Regeling vervallen per 03-07-2020

Nadere regel Educatie Gezonde Leefstijl

Geldend van 21-04-2017 t/m 02-07-2020 met terugwerkende kracht vanaf 22-02-2017

Intitulé

Nadere regel Educatie Gezonde Leefstijl

Achtergrond nadere regel

De nadere regel Educatie Gezonde Leefstijl vindt zijn basis in de geformuleerde strategische visies ‘Toekomstvisie 2025, de Kadernota, het Beleidskader nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning regio Midden-Limburg Oost , het beleidskader Voorzieningenbeleid, het Sturingskader subsidies en de Algemene Subsidie Verordening (ASV). De doelen die met deze nadere regel worden beoogd, liggen in het verlengde van de door het rijk beoogde Brede Impuls Combinatiefuncties.

Doelstellingen nadere regel

Deze nadere regel heeft de volgende doelstellingen:

  • a)

    de educatie van een gezonde leefstijl voor kinderen in de leeftijd tot 14 jaar;

  • b)

    kennis maken met diverse sport, spel- en beweegvormen en andere vormen van gezonde leefstijl;

  • c)

    het realiseren van kruisbestuiving tussen kindpartners, sportverenigingen en overige lokale partijen die binnen dit thema werken;

  • d)

    het stimuleren van vernieuwing en verbreding bij sportverenigingen;

  • e)

    het verhogen van het kwaliteitsniveau van leerkrachten op het gebied van gezonde leefstijl en bewegingsonderwijs in het bijzonder.

Gewenste effecten nadere regel

De nadere regel moet resulteren in een bredere basis (breed scala aan sport, spel en beweegvormen), vernieuwende educatieve impulsen op het gebied van gezonde leefstijl, kruisbestuiving (tussen sportverenigingen onderling, scholen onderling en tussen sportverenigingen en scholen), kwaliteitsimpuls van leerkrachten en leid(st)ers en een toename van leden bij sportverenigingen tot 14 jaar.

Voor wie is deze subsidie?

De subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend door rechtspersonen (verenigingen of stichtingen) die als vrijwilligersorganisatie in de gemeente Roerdalen hun statutaire zetel hebben.

Wat zijn subsidiabele activiteiten?

Wij subsidiëren activiteiten die gericht zijn op het stimuleren van sport, spel en bewegen en gezonde leefstijl van kinderen tot 14 jaar. Tot de subsidiabele kosten behoren uitsluitend de werkelijke lesuren. Overige kosten zoals reiskosten en kosten voor materialen en accommodatiehuur komen niet voor subsidie in aanmerking.

Activiteiten vinden plaats in samenwerking met de lokale organisaties zoals basisscholen en/of organisaties die lokaal buitenschoolse opvang aanbieden.

Met de activiteiten wordt inhoudelijk aangesloten bij speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. De benodigde lestijd wordt ontleend aan de opgave in het ingediende activiteitenplan.

Subsidiegrondslagen en rekenformule

    • °

      maximaal 40 lessen per jaar, vermenigvuldigd met het aantal groepen per school;

    • °

      vermenigvuldigd met maximaal één uur gesubsidieerde sport- en spelles per week;

    • °

      vermenigvuldigd met de maximale bijdrage van € 46, per lesuur en daarbij opgeteld 8 uitvoeringsuren à € 46,- voor het slotevenement;

    • °

      de hierboven genoemde maximale bijdrage van € 46, per lesuur is de maximale bijdrage per lesuur bij de inzet van een professionele kracht; bij de inzet van een vrijwilliger bedraagt de maximale bijdrage € 29,- per lesuur;

    • °

      er wordt maximaal 1 externe lesgever per lesuur gesubsidieerd;

    • °

      waar in de subsidieaanvraag méér dan 1 externe lesgever per lesuur is opgevoerd, wordt niet meer dan 1 externe lesgever per lesuur gesubsidieerd;

    • °

      op de scholen waar minder dan 40 weken worden ingevuld en/of niet alle groepen deelnemen, wordt het subsidiebedrag naar rato lager dan het maximale bedrag;

    • °

      in het geval het totaal gevraagde subsidiebedrag hoger is dan het op basis van de subsidiegrondslagen en de rekenformule maximaal toe te kennen bedrag, de volgende priortering geldt:

    • °

      binnen dat bedrag alle sporttaklessen, die door externe verenigingslesgevers worden verzorgd, prioriteit in de bekostiging krijgen;

    • °

      voor de externe lesgevers van ‘algemene lichamelijke opvoeding’ dan het restbedrag uit de rekenformule beschikbaar is;

    • °

      resterende budgetten buiten de rekenformule zijn beschikbaar voor de lessen leefstijl en voeding, en fittesten (happy fit) en de verdere ontwikkeling daarvan.

Subsidiesoort

Educatie Gezonde Leefstijl is een jaarlijkse subsidie.

Aan welke verplichtingen moet worden voldaan?

Algemeen

  • 1.

    Voor zover in deze nadere regel niet anders bepaald, gelden de verplichtingen, zoals opgenomen in de Algemene Subsidieverordening (ASV) van de gemeente Roerdalen.

  • 2.

    De verantwoording over de ontvangen subsidie wordt steekproefsgewijs nader onderzocht. Subsidieaanvragers verlenen hieraan actief hun medewerking.

  • 3.

    Een subsidieaanvraag wordt uiterlijk 1 september voorafgaand aan het jaar waarin de activiteiten c.q. de projecten worden uitgevoerd, ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

Nadere verplichtingen

Activiteitenplan

De subsidieaanvraag bevat een activiteitenplan waarvoor een format wordt gehanteerd.

Onderbouwing inzet professional

De werkelijke inzet van de professional(s) moet worden aangetoond aan de hand van het activiteitenplan en door het overleggen van de betaalbewijzen (aantal docenturen x het uurtarief) van de professional(s).

Borging in het beleid van de kindpartners

Uit het activiteitenplan blijkt dat activiteiten zijn ingebed in het beleid van de kindpartners (school of kinderopvang) en dat leid(st)ers/leerkrachten actief worden betrokken om zo de gewenste kwaliteitsimpuls te bereiken.

Samenwerking

Samenwerking tussen school en kinderopvang, lokale sportverenigingen en de professional/vrijwilliger die wordt ingezet is het uitgangspunt. De aanvraag dient daarom door de aanvrager, onderwijs/opvang en tenminste door 1 andere sportvereniging uit hetzelfde dorp te worden aangevraagd. Er wordt slechts 1 integrale aanvraag per dorp toegewezen per kalenderjaar.

Gezamenlijke activiteit

Er wordt 1x per jaar een gezamenlijke activiteit georganiseerd waarbij zoveel mogelijk kinderen, ouders, opa’s en oma’s en inwoners worden betrokken. Hiervoor wordt maximaal 8 uur subsidie verleend voor de inzet van de professional/vrijwilliger.

Communicatie

In het activiteitenplan wordt beschreven op welke wijze gecommuniceerd wordt over de activiteit. Na afloop van de activiteit bent u verplicht om een nieuwsbericht te maken voor de site van de school en dit nieuwsbericht ook te verstrekken aan de gemeente, voorzien van foto’s of ander beeldmateriaal.

Overgangsbepaling

Aanvragen ingediend vóór inwerkingtreding van de nadere regel Educatie Gezonde Leefstijl, worden beoordeeld op basis van de nadere regel combivouchers.

Inwerkingtreding en intrekking

  • 1. De nadere regel is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 15 december 2015 en treedt in werking op 1 januari 2016.

  • 2. De regeling kan worden aangehaald als de nadere regel Educatie Gezonde Leefstijl.

  • 3. Met de inwerkingtreding van de nadere regel Educatie Gezonde Leefstijl wordt de ‘Nadere regel combivouchers’ die vastgesteld is op 23 december 2014 ingetrokken.