Subsidieverordening oudejaarsactiviteiten Opsterland 2012

Geldend van 01-07-2012 t/m heden

Intitulé

Subsidieverordening oudejaarsactiviteiten Opsterland 2012

Subsidieverordening oudejaarsactiviteiten Opsterland 2012

De raad van de gemeente Opsterland;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 8 mei 2012, inzake de Subsidieverordening oudejaarsactiviteiten Opsterland 2012;

gelet op de AANHEF van de Algemene Subsidieverordening Opsterland 2012;

Besluit vast te stellen de volgende verordening:

Subsidieverordening oudejaarsactiviteiten Opsterland 2012

ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Toepassing andere verordeningen

Op deze verordening zijn de bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene Subsidieverordening Opsterland (ASV) 2012 van toepassing.

Artikel 2 Begripsomschrijvingen

Alle begrippen die in deze verordening gebruikt worden en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als de begrippen in de Awb en in de ASV 2012.

Artikel 3 Doelstelling van de verordening / bevoegdheid

Activiteiten die in het kader van de oud- en nieuwviering in een dorp worden georganiseerd komen in aanmerking voor een (structurele of eenmalige) subsidie als de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd voor iedereen toegankelijk zijn en met name gericht zijn op het bevorderen van de samenhang in het dorp en het voorkomen van openbare ordeproblemen. De te organiseren activiteiten dienen zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van verschillende leeftijds- en doelgroepen in het dorp.

Artikel 4 Aanvraag evenementenvergunning

Voor veel oud en nieuw activiteiten is een evenementenvergunning nodig. Een evenement is een activiteit die voor publiek toegankelijk is. Veel voorkomende voorbeelden van evenementen zijn: een buurtfeest waarbij de straat wordt afgesloten, straatfeest, dorpsfeest, kermis, wedstrijd, muziekfestival of openingsmanifestatie. Een evenementenvergunning moet u schriftelijk aanvragen. U kunt hiervoor gebruik maken van het op onze website geplaatste aanvraagformulier evenementenvergunning. De behandeltijd voor een evenement bedraagt minimaal drie weken. Aanbevolen wordt de evenementenvergunning en de subsidie gelijktijdig aan te vragen (zie ook artikel 9 en 10)

SUBSIDIEPLAFOND

Artikel 5 Maximale bedragen

Per dorp worden maximaal de volgende bedragen toegekend: Voor het dorp/ de dorpen: Maximaal beschikbaar:

  • -

    Beetsterzwaag € 1.500,-

  • -

    Gorredijk € 2.800,-

  • -

    Ureterp € 1.900,-

  • -

    Overige dorpen € 500,- per dorp

Artikel 6 Verdeling per dorp

De verdeling van de per dorp maximaal beschikbaar gestelde budgetten vindt evenredig plaats over het aantal aanvragers/ het aantal comités. Bij deze verdeling vindt een afweging plaats met de in artikel 3 genoemde doelstelling en aangevraagde activiteiten.

Artikel 7 Meerdere aanvragers per dorp

Indien er per dorp meerdere aanvragers zijn zal door of namens het college worden bevorderd dat de meerdere aanvragers gezamenlijke activiteiten gaan organiseren waarmee de aanvraag als enkelvoudige aanvraag kan worden beoordeeld.

Artikel 8 Periodieke beoordeling

De toekenning van de bedragen zoals onder 5 genoemd, wordt iedere vier jaar beoordeeld en zonodig herzien naar de dan geldende inwoneraantallen per dorp. Deze beoordeling vindt plaats naar de stand per 1 januari van dat jaar waarbij de eerstvolgende beoordeling plaats vindt op 01-01-2016. Bij de beoordeling wordt getoetst aan: het aantal aanvragen, activiteiten en incidenten over de afgelopen periode.

AANVRAAG VAN DE SUBSIDIE

Artikel 9 Indienen aanvraag

Een aanvraag om subsidie moet schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 10 Indieningtermijn

Een aanvraag voor een subsidie wordt jaarlijks gedaan uiterlijk 1 november voorafgaand aan de betreffende oud- en nieuwviering. Denk hierbij tevens aan de benodigde behandelingstermijn van een evenementenvergunning (zie artikel 4).

Artikel 11 Beslistermijn

Het college beslist uiterlijk 20 december voorafgaand aan de oud- en nieuwviering over de verlening van de subsidie en over de verdeling per dorp tussen de ingediende aanvragen.

VERLENING, VERANTWOORDING EN VASTSTELLING VAN DE SUBSIDIE

Artikel 12 Verantwoording

De aanvrager moet binnen 2 weken na de betreffende oud- en nieuwviering door middel van een foto en kort verslag/toelichting aantonen, dat de activiteiten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Artikel 13 Vaststelling

De subsidie wordt binnen 13 weken na de betreffende oud- en nieuwviering ambtshalve vastgesteld.

Artikel 14 Betaling

De subsidie wordt betaald binnen twee weken na vaststelling van de subsidie.

OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 15 Bijzondere gevallen

In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien en voor zover de Algemene subsidieverordening Opsterland 2012 daarin ruimte laat, beslist het college.

Artikel 16 Inwerkingtreding, overgangsbepaling en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2012.

  • 2.

    De Beleidsregels oudejaarsactiviteiten Opsterland 2007 van 13 november 2010 wordt ingetrokken met ingang 1 juli 2012, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 3.

    Deze verordening wordt aangehaald als Subsidieverordening oudejaarsactiviteiten Opsterland 2012.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 4 juni 2012
De griffier, de voorzitter,
Andries Idzerda Francisca Ravestein