Subsidieregeling bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Rheden

Geldend van 01-01-2011 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Rheden

Het college van de gemeente Rheden;

gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Rheden;

b e s l u i t :

vast te stellen de Subsidieregeling bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Rheden

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    beheerder: het bestuur van de instelling, welke verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer en onderhoud van een bijzondere begraafplaats in de gemeente Rheden;

  • b.

    bijzondere begraafplaats: een begraafplaats in de gemeente Rheden, welke niet in eigendom is bij de gemeente Rheden en niet door deze beheerd en onderhouden wordt;

  • c.

    kosten van beheer en onderhoud: de kosten van beheer en onderhoud van een bijzondere begraafplaats voor zover bestaande uit de algemene kosten van begraven en de kosten van het beheer en onderhoud van de algemene groenvoorziening en de algemene paden en bebouwing. Onder kosten van beheer en onderhoud vallen derhalve niet de kosten van het beheer en onderhoud van de groenvoorziening op en rond individuele graven en de kosten van het houden van een eredienst;

  • d.

    subsidieverordening: de Algemene subsidieverordening Rheden.

Artikel 2 Doelstelling

Met de subsidieverstrekking wordt de continuïteit beoogd van een verzorgd uiterlijk ten aanzien van de bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Rheden te waarborgen.

Artikel 3 Aanvraag subsidie

  • 1. In afwijking van artikel 5, lid 2 en 3 van de subsidieverordening overlegt de aanvrager bij de aanvraag om subsidie:

    • a.

      een beschrijving van de activiteiten waar subsidie voor wordt aangevraagd;

    • b.

      een overzicht van de voor het beheer en onderhoud van de groenvoorziening geraamde uitgaven in het subsidietijdvak en een opgave van het aantal bij de instelling in beheer en onderhoud zijnde vierkante meters begraafplaats;

    • c.

      een begroting en dekkingsplan van de kosten van de activiteiten, waar de subsidie voor wordt aangevraagd en waaruit het exploitatietekort over het jaar voorafgaand aan het subsidietijdvak blijkt.

  • 2. Het college kan overlegging eisen van andere bescheiden voor een goede beoordeling van de subsidieaanvraag.

Artikel 4 Subsidiëring

  • 1. Het college kan aan een instelling subsidie verlenen voor de kosten van het beheer en onderhoud van de groenvoorziening op een bijzondere begraafplaats, indien de instelling onvoldoende financiële middelen heeft om dit beheer en onderhoud voor eigen rekening te plegen.

  • 2. Om voor subsidie in aanmerking te komen geldt dat met de subsidieverlening de in artikel 2 omschreven doelstelling wordt gediend.

  • 3. Op de subsidieverstrekking zijn de bepalingen van de subsidieverordening van toepassing.

Artikel 5 Subsidieverstrekking

  • 1. Een subsidieaanvraag wordt geweigerd als de activiteiten niet binnen de doelstelling van deze regeling passen, dan wel niet aan de in deze regeling of de subsidieverordening gestelde voorwaarden wordt voldaan.

  • 2. De te verstrekken subsidie wordt door het college ingevolge artikel 15, lid 1 sub a van de subsidieverordening direct vastgesteld.

Artikel 6 Subsidiebedrag

  • 1. De subsidie bedraagt per bijzondere begraafplaats een bedrag ter hoogte van het exploitatietekort van de bijzondere begraafplaats tot een maximum van € 0,64 per m² oppervlakte van de betreffende begraafplaats.

  • 2. Het bedrag dat voor het uitvoeren van deze subsidieregeling in de gemeentebegroting is opgenomen geldt als subsidieplafond.

  • 3. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

Artikel 7 Hardheidsclausule

Het college kan van de bepalingen in deze nadere regels afwijken indien toepassing ervan zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 8 Intrekking

De Nadere regels voor de subsidiëring van bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Rheden wordt ingetrokken.

Artikel 9 Overgangsbepaling

  • 1. Op aanvragen om subsidie die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van deze regeling wordt op grond van de voor dat tijdstip geldende regels beslist.

  • 2. Op subsidies die voor de inwerkingtreding van deze regeling verstrekt zijn, blijven de bepalingen van de voor dat tijdstip geldende regels van toepassing.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2011.

Artikel 11 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling bijzondere begraafplaatsen in de gemeente Rheden.

Vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders d.d. 7 december 2010.

Ondertekening

De Steeg, 7 december 2010
Burgemeester en wethouders voornoemd,
burgemeester.
secretaris.