Verordening winkeltijden Pijnacker-Nootdorp 2013

Geldend van 01-07-2013 t/m heden

Intitulé

Verordening winkeltijden Pijnacker-Nootdorp 2013

De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp;

gezien het voorstel van het college van 25 juni 2013, nummer 13INT04405;

overwegende,

  • -

    dat de Eerste Kamer op 28 mei 2013 een initiatiefvoorstel van wet heeft aanvaard van de leden Verhoeven en Van Tongeren tot wijziging van de Winkeltijdenwet in verband met het verruimen van de bevoegdheid van gemeenten om vrijstelling te verlenen van de verboden met betrekking tot de zondag en een aantal feestdagen (EK 32 412);

  • -

    dat het Besluit van 11 juni 2013, tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet van 11 juni 2013, tot wijziging van de Winkeltijdenwet in verband met het verruimen van de bevoegdheid van gemeenten om vrijstelling te verlenen van de verboden met betrekking tot de zondag en een aantal feestdagen (Stb. 2013, 217) bepaalt dat de wijziging op 1 juli 2013 in werking zal treden;

gelet op de Winkeltijdenwet, zoals deze na inwerkingtreding van bovengenoemde wijziging gaat luiden en artikel 149 van de Gemeentewet;

besluit:

vast te stellen de volgende “Verordening winkeltijden Pijnacker-Nootdorp 2013”:

Artikel 1 – Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    zondagen: iedere kalenderzondag alsook een feestdag die op zondag valt;

  • c.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag;

  • d.

    winkel: een winkel als bedoeld in artikel 1 van de wet.

Artikel 2 – Vrijstelling openingsverbod zon- en feestdagen

  • 1.

    Van de verboden vervat in artikel 2, eerste lid onder a en b, en tweede lid van de wet wordt met deze verordening voor de gehele gemeente een vrijstelling verleend op zon- en feestdagen tussen 6 uur en 22 uur.

  • 2.

    Geen vrijstelling van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden wordt verleend voor de navolgende (feest)dagen:

    • a.

      eerste Paasdag;

    • b.

      eerste Pinksterdag;

    • c.

      eerste Kerstdag;

    • d.

      4 mei na 19 uur;

    • e.

      24 december na 19 uur.

Artikel 3 – Vervallen ontheffingen en vergunningen

De bij of krachtens de Winkeltijdenverordening 2011 verleende en nog van kracht zijnde vergunningen en ontheffingen vervallen op het moment van inwerkingtreding van de onderhavige Winkeltijdenverordening Pijnacker-Nootdorp 2013.

Artikel 4 – Bepaalde winkels

De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

  • a.

    musea;

  • b.

    winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht.

Artikel 5 – Straatverkoop van bepaalde goederen

De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Artikel 6 – Culturele evenementen

  • 1.

    De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van gebouwen, waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden, en waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen plegen te worden verkocht, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

  • 2.

    De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

Artikel 7 – Sportcomplexen

  • 1.

    De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van sportcomplexen, waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen worden verkocht, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.

  • 2.

    De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het in of op het terrein van sportcomplexen te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.

Artikel 8 – Bejaardenoorden

  • 1.

    De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van bejaardenoorden, waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht.

  • 2.

    De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden in of op het terrein van bejaardenoorden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten.

Artikel 9 – Kermis

De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet voor het te koop aanbieden en verkopen van feestartikelen en speelgoed op een terrein, waar een kermis wordt gehouden.

Artikel 10 – Ramadan

  • 1.

    De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden gedurende de Ramadan vanaf twee uur voor zonsondergang tot zonsondergang niet ten aanzien van winkels, waar brood en gebak wordt verkocht dat in het bijzonder is bestemd voor hen die zich aan de Ramadan houden, mits in die winkel dat brood en gebak ook pleegt te worden verkocht buiten de periode van de Ramadan.

  • 2.

    De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden gedurende de Ramadan vanaf twee uur voor zonsondergang tot zonsondergang niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van brood en gebak dat in het bijzonder is bestemd voor hen die zich aan de Ramadan houden.

Artikel 11 – Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2013.

  • 2.

    Op dat tijdstip wordt de “Verordening winkeltijden Pijnacker-Nootdorp 2011”, vastgesteld op 24 november 2011, ingetrokken.

Artikel 12 – Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening winkeltijden Pijnacker-Nootdorp 2013”.

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van 27 juni 2013
de griffier, de voorzitter,
drs. S.G.W.M. Heerdink drs. F.H. Buddenberg