Beleidsregels niet gesprongen explosieven (NGE)

Geldend van 19-07-2016 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2016

Intitulé

Beleidsregels niet gesprongen explosieven (NGE)

Inleiding

Als gevolg van de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog zijn er in ons land, en ook in onze gemeente, niet tot ontploffing gekomen explosieven en munitie achtergebleven. Om diverse redenen (bijvoorbeeld veiligheid en gebiedsontwikkeling) kan de noodzaak ontstaan om deze niet gesprongen explosieven (verder NGE genoemd) op te sporen en op te ruimen. Over de verantwoordelijkheid van de overheid en gemeenten is wettelijk niets vastgelegd, anders dan de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid in een gemeente. Er is geen formele taakverdeling tussen overheidslagen of tussen overheid en derden bij het opsporen van explosieven. Het is dus aan gemeenten zelf om daarover een standpunt in te nemen. Op 18 juni 2016heeft het college van burgemeester en wethouders daarom een aantal uitgangspunten met betrekking tot NGE vastgesteld, die in deze beleidsregels worden uitgewerkt.

Doel

Doel van deze beleidsregels NGE is het inzichtelijk maken en vastleggen van de gemeentelijke werkwijze bij de opsporing en ruiming van NGE in Rhenen.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Rhenen,

Besluit 28 juni 2016

  • 1.

    dat de initiatiefnemer van grondroerende werkzaamheden, niet zijnde een particuliere inwoner (natuurlijk persoon), verantwoordelijk is voor het treffen van de nodige veiligheidsmaatregelen voor opsporing en ruiming van NGE, inclusief de bijbehorende kosten;

  • 2.

    dat particulieren zelf de kosten dragen van een opsporingsonderzoek naar NGE;

  • 3.

    dat een particuliere inwoner niet wordt belast met de kosten die gemoeid zijn met de ruiming van NGE;

  • 4.

    dat de kosten van dergelijke onderzoeken niet door derden bij de gemeente kunnen worden ingediend om bij het gemeentefonds gedeclareerd te worden;

  • 5.

    "te bepalen dat dit beleid in werking treedt vanaf de dag na bekendmaking, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016."

Aldus besloten op 28 juni 2016

Het college van burgemeester en wethouders voornoemd,

De heer P. Bonthuis

De heer drs. J.A. van der Pas

secretaris

burgemeester