Regeling vervallen per 01-01-2021

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opsterland houdende regels omtrent de subsidie en compensatie voor onroerende-zaakbelastingen (Subsidieregeling compensatie onroerende-zaakbelastingen Opsterland 2020)

Geldend van 13-01-2021 t/m 31-12-2020 met terugwerkende kracht vanaf 28-08-2020

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opsterland houdende regels omtrent de subsidie en compensatie voor onroerende-zaakbelastingen (Subsidieregeling compensatie onroerende-zaakbelastingen Opsterland 2020)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opsterland;

gelet op artikel 3, derde lid, van de Algemene subsidieverordening Opsterland 2017;

besluit vast te stellen de

Subsidieregeling compensatie onroerendezaakbelastingen Opsterland 2020

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • -

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opsterland;

  • -

    dorpshuis: een openbaar gebouw of een deel daarvan, met uitsluiting van gebouwen als kerken, bibliotheken, cafés en sportkantines, dat dient als ontmoetingsplaats voor bewoners in een dorpsgemeenschap, ten behoeve van het verenigingsleven en sociaal-culturele activiteiten;

  • -

    dorpshuisorganisatie: vereniging of stichting met volledige rechtsbevoegdheid die een dorpshuis exploiteert, statutair gevestigd is in de gemeente Opsterland en geen onderneming drijft als bedoeld in de Wet op de vennootschapsbelasting.

  • -

    sportinstelling: vereniging of stichting met volledige rechtsbevoegdheid die zich ten doel stelt het in clubverband beoefenen van een sport, statutair gevestigd is in de gemeente Opsterland, geen onderneming drijft als bedoeld in de Wet op de vennootschapsbelasting en aangesloten is bij een sportbond die lid is van de vereniging NOC*NSF;

  • -

    sportaccommodatie: sportvoorziening gelegen in de gemeente Opsterland, bestemd voor de beoefening van sportieve activiteiten door de leden van een sportinstelling.

Artikel 2 Doelstelling

De subsidie heeft als doel het ondersteunen van:

  • a.

    het in stand houden van een sportaccommodatie door een sportinstelling;

  • b.

    het in stand houden van een dorpshuis door een dorpshuisorganisatie.

Artikel 3 De subsidie

Het college kan subsidie verlenen:

  • a.

    aan een sportinstelling, ter compensatie van de kosten van de over het belastingjaar 2020 betaalde onroerendezaakbelastingen betreffende de sportaccommodatie;

  • b.

    aan een dorpshuisorganisatie, ter compensatie van de kosten van de over het belastingjaar 2020 betaalde onroerendezaakbelastingen betreffende het gebouw waar het dorpshuis in is gevestigd.

Artikel 4 De aanvraag

  • 1. Een aanvraag om compensatie dient uiterlijk op 14 oktober 2020 te zijn ontvangen en wordt ingediend middels het door het college beschikbaar gestelde aanvraagformulier.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde aanvraag bevat in ieder geval:

    • a.

      een kopie van de aanslag onroerendezaakbelastingen voor de betreffende accommodatie over 2020;

    • b.

      indien het een subsidie betreft als bedoeld in artikel 3, aanhef en onder a, een bewijs dat de sportinstelling zich heeft aangesloten bij een sportbond die lid is van de vereniging NOC*NSF.

Artikel 5 Voorwaarde

De subsidie wordt uitsluitend verstrekt indien de betreffende aanslag onroerendezaakbelastingen volledig is voldaan.

Artikel 6 Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie als bedoeld in artikel 3 is gelijk aan het bedrag van de over het jaar 2020 door de aanvrager betaalde onroerendezaakbelastingen voor de betreffende sportaccommodatie, dan wel het gebouw waarin het betreffende dorpshuis is gevestigd, exclusief eventueel bijkomende (invorderings)kosten.

Artikel 7 De verstrekking en uitbetaling

  • 1. De subsidie wordt ineens vastgesteld.

  • 2. De subsidie wordt uitbetaald op dezelfde bankrekening als waarvan de te compenseren onroerendezaak belastingen zijn voldaan.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Het college kan de bepalingen gesteld bij of krachtens deze subsidieregeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing, gelet op de doelstelling van deze subsidieregeling, naar haar oordeel leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 9 Slotbepalingen

  • 1. Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na die van bekendmaking ervan in het Gemeenteblad en vervalt op 1 januari 2021, met dien verstande dat zij van kracht blijft voor subsidieaanvragen van voor die datum.

  • 2. Deze subsidieregeling kan worden aangehaald als: Subsidieregeling compensatie onroerende-zaakbelastingen Opsterland 2020.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 18 augustus 2020.

De voorzitter,

Ellen van Selm

De secretaris,

Marjan van der Weij