Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Roerdalen houdende regels omtrent de uitwerking van artikel 13b van de Opiumwet (Damoclesbeleid Roerdalen 2020)

Geldend van 21-07-2020 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Roerdalen houdende regels omtrent de uitwerking van artikel 13b van de Opiumwet (Damoclesbeleid Roerdalen 2020)

De Burgemeester van Roerdalen;

gelet op artikel 125 Gemeentewet, artikel 4:81, 4:84 en 5:21 Algemene wet bestuursrecht en artikel 13b Opiumwet;

gezien de uitgangspunten van het Hennepconvenant Limburg 2012 en de taak die de burgemeester hierin heeft op het gebied van integrale veiligheid en zijn verantwoordelijkheden in het kader van preventie, signalering, handhaving, hulpverlening en het opwerpen van barrières om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit, criminele organisaties of personen misbruik maken van legale structuren;

Besluit:

  • 1.

    Het ‘’Damoclesbeleid Roerdalen 2016’’ (vastgesteld op 18 augustus 2016) in te trekken;

  • 2.

    Vast te stellen het navolgende ‘’Damoclesbeleid Roerdalen 2020’’.

Artikel 1: Algemeen

  • 1. Beleidsuitgangspunt is dat bij overtreding van de Opiumwet wordt gekozen voor het opleggen van een last onder bestuursdwang en niet voor het opleggen van een last onder dwangsom. Een last onder bestuursdwang is een directer middel dat in tegenstelling tot de dwangsom binnen een concreet gesteld begunstigingstermijn tot feitelijke beëindiging van de overtreding leidt.

  • 2. Bij het opleggen van een last onder bestuursdwang wordt gekozen voor sluiting van een woning/lokaal. Dit moet als de meest effectieve maatregel worden beschouwd om de met de Opiumwet strijdige situatie te doen beëindigen en herhaling ervan te voorkomen. Dit gelet op het feit dat het financiële gewin in het verdovende middelen-circuit dusdanig groot is dat met een dwangsom naar verwachting niet zal worden bereikt dat een overtreding ophoudt of niet meer wordt herhaald.

  • 3. De doelen van artikel 13b van de Opiumwet zijn preventie en beheersing van de uit het drugsgebruik voortvloeiende risico’s voor de volksgezondheid en het voorkomen van nadelige effecten van de handel in en het gebruik van drugs op het openbare leven en andere lokale omstandigheden. Bij het vaststellen van de sluitingsduur is de noodzaak om de bekendheid van de inrichting als drugsadres te niet te doen en het doen wederkeren van de rust in de directe omgeving in overweging genomen. Ook is het voorkomen van herhaling van de verstoring van de openbare orde alsmede het voorkomen van een verdere aantasting van het woon- en leefklimaat meegewogen. Specifiek kan ten aanzien van hennepteelt en drugslaboratoria worden gesteld dat deze productie een negatieve invloed heeft op het openbare leven en het woon- en leefklimaat en zorgt voor overlast, verloedering en verhoogd brandrisico door overbelasting van het energienetwerk. Bovendien gaat het veelal gepaard met uitkeringsfraude, belastingontduiking en energiediefstal.

  • 4. De sluitingsbevoegdheid van de burgemeester op basis van artikel 13b Opiumwet en de overige daarmee samenhangende maatregelen kan uitsluitend toepassing krijgen op basis van schriftelijke bewijsstukken.

  • 5. Als begunstigingstermijn wordt een periode van 72 uur aangehouden waarbinnen betrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last. Bij lokalen geldt dat binnen het eerste uur van deze 72 uur de klanten uit de inrichting dienen te worden verwijderd.

  • 6. Indien er feitelijk tot sluiting wordt overgegaan zal de woning/het lokaal voor eenieder ontoegankelijk worden gemaakt.

  • 7. De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of de woning/het lokaal reeds eerder gesloten is geweest en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd. Hierbij wordt verwezen naar de handhavingsmatrices, onder de artikelen 2 en 3. De gemeente Roerdalen maakt bij de duur van de sluiting geen onderscheid tussen de aanwezigheid van drugs en de voorbereiding van drugs. Bij de voorbereidingshandelingen wordt beoordeeld voor welk doel deze werden verricht: middelen van lijst I (harddrugs) of lijst II (softdrugs). De risico’s die de voorbereidingshandelingen met zich meebrengen alsook de uitstraling daarvan op de leefomgeving, rechtvaardigt een sluiting met eenzelfde duur.

  • 8. Voor het toepassen van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt verwezen naar aanwezigheid dan wel de voorbereiding van verdovende middelen op lijst I en II van de Opiumwet. Op lijst II is hennep in al zijn verschijningsvormen opgenomen, hiervan zijn alleen zaden uitgesloten. De bevoegdheid bestaat tevens indien er sprake is van een middel dat vooruitlopend op plaatsing op lijst I of lijst II is aangewezen in een ministeriële regeling.

  • 9. Met betrekking tot de omschrijving van het “verkopen, afleveren, verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben” van verdovende middelen volgt uit het woord “daartoe” dat de enkele aanwezigheid van verdovende middelen – waaronder hennep in al zijn verschijningsvormen – ten behoeve van verkoop, aflevering of verstrekking de bevoegdheid verschaft tot sluiting. Teneinde een last onder bestuursdwang te kunnen opleggen, is het niet vereist dat de verdovende middelen daadwerkelijk zijn verhandeld.

  • 10. De bepalingen in artikel 10a, eerste lid, onder 3, en artikel 11a van de Opiumwet (voorbereidingshandelingen) vereisen dat degene die het voorwerp of de stof in de woning of het lokaal of op het erf voorhanden heeft, weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat het voorwerp of de stof bestemd is voor onder meer het bereiden, bewerken of vervaardigen van harddrugs, respectievelijk voor grootschalige of bedrijfsmatige illegale hennepteelt. Een en ander kan reeds blijken uit de aard en hoeveelheid van de aangetroffen stof of uit de aangetroffen voorwerpen en stoffen in onderlinge combinatie.

  • 11. Bij toepassing van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt aansluiting gezocht bij de artikelen 2, 3, 10, 11 en 11a Opiumwet en de Aanwijzing Opiumwet. Concreet betekent dit dat er sprake is van een overtreding in de zin van dit beleid bij een hoeveelheid softdrugs als bedoeld in lijst II van meer dan 5 gram, meer dan 5 hennepplanten en bij een hoeveelheid harddrugs als bedoeld in lijst I van meer dan 0,5 gram, 1 pil of meer dan 5 milliliter.

  • 12. De Aanwijzing Opiumwet bepaalt dat bij een hoeveelheid van 5 hennepplanten of minder in beginsel wordt aangenomen dat er geen sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen. Deze situatie wordt in de Aanwijzing Opiumwet gelijk behandeld als de situatie waarin wordt geconstateerd dat sprake is van een geringe hoeveelheid, bestemd voor eigen gebruik. Er is echter sprake van een overtreding in de zin van dit beleid in het geval van 5 of minder hennepplanten en wanneer wordt voldaan aan twee of meer indicatoren gesteld onder 3.2.1. van de Aanwijzing Opiumwet. Van het uitgangspunt in de Aanwijzing Opiumwet dat bij een hoeveelheid van 5 hennepplanten of minder sprake is van een geringe hoeveelheid, kan door de burgemeester worden afgeweken als evident is dat het gewicht dat afkomstig is van 5 hennepplanten of minder, meer dan 330 gram per plant bedraagt. Reden hiertoe is dat een dergelijke hoeveelheid duidt op het telen van hennep ten behoeve van handel.

  • 13. Een wijziging in de huursituatie wordt als niet ter zake doende beschouwd indien deze wordt aangebracht nadat het voornemen tot op opleggen van een last onder bestuursdwang is uitgegaan. De ratio hierachter is dat de verhuurder niet met het plaatsen van andere huurders onder de genoemde last kan uitkomen. Het is immers op dat moment nog steeds noodzakelijk de loop van een dergelijk pand af te halen. Het enkel plaatsen van nieuwe huurders leidt niet tot het voorkomen van herhaling van een met de Opiumwet strijdige situatie.

  • 14. De burgemeester bevordert dat woningcorporaties en particulieren in hun huurcontract bepalingen opnemen over het bereiden, verwerken, verkopen, afleveren of verstrekken van middelen als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet of voorbereidingshandelingen daartoe.

Artikel 2: Lokalen

Softdrugs (of voorbereidingshandelingen daartoe)

  • 1.

    Indien er een overtreding wordt geconstateerd waarbij sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs, of voorbereidingshandelingen daartoe, dan wordt in beginsel het lokaal gesloten voor de duur van 3 maanden, tenzij sluiting onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen, dat van sluiting in die concrete situatie behoort te worden afgezien. Dan wordt volstaan met een waarschuwing dat de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs dient te worden gestaakt.

  • 2.

    Wordt er een tweede overtreding geconstateerd ten aanzien van softdrugs, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt er een tweede overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 3.

    Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Harddrugs (of voorbereidingshandelingen daartoe)

  • 4.

    Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs, of voorbereidingshandelingen daartoe, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 5.

    Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs, of voorbereidingshandelingen daartoe, vervolgens opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

  • 6.

    Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs, of voorbereidingshandelingen daartoe, vervolgens een overtreding geconstateerd ten aanzien van softdrugs, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 6 maanden. Indien wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs of harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingsmatrix:

Lokalen

Overtreding

1 X

2 X

3 X

Softdrugs

3 maanden sluiting,

tenzij sluiting onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen, dat van sluiting in die concrete situatie behoort te worden afgezien.

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs

12 maanden sluiting

Harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Deze overtredingen zien op de handel in soft- of harddrugs in of vanuit een voor het (niet) publiek toegankelijk lokaal en daarbij behorende erven, zoals een horeca-inrichting (zowel nat als droog), winkel, groothandel, loods of bedrijfsruimte.

Van deze overtreding is in ieder geval (niet limitatieve opsomming) sprake in de volgende gevallen:

  • 1.

    verkoop van soft- of harddrugs door eigenaar/exploitant, leidinggevende of ander personeel;

  • 2.

    aanwezigheid van softdrugs in het lokaal in een handelshoeveelheid (> 5 gram, > 5 hennepplanten) of voorbereidingshandelingen daartoe;

  • 3.

    aanwezigheid van minder dan 5 hennepplanten en er voldaan wordt aan twee indicatoren gesteld onder 3.2.1 van de Aanwijzing Opiumwet;

  • 4.

    aanwezigheid van minder dan 5 hennepplanten en het gewicht dat afkomstig is van de hennepplanten, meer dan 330 gram per plant bedraagt;

  • 5.

    aanwezigheid van harddrugs in het lokaal in een handelshoeveelheid (> 0,5 gram, > 1 pil of > 5 milliliter) of voorbereidingshandelingen daartoe.

Artikel 3: Woningen

Softdrugs (of voorbereidingshandelingen daartoe)

  • 1.

    Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs, of voorbereidingshandelingen daartoe, wordt de woning in beginsel gesloten voor de duur van 3 maanden, tenzij sluiting onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen, dat van sluiting in die concrete situatie behoort te worden afgezien. Dan wordt volstaan met een waarschuwing dat de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs dient te worden gestaakt.

  • 2.

    Indien opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt er een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 3.

    Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning gesloten voor de duur van 18 maanden.

  • 4.

    Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor onbepaalde tijd.

Harddrugs (of voorbereidingshandelingen daartoe)

  • 5.

    Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs, of voorbereidingshandelingen daartoe, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden.

  • 6.

    Indien opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt er een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 7.

    Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs, wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, dan wordt de woning zonder waarschuwing onmiddellijk gesloten voor de duur van 18 maanden.

  • 8.

    Indien hierna wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor onbepaalde tijd.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingsmatrix:

Woningen

Overtreding

1 X

2 X

3 X

4 X

Softdrugs

3 maanden sluiting,

tenzij sluiting onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen, dat van sluiting in die concrete situatie behoort te worden afgezien.

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: 12 maanden sluiting

Softdrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: 18 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs

6 maanden sluiting

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: 18 maanden sluiting

Harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: 12 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Deze overtreding ziet toe op de handel in soft- of harddrugs in of vanuit een woning en de daarbij horende erven.

Van deze overtreding is in ieder geval (niet limitatieve opsomming) sprake in de volgende gevallen:

  • 1.

    verkoop van soft- of harddrugs door bewoner(s) en/of bezoekers van de woning;

  • 2.

    aanwezigheid van softdrugs in de woning (en daarbij horende erven) in een handelshoeveelheid (> 5 gram, > 5 hennepplanten) of voorbereidingshandelingen daartoe;

  • 3.

    aanwezigheid van minder dan 5 hennepplanten en er voldaan wordt aan twee indicatoren gesteld onder 3.2.1 van de Aanwijzing Opiumwet;

  • 4.

    aanwezigheid van minder dan 5 hennepplanten en het gewicht dat afkomstig is van de hennepplanten, meer dan 330 gram per plant bedraagt;

  • 5.

    aanwezigheid van harddrugs in de woning (en daarbij horende erven) in een handelshoeveelheid (> 0,5 gram, >1 pil of > 5 milliliter) of voorbereidingshandelingen daartoe.

Artikel 4: Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

  • 2. Het ‘’Damoclesbeleid Roerdalen 2016’’ (vastgesteld op 18 augustus 2016) wordt per gelijke datum ingetrokken.

  • 3. Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘’Damoclesbeleid Roerdalen 2020’’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 9 juli 2020.

De burgemeester van Roerdalen,

mr. M.D. de Boer-Beerta