdienst Midden-en West-Brabant kan het hem verleende mandaat ondermandateren aan leidinggevenden die onder zijn verantwoordelijkheid vallen.

Artikel 2 Voorwaarde

De directeur Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant informeert het college indien de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheid naar verwachting politieke en maatschappelijke gevolgen kan hebben of indien een besluit tot consequentie kan hebben dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld of anderszins aangesproken wordt. In de gevallen bedoeld in de vorige volzin verschaft de directeur tijdig alle benodigde informatie en voert hij overleg met de gemeente alvorens de bewuste bevoegdheid uit te oefenen.

Artikel 3 Ondertekening

Indien een besluit wordt genomen bij of krachtens dit mandaatbesluit, wordt bij de ondertekening aangegeven dat het besluit namens burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout is genomen. Tevens wordt de naam en functie van de ondertekenaar weergegeven.

Artikel 4 Slotbepalingen

  • 1. Dit besluit treedt in werking op 13 augustus 2015.

  • 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oosterhout voor de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, supplement betreffende het besluiten tot het publiceren van samenvattingen van Brzo-inspecties.

Ondertekening

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhoutop 28 juli 215.

De secretaris,

De burgemeester,

[naam secretaris]

[naam burgemeester]

Bijlage 1: Begrippen

Brzo-inrichting:

Een inrichting (bedrijfseenheid) aangewezen op grond van artikel 4 van het Besluit risico’s zware ongevallen (Stb. 1999, 234) of de opvolger van dit besluit.

 

MANDAAT Brzo Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (supplement)

 

 

 

BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN

VOORWAARDEN EN REIKWIJDTE

01

Besluiten op grond van artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur.

 

Betreft het actief openbaar maken van samenvattingen van rapportages naar aanleiding van uitgevoerde inspecties in het kader van het Besluit risico’s zware ongevallen 1999.

 

 

 

02

Het voeren van correspondentie in het kader van de procedure leidend tot een besluit op grond van artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur, waaronder in ieder geval begrepen:

artikel 4.7 en 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (horen);afdeling 4.1.3 van de Algemene wet bestuursrecht (opschorten beslistermijn).

Betreft het actief openbaar maken van samenvattingen van rapportages naar aanleiding van uitgevoerde inspecties in het kader van het Besluit risico’s zware ongevallen 1999.