Wegsleepregeling gemeente Oostzaan

Geldend van 10-05-2008 t/m heden

Intitulé

Wegsleepregeling gemeente Oostzaan

De raad van de gemeente Oostzaan

gelet op het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 173, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit wegslapen van voertuigen;

Overwegende dat het wenselijk is om in voorkomende gevallen op de weg staande voertuigen te kunnen verwijderen, over te brengen en in bewaring te stellen;

Besluit:

Vast te stellen de volgende regeling:

WEGSLEEPREGELING GEMEENTE OOSTZAAN.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze wegsleepverordening wordt verstaan onder:

  • a.

    RVV 1990: het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • b.

    wet: de Wegenverkeerswet 1994;

  • c.

    besluit: het Besluit wegslepen van voertuigen;

  • d.

    voertuig: wat hieronder wordt verstaan in artikel 1, onder a RVV 1990;

  • e.

    motorrijtuig: wat hieronder wordt verstaan in artikel 1, eerste lid onder c van de wet;

  • f.

    het college: het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 2 Aanwijzing van wegen en weggedeelten waar voertuigen kunnen worden verwijderd, overgebracht en in bewaring gesteld in het belang van het vrijhouden van wegen en weggedeelten.

Als wegen en weggedeelten, bedoeld in artikel 170, eerste lid, onder c van de wet worden alle wegen en weggedeelten binnen de gemeente aangewezen voorzover ze behoren tot een van de in artikel 2 van het besluit bedoelde soorten van wegen en weggedeelten.

Artikel 3 Plaats bewaring voertuigen en openingstijden

  • 1. Als plaats van bewaring van voertuigen wordt aangewezen het terrein van Logicx Berging BV, Grote Tocht 40 te Zaandam.

  • 2. Logicx Berging BV is tijdens kantooruren (van 08.00 uur-17.00 uur) bereikbaar voor het ophalen van een weggesleept voertuig.

  • 3. Buiten kantooruren dient een afspraak te worden gemaakt om het voertuig op te halen. Logicx Berging BV is 24 uur per dag bereikbaar voor het maken van een afspraak.

Artikel 4 Kosten overbrengen en bewaren van voertuigen

  • 1. Voor de kosten van het overbrengen van een voertuig wordt verwezen naar de tarieven van Logicx Berging BV, zoals die door het college zijn vastgesteld (zie bijlage).

  • 2. Voor de kosten van het bewaren van een voertuig wordt eveneens verwezen naar de tarieven van Logicx Berging BV, zoals die door het college zijn vastgesteld (zie bijlage).

Artikel 5 Overbrengen en in bewaring stellen van motorrijtuigen in het geval van gebleken onvoldoende rijgeschiktheid of rijvaardigheid dan wel het ontbreken van een behoorlijk zichtbare kentekenplaat.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid, bedoeld in artikel 130, vierde lid, 164, zevende lid en 174, eerste lid van d wet, zijn artikel 1, 3 en 4 van deze wegsleepverordening van overeenkomstige toepassing.

Artikel 6 Onvoorziene omstandigheden en hardheidsclausule

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen van deze wegsleepverordening, indien de onverkorte toepassing van de wegsleepverordening in die gevallen tot onbillijkheden van overwegende aard zou leiden.

  • 2. Voorafgaande aan de toepassing van het eerste lid kunnen burgemeester en wethouders daartoe de naar hun noodzakelijke inlichtingen en adviezen inwinnen.

Artikel 7 Inwerkingtreding.

Deze wegsleepverordening treedt in werking op 1 mei 2008.

Artikel 8 Evaluatieclausule

Deze wegsleepverordening wordt in ieder geval 2 jaar na het inwerkingtreden geëvalueerd.

Artikel 9 Citeerartikel

Deze wegsleepverordening wordt aangehaald als: Wegsleepverordening gemeente Oostzaan.

Ondertekening

Besluit: Volgens voorstel door de raad besloten op 7 april 2008
De griffier, de voorzitter,
A.Makenbach P.J. Möhlmann