Regeling vervallen per 29-06-2012

Verordening tegemoetkoming raadsfracties

Geldend van 29-06-2012 t/m 28-06-2012

Intitulé

Verordening tegemoetkoming raadsfracties

DE RAAD DER GEMEENTE ROERMOND,

gezien het voorstel van de griffier en de voorzitter van 13 april 2010, raadsvoorstel no. 2010/042/1,

besluit:

over te gaan tot vaststelling van de “Verordening tegemoetkoming raadsfracties”, welke luidt als volgt:

VERORDENING TEGEMOETKOMING RAADSFRACTIES

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    fractie: het lid of de gezamenlijke leden van een politieke groepering dat (die) in de gemeenteraad zitting heeft (hebben) namens die politieke groepering;

  • b.

    zittingsjaar: periode van 1 januari van enig jaar tot en met 31 december van dat jaar.

Artikel 2

  • 1. Elke fractie heeft aanspraak op een tegemoetkoming van gemeentewege in de kosten welke zij maakt voor de uitoefening van haar werkzaamheden.

  • 2. Fracties besteden de bijdrage om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol te versterken.

  • 3. De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van:

    • a.

      uitgaven die in strijd zijn met wettelijke bepalingen en overige regelingen;

    • b.

      betalingen aan politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten of goederen) geleverd ten behoeve van de fractie op basis van een gespecificeerde, reële declaratie;

    • c.

      giften;

    • d.

      uitgaven welke dienen bestreden te worden uit vergoedingen die de leden ingevolgde het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden toekomen.

Artikel 3

  • 1. De in artikel 2 bedoelde tegemoetkoming bedraagt voor het zittingsjaar 2010 een bedrag van € 750,00 per lid van de fractie.

  • 2. De totale tegemoetkoming per fractie wordt berekend naar het aantal leden van die fractie bij de aanvang van het zittingsjaar (jaarlijks per 1 januari).

  • 3. Het in lid 1 genoemde bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd met het percentage voor materiële kosten zoals dat ook op andere posten in de gemeentebegroting wordt toegepast.

  • 4. Elke fractie legt vóór 1 maart van een kalenderjaar verantwoording af aan het presidium over de wijze waarop zij haar fractiebudget in het voorgaande kalenderjaar van haar zittingsperiode heeft gebruikt en wel door daartoe aan de raadsgriffie een overzicht te verstrekken van de uitgegeven bedragen en de daarbij behorende bestedingsdoelen. In het jaar waarin de zittingsperiode van de gemeenteraad verstrijkt dient niet vóór 1 maart maar wel binnen drie maanden na de dag van de verkiezingen de fractie niet alleen verantwoording af te leggen over het voorgaande kalenderjaar maar ook over dat lopende jaar tot de datum van afloop van die zittingsperiode.

  • 5. In het jaar dat de zittingsperiode van de gemeenteraad afloopt, betaalt de fractie de eventuele overschotten van de fractiebudgetten uit de kalenderjaren van de afgelopen zittingsperiode terug aan de gemeente door storting van dat geld in de gemeentekas en wel binnen drie maanden na de dag van de verkiezingen. In het jaar dat de zittingsperiode afloopt, mag tot de dag van de verkiezingen het fractiebudget worden aangewend voor een bedrag naar rato van het aantal dagen in die aflopende zittingsperiode.

Artikel 4

Indien tijdens een zittingsjaar een of meer raadsleden die deel uitmaken van een fractie, na mededeling aan de voorzitter van de raad, als zelfstandige fractie(s) gaan optreden, heeft (hebben) zij aanspraak op de in artikel 2 genoemde tegemoetkoming met ingang van het eerstvolgende nieuwe zittingsjaar.

Artikel 5

Indien tijdens een zittingsjaar meer fracties als één fractie gaan optreden, na mededeling aan de voorzitter van de raad, heeft deze nieuw gevormde fractie aanspraak op de in artikel 2 genoemde tegemoetkoming met ingang van het eerstvolgende nieuwe zittingsjaar.

Artikel 6

Indien tijdens een zittingsjaar een lid van een fractie zich aansluit bij een andere bestaande fractie, na mededeling aan de voorzitter van de raad, hebben betrokken fracties aanspraak op de in artikel 2 genoemde tegemoetkoming, met inachtneming van hun nieuwe aantal leden, met ingang van het eerstvolgende nieuwe zittingsjaar.

Artikel 7

Het totale bedrag van de tegemoetkoming per fractie wordt in de maand januari van elk jaar uitgekeerd aan een door elke fractie aan te wijzen persoon (penningmeester), van welke aanwijzing aan de voorzitter van de raad schriftelijk mededeling wordt gedaan.

Artikel 8

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na de vaststelling.

  • 2.

    Op dat tijdstip vervalt de ‘Verordening tegemoetkoming raadsfracties’ laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluit van 2 januari 2007.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Roermond in zijn openbare vergadering van 22 april 2010.
De griffier, De voorzitter,
J.Vervuurt H.M.J.M. van Beers