Regeling vervallen per 07-02-2024

Onderzoeksverordening van de gemeente Reimerswaal

Geldend van 01-01-2009 t/m 06-02-2024

Intitulé

Onderzoeksverordening van de gemeente Reimerswaal

De raad van de gemeente Reimerswaal;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2008, nummer 08.020811;

 

gelet op artikel 213a van de Gemeentewet;

 

besluit:

 

vast stellen de Verordening regelende het verrichten van periodiek onderzoek door het college van burgemeester en wethouders naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college van burgemeester en wethouders gevoerde bestuur (artikel 213a Gemeentewet)

Artikel 1 Definities

  • 1 In deze verordening wordt verstaan onder:

  • 1 DoelmatigheidDe mate waarin de gewenste prestaties en beoogde maatschappelijke effecten worden gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen, of met de beschikbare middelen zoveel mogelijk resultaat wordt bereikt.

  • 2 DoeltreffendheidDe mate waarin de benoemde prestaties en geformuleerde maatschappelijke effecten van het beleid daadwerkelijk worden behaald.

  • 3 AuditteamIntern opgeleid gecertificeerde medewerkers voor het uitvoeren van onderzoeken zoals bedoeld in deze verordening.

  • 4 Begeleidingscommissie audits en processenCommissie die als taken heeft het bewaken, coördineren, beoordelen van rapportages, conclusies en aanbevelingen van het auditteam, zodat deze overeenkomen met het organisatiebelang

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

  • 1 Jaarlijks worden onder de zorg van het college de doelmatigheid van in principe 2 (onderdelen van) de afdelingen van de gemeente en de uitvoering van taken door de gemeente onderzocht.

  • 2 Jaarlijks worden onder de zorg van het college de doeltreffendheid van in principe 2 of meerdere thema´s onderzocht.

  • 3 Alvorens de onderzoeken als bedoeld in de leden 1 en 2 uit te voeren, ontwikkelt (en beheert) het college een verzameling uniform toetsbare criteria, om de doelmatigheid en doeltreffendheid systematisch te kunnen meten.

  • 4 In het geval van bijzondere omstandigheden kan van de onderzoeksfrequentie uit lid 1 en 2 worden afgeweken.

Artikel 3 Onderzoeksplan

  • 1 De begeleidingscommissie audits en processen stelt jaarlijks een onderzoeksplan op, dat door het college wordt vastgesteld. Het college zendt het vastgestelde onderzoeksplan ter kennisname naar de gemeenteraad.

  • 2 In het onderzoeksplan wordt zoveel als mogelijk aangegeven:a. de onderzoeksonderwerpen voor het nieuwe jaar en een meerjarige doorkijk;b. de functie van de onderzoeken;c. de verantwoordelijkheden;d. de wijze van onderzoeken;e. de organisatie van de onderzoeken;f. de hoeveelheid beschikbaren uren en (indien van toepassing) de hoogte van het beschikbare budget.

Artikel 4 Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert de raad in de documenten van de planning en controlecyclus over de voortgang van de uitvoering van het onderzoeksplan.

Artikel 5 Rapportage en gevolgtrekking

  • 1 De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2 Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisgeving aan de raad aangeboden. Het college neemt op basis van het plan van verbetering organisatorische maatregelen.

Artikel 6 Inwerkingtreding

  • 1 Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

  • 2 Deze verordening treedt in de plaats van de “Onderzoeksverordening van de gemeente Reimerswaal” zoals vastgesteld bij raadsbesluit van 21 december 2004.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald onder de naam “Onderzoeksverordening van de gemeente Reimerswaal”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 16 december 2008.De griffier,
T. JansenDe voorzitter,
A.J. Huisman