Regeling vervallen per 01-12-2022

Circusbeleid gemeente Reimerswaal

Geldend van 25-01-2008 t/m 30-11-2022

Intitulé

Circusbeleid gemeente Reimerswaal

Artikel 1

Circusbeleid gemeente Reimerswaal

 

Het verlenen van een ontheffing als bedoeld in lid 2 van artikel 2.2.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening Reimerswaal ten behoeve van een circus is een bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Burgemeester en wethouders van Reimerswaal hanteren bij het verlenen van de hiervoor bedoelde ontheffingen de volgende beleidsregels.

De aanvragen om een speelvergunning voor circussen worden getoetst aan de volgende criteria en voorschriften.

 

Aantal circussen per jaar

Per kalenderjaar worden maximaal 2 ontheffingen voor circussen verleend. Dit kan zijn aan:

a. een klein circus (400 zitplaatsen);

b. een middelgroot circus (400 – 1000 zitplaatsen).

 

Locatie

De aangewezen locatie van een circus is gelegen ten oosten van de woonwijk “”Kanaalarm” in Hansweert. De ligging van het terrein is aangegeven op de bij deze beleidsregels behorende kaart. Indien deze locatie niet beschikbaar is, kan naar een alternatief worden gezocht.

 

Periode van optreden

In beginsel moet er, in geval van verlening van ontheffing aan twee circussen per kalender-jaar, een periode van minimaal 4 maanden tussen de twee circusvoorstellingen in acht worden genomen.

 

Datum indienen aanvraag om ontheffing

De uiterlijke indieningsdatum van een aanvraag om ontheffing als bedoeld in artikel 2.2.6., lid 2, van de Algemene Plaatselijke Verordening Reimerswaal is 30 oktober van het jaar voorafgaande aan het jaar waarin de optredens plaatsvinden. Een definitieve beslissing wordt uiterlijk 30 november genomen en aan de circussen medegedeeld. De circussen zijn dan in staat om aanéénsluitende tournees voor te bereiden.

 

Vereisten voor een aanvraag om ontheffing

Aanvragen voor een ontheffing moeten volledig en tijdig schriftelijk worden ingediend bij de gemeente Reimerswaal. Een aanvraag dient het volgende te bevatten:

• De periode van het optreden;

• Een circusboek met alle technische gegeven van de tent, de muziekinstallatie, een stoelenplan, het aantal stoelen en indien van toepassing een lijst van dieren. Een calamiteitenplan in verband met de tent en eventuele dieren;

• Een overzicht van plaatsen waar het afgelopen seizoen is gespeeld.

Bij het ontbreken van de gevraagde gegevens krijgt de aanvrager eenmaal de mogelijkheid dit binnen 14 dagen alsnog aan te vullen. Voldoet men hier niet aan dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen;

 

Selectiecriteria

• Circussen die in de voorafgaande twee jaren een ontheffing hebben gekregen, dingen voor het opvolgende kalenderjaar niet mee voor een ontheffing, tenzij er onvoldoende aanvragen zijn ingediend;

• Volgorde van binnenkomst;

• De aanvraag om ontheffing moet volledig en tijdig, dat wil zeggen vóór 30 oktober van het voorgaande jaar aangevraagd worden;

• Het ingediende circusboek en calamiteitenplan moeten positief zijn beoordeeld door de brandweer en/of de politie;

• Ervaringen van voorgaande jaren;

• Ervaringen van andere gemeenten;

• Het circus moet voldoen aan de gedragscode van de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen en de European Circus Association;

 

Maximum aantal dagen voor een ontheffing

Het maximaal aantal dagen van een ontheffing bedraagt tien. Dit criterium is opgenomen ter beperking van de mogelijke overlast voor de woon- en leefomgeving.

 

Niet naleving voorschriften etc.

Bij niet naleving van de voorschriften of de namens het bevoegd gezag gegeven aanwijzingen, dan wel bij geconstateerd wangedrag wordt een circus voor maximaal twee jaar uitgesloten van inschrijving.

 

Besloten circusvoorstellingen

Besloten circusvoorstellingen waar geen entreegelden worden geheven ten behoeve van speciale doeleinden, zoals bedrijfsfeesten, scholen etc. vallen buiten dit circusbeleid.

 

Vastgesteld : 8 januari 2008

Datum bekendmaking : 24 januari 2008

In werking getreden : 25 januari 2008

Wettelijke basis : artikel 2.2.6 Algemene Plaatselijke Verordening Reimer-waal