Regeling vervallen per 01-01-2017

Aan- en verkoop van verlofuren, Toelichting

Geldend van 19-04-2011 t/m 18-04-2011

Aan- en verkoop van verlofuren, Toelichting

Toelichting verzoek tot aan- en verkoop van verlofuren

De Arbeidsvoorwaarden Regeling Hilversum (ARH) biedt het personeel met ingang van het jaar 2000 de mogelijkheid om een aantal verlofuren te verkopen aan of te kopen van de werkgever. Dit aantal bedraagt per kalenderjaar maximaal 72 uren (10 dagen van 7,2 uren) voor een voltijder. Voor een deeltijder  en de medewerker die gebruik maakt van de seniorenregeling, geldt een maximum naar rato van het dienstverband (bij een dienstverband van 18 uur per week, maximaal 36 uren te kopen/verkopen, bij een dienstverband van 30 uur, maximaal 60 uren, etc.).

Let op: daar waar in deze toelichting een maximum of minimum aantal wordt genoemd voor een voltijder, geldt het aantal naar rato van het dienstverband voor een deeltijder en de gebruikmaker van de seniorenregeling.

Formulier verzoek tot aan- en verkoop van verlofuren

Bij de verkoop van vakantieverlof geldt de restrictie dat het resterend vakantieverlof per kalenderjaar minimaal 144 uren (20 dagen van 7,2 uren) moet bedragen. Ook vakantieverlof over voorgaande jaren kan alleen maar worden verkocht als er dat jaar minimaal 144 uur resteerde. Verzoeken tot verkoop van verlofuren kunnen gedurende het gehele jaar worden gedaan.  Dergelijke verzoeken kunnen worden ingediend bij het P&O secretariaat. Het P&O secretariaat stuurt het verzoek door naar de directeur van de dienst. Na ontvangst van een positieve beslissing van de directeur wordt het verzoek verwerkt door de personeelsadministratie. Als een verzoek  voor de  15e van de maand is ingediend, vindt in de regel uitbetaling plaats in de daar op volgende maand, met uitzondering van de maand januari. In de maand januari vindt geen uitbetaling plaats omdat de juiste inhoudingpercentages dan nog niet bekend zijn. De verrekening van de aankoop van verlofuren vindt plaats in de maand mei of december met het vakantiegeld of de eindejaarsuitkering. Verzoeken hiertoe dienen voor 15 april, dan wel 15 november te worden ingediend bij het P&O secretariaat. De gang van zake is verder gelijk aan die bij de verkoop van verlofuren. Verrekening heeft plaats op basis van het bruto uurloon op grond van het in de maand januari geldende maandsalaris. Sinds 1 juli 2005 is het verkopen van vakantieuren pensioengevend (de pensioengrondslag wordt hierdoor verhoogd) en is er derhalve naast loonheffing en sociale premies ook pensioenpremie verschuldigd. Aankoop van verlof heeft over het algemeen geen invloed op de pensioengrondslag. Dit kan anders zijn als u individueel bij spaart voor uw pensioen en hierdoor meer dan 2,25% van uw pensioengevend inkomen aan pensioen opbouwt. In voorkomende gevallen kun u hierover informatie inwinnen bij de afdeling P&O.

Ter indicatie van de bruto consequenties een voorbeeld:

Stel dat het bruto salaris van een medewerker in januari € 2.250,00 (voltijder) bedraagt. Het bruto uurloon bedraagt dan € 2.250,00 : 156 = € 14,42. Deeltijders kunnen het bruto uurloon berekenen door het deeltijdsalaris eerst te herleiden naar een voltijd salaris, om het vervolgens door 156 te delen. De bruto salarisbedragen zijn te vinden op intranet.

A. Verkoop van uren

Er zijn 3 mogelijkheden voor de medewerk(st)er om uren te verkopen:

1. Vakantieverlof

De eerste mogelijkheid betreft de verkoop van vakantieverlofuren. Het basisvakantieverlof bedraagt 165,6 uren per jaar. Dit verlof kan hoger zijn vanwege leeftijds- of diensttijdverlof . Uitgaande van het basisverlof kan een medewerker dus 21,6 uren verkopen, immers er dienen minimaal 144 uren in dat jaar te resteren. Eventueel kan een medewerker ook verlof uit een voorgaand jaar verkopen, maar dan dient er ook in dat jaar 144 uren te resteren. De directeur wijst een verzoek toe, tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daar tegen verzetten. Hiervan is in ieder geval sprake indien de toekenning van het verzoek zou leiden tot problemen:

  • -

    van financiële en organisatorische aard;

  • -

    wegens het niet voorhanden zijn van voldoende werk; of

  • -

    omdat de vastgestelde formatieruimte of personeelsbegroting daartoe geen ruimte biedt.

2. Extra uren boven de arbeidsduur

De tweede mogelijkheid betreft een verzoek om maximaal 50,4 uren boven de voor de gemeente Hilversum geldende maximale arbeidsduur (1824) meer te werken, deze uren om te zetten in vakantieverlofuren en die extra op te bouwen uren weer te verkopen. Een verzoek om in een jaar extra uren te mogen werken moet voor 1 november van het voorafgaande kalenderjaar worden ingediend.  Het diensthoofd wijst een verzoek toe, tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daar tegen verzetten. Hiervan is in ieder geval sprake indien de toekenning van het verzoek zou leiden tot problemen:

  • -

    van organisatorische aard;

  • -

    van roostertechnische aard.

3. Overwerk

Een derde mogelijkheid is om maximaal 50,4 verlofuren, die het gevolg zijn van overwerk om te zetten in vakantieverlofuren en te verkopen.Let op: Het totaal aantal uren van 2 en 3 mag in een kalenderjaar maximaal 50,4 uren zijn. Het totaal aantal uren van de mogelijkheden 1, 2 en 3 mag in een kalenderjaar niet méér bedragen dan 72 uren. Hierbij telt ook het te verkopen verlof over vorige kalenderjaren mee.

B. Aankoop van uren

Een verzoek kan worden ingediend om maximaal 72 vakantie-uren te kopen.Het diensthoofd wijst een verzoek toe, tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daar tegen verzetten. Hiervan is in ieder geval sprake indien de toekenning van het verzoek zou leiden tot problemen: voor de bedrijfsvoering bij de herbezetting van de vrijgekomen uren; op het gebied van veiligheid; of van roostertechnische aard.

Tegen een (deels) afwijzende beslissing kan een medewerker binnen 6 weken een bezwaar indienen bij het college.

Laatstelijk gewijzigd op 1 januari 2007.

Ondertekening