Regeling vervallen per 09-10-2021

Beleid verkiezingen- en referendapropaganda

Geldend van 25-01-2014 t/m 08-10-2021

Intitulé

Beleid verkiezingen- en referendapropaganda

Beleid verkiezingen- en referendapropaganda

Inleiding

In dit document zijn de beleidsregels opgenomen voor het gebruik maken van propagandamiddelen bij verkiezingen en referenda. Deze beleidsregels worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders (hierna: het college).

Daarnaast bevat het document ten behoeve van overzichtelijkheid en volledigheid ook de van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

Geluidswagens

Wet- en regelgeving

Het is gelet op artikel 42 van de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003 (hierna: Apv) verboden toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Hieronder valt ook het inzetten van een geluidswagen ten behoeve van propaganda. Van dit verbod kan het college een ontheffing verlenen.

Beleid

Een aanvraag voor een ontheffing van artikel 42 van de Apv met betrekking tot een geluidswagen dient ten minste twee dagen voor aanvang van de verkiezingen dan wel referenda worden aangevraagd.

Handhaving

Als wordt gehandeld in strijd met artikel 42 Apv dan wel in strijd met artikel 4 Apv (handelen in strijd met de voorschriften), dan kan het college daartegen handhavend optreden.

Affichering (plakken/plekken)

Wet- en regelgeving

Gelet op artikel 30 lid 4 van de Apv jo. artikel 2 van de Uitvoeringsbesluiten Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003 (hierna: Uitvoeringsbesluiten) zijn er plekken (aanplakborden) in de gemeente Purmerend aangewezen waarop meningen en bekendmakingen, geen betrekking hebbend op handelsreclame, aangebracht mogen worden.

Daarnaast zijn er in de Uitvoeringsbesluiten ook specifiek aanplakborden aangewezen die door de gemeente worden geplaatst gedurende de verkiezingstijd en waarop verkiezingsuitingen en dergelijke mogen worden geplakt. Over deze specifieke aanplakborden gaan de onderstaande afspraken tenzij anders vermeld. Het plakken op overige plaatsen dan de aangewezen plaatsen, is in strijd met artikel 30 van de Apv.

Termijn beschikbaarheid aanplakborden verkiezingen en referenda

De aanplakborden gedurende de verkiezingstijd zullen door de gemeente zes weken voor de verkiezing dan wel het referendum worden geplaatst. De gemeente verwijdert deze borden uiterlijk twee dagen na de verkiezing of het referendum, tenzij er binnen zes weken na de verkiezing een nieuwe verkiezing of referendum plaatsvindt.

Aanvulling afspraken gemeenteraadsverkiezingen

De plakkers worden verzocht geen posters te plakken dan wel een plaksessie te realiseren op de aanplakborden. Op de aanplakborden komt alleen een algemene tekst die verwijst naar de komende gemeenteraadsverkiezing dan wel referenda met daarbij de logo's en het webadres van de politieke partijen. De logo's en het webadres worden door de deelnemende partijen vooraf digitaal ingeleverd bij de griffie van de gemeente Purmerend.

Aanvulling afspraken overige verkiezingen en referenda

De plakkers worden verzocht, indien zij dat wensen voordat de specifieke aanplakborden zijn geplaatst, hun affiches dan wel posters op maximaal A2 formaat te plakken op de aanplakborden welke niet specifiek ter beschikking zijn gesteld voor de verkiezingen dan wel referenda. Wanneer de aanplakborden voor de verkiezingen en referenda zijn geplaatst, zijn de partijen zelf verantwoordelijk om posters op de specifieke aanplakborden te plaatsen.

Overige afspraken

De plakkers worden verzocht een eigen plakmiddel te gebruiken dat enerzijds voortijdig loslaten voorkomt doch anderzijds niet zodanig agressief is dat verwijdering na afloop van de verkiezingen en/of referenda praktisch onmogelijk wordt.

Handhaving

Als wordt gehandeld in strijd met artikel 30 lid 4 van de Apv jo. artikel 2 van de Uitvoeringsbesluiten, dan kan het college daartegen handhavend optreden.

Plaatsen van borden

Wet- en regelgeving

Er geldt geen vergunningplicht voor het plaatsen van borden die vallen onder artikel 13 lid 3 sub d van de Apv. Wel is het gelet op artikel 13 lid 6 van de Apv verboden op, aan, over of boven de weg voorwerpen of stoffen waarop gedachten en gevoelens worden geopenbaard te plaatsen, aan te brengen, te doen aanbrengen of te hebben, indien deze door hun omvang of vormgeving, constructie of plaats van bevestiging schade toebrengen aan de weg, gevaar opleveren voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg.

Beleid

Onder het gevaar opleveren voor de bruikbaarheid van de weg wordt in ieder geval verstaan: het plaatsen van borden of spandoeken die worden aangebracht aan de spoorviaducten Waterlandlaan, NS Station Purmerend, Jaagweg en Laan der Continenten.

Afspraken locaties plaatsing (Sandwich)borden

(Sandwich)borden mogen worden geplaatst aan:

  • 1.

    De weerszijden van bruggen, met uitzondering van de sluisbrug bij het Slotplein, de voetgangersbrug Jaagweg en de Nelson Mandelabrug, waarbij het volgende van toepassing is:

    • a.

      er mogen geen borden worden bevestigd aan de beweegbare delen van de brug;

    • b.

      op beweegbare bruggen dienen de borden te worden geplaatst ten genoegen van de dienstdoende brugwachter(s);

    • c.

      de bevestiging van de borden dient zodanig plaats te vinden, dat de verf van de brugleuning niet beschadigd wordt (bijvoorbeeld door een stukje tapijt aan te brengen).

  • 2.

    Verkeersbordpalen en/of lichtmasten, waarbij het volgende van toepassing is:

    • a.

      de borden mogen niet worden geplaatst:

      • -

        om palen/masten voorzien van een rode, blauwe of groene markering (band);

      • -

        binnen 30 meter van een verkeerskruising of -splitsing;

      • -

        zodanig dat het zicht wordt onttrokken aan andere verkeerstekens en/of -objecten;

      • -

        naast en boven elkaar.

    • b.

      de kastjes in de lichtmasten dienen te allen tijde vrij toegankelijk te blijven.

Overige afspraken

Er geldt geen maximum voor het aantal te plaatsen borden. De borden mogen worden geplaatst vanaf zes weken voor tot uiterlijk twee dagen na de verkiezingen dan wel referenda

Handhaving

Als er wordt gehandeld in strijd met artikel 13 lid 6 van de Apv, dan kan het college daartegen handhavend optreden.

Propagandamateriaal uitdelen

Wet- en regelgeving

Voor het uitdelen van propagandamateriaal is geen vergunning benodigd. Wel is het op basis van artikel 29 van de Afvalstoffenverordening Purmerend 2008 (hierna: Afvalstoffenverordening) verplicht om het materiaal terstond op te ruimen of te laten opruimen, indien deze binnen 30 meter van de plaats van uitreiking op de weg of een andere voor het publiek toegankelijke plaats door het publiek wordt weggeworpen.

Handhaving

Als er wordt gehandeld in strijd met artikel 29 van de Afvalstoffenverordening, dan kan het college daartegen handhavend optreden.

Innemen van een standplaats/activiteiten

Wet- en regelgeving

Op basis van artikel 93 van de Apv is een vergunning vereist voor het innemen van een standplaats, ook op de Kaasmarkt (de vaste locatie voor de zaterdagen). De vergunning is vereist vanwege het innemen van een standplaats, niet vanwege het feit dat gedrukte stukken worden aangeboden (passend binnen de vrijheid van meningsuiting). Deze vergunning moet worden aangevraagd bij de Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Een standplaatsvergunning kan op basis van de weigeringsgronden als genoemd in artikel 93 lid 4 van de Apv worden geweigerd.

Beleid

Een aanvraag voor een vergunning op basis van artikel 93 van de Apv met betrekking tot innemen van een standplaats dient ten minste twee dagen voor aanvang van de verkiezingen dan wel referenda te worden aangevraagd.

Overige afspraken

Voor de verkiezingsmarkt vraagt de griffie van de gemeente Purmerend centraal een vergunning aan en inventariseert de griffie welke partijen daaraan willen deelnemen. De griffie verzorgt eveneens de verloting van de standplaatsen.

Handhaving

Als wordt gehandeld in strijd met artikel 93 van de Apv dan wel in strijd met artikel 4 Apv (handelen in strijd met de voorschriften), dan kan het college daartegen handhavend optreden.

Digitale propaganda

Afspraken

Alleen bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt uitgegaan van een verkiezingswebsite, waarin vanuit de griffie actief informatie wordt verzameld en een "doorlink" wordt opgenomen naar alle deelnemende partijen (mits daarvoor de benodigde informatie wordt aangeleverd).

Ondertekening

Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Purmerend d.d. 10 december 2013,
de secretaris, M.J.H. Smulders
de burgemeester, D. Bijl