Besluit van het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende een protocol omtrent inzage en gegevensverstrekking aan derden in relatie tot cameratoezicht

Geldend van 10-01-2018 t/m heden

Intitulé

Protocol inzage en gegevensverstrekking aan derden in relatie tot cameratoezicht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond;

Gelet op he besluit van 12 december 2017 tot vaststelling van het Protocol Cameratoezicht gemeente Roermond;

Besluit:

Vast te stellen het navolgende Protocol inzage en gegevensverstrekking aan derden in relatie tot cameratoezicht.

In dit protocol staat de procedure beschreven die wordt gevolgd indien derden verzoeken om informatie te verstrekken die voortvloeit uit het cameratoezicht.

  • 1.

    De beveiligingscamera’s hangen:

    • in het gemeentehuis (personeelsingang, hoofdingang/receptie, ingang fractiehuis, fietsenkelder, ingang Biggenmarkt, toegang vanaf Jesuitenstraat;

    • in het stadskantoor (hoofdingang, leveranciersingang, ingang kelder, buitenzijde kluis- en archiefruimte, publieksbalies, receptie begane grond, receptie afdeling sociale zaken, ingang Afdeling Sociale Zaken 1ste verdieping, gangen afdeling Sociale Zaken);

    • in het zwembad De Roerdomp (entree, gangen, baden deel van de parkeerplaats);

    • in de sporthal Jo Gerrishal (receptie-, horecaruimten, sporthal, gangen en parkeerterrein);

    • in de sporthal Donderberg (hoofdingang, sportzaal, gang naar kleedlokalen);

    • in de sporthal Herteheym (hoofdingang, gang naar kleedlokalen, kantine, sportzaal, deur in de gang, entree en fietsenstalling);

    • in het Cuypershuis (grote expositieruimte).

    Dit cameratoezicht is primair gericht op de beveiliging van het gebouw. Op het gebruik van het genoemde cameratoezicht is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing.

  • 2.

    Onder persoonsgegeven wordt verstaan: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon (artikel 1, onder a, Wet bescherming persoonsgegevens).

  • 3.

    Onder ‘verantwoordelijke’ wordt verstaan: directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Roermond namens het college van B&W.

  • 4.

    Een verzoek om inzage dient binnen 5 werkdagen na het tijdstip van registratie te worden gedaan aangezien de beelden na dit tijdstip uur worden gewist. Wordt een verzoek binnen deze termijn gedaan, dan worden de beelden meteen geïsoleerd tot er op het informatieverzoek is gereageerd door de verantwoordelijke of tot zolang voor verzoeker de feitelijke mogelijkheid bestaat de beelden in te zien.

  • 5.

    Verzoeken van derden om gegevensverstrekking dienen gemotiveerd en schriftelijk bij de verantwoordelijke te worden ingediend. Het verzoek dient specifiek aan te geven om welke opnamen het gaat (welke dag en welk tijdstip).

  • 6.

    Onder persoonsgegeven wordt verstaan: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon (artikel 1, onder a, Wet bescherming persoonsgegevens).

  • 7.

    Er zal aangifte gedaan worden bij de politie als het gaat om een incident waarbij er 1) gevaar bestaat voor de algemene veiligheid van personen of goederen, 2) een misdrijf op heterdaad ontdekt wordt, 3) aanwijzingen zijn voor een terroristisch misdrijf.

  • 8.

    Wanneer politie of justitie op grond van hun bevoegdheden nadere gegevens vorderen, zullen die worden verstrekt. Daarbij zal eventueel het voorbehoud worden gemaakt dat de verstrekte gegevens niet aan de betrokkene bekendgemaakt mogen worden.

  • 9.

    De gegevens worden verwijderd wanneer deze niet meer noodzakelijk zijn voor het registreren van het incident, en zodra mogelijk vernietigd.

  • 10.

    De gegevens worden verwijderd na verloop van vijf werkdagen, tenzij politie of justitie vorderen dat ze gedurende een door hen te bepalen periode bewaard en beschikbaar gehouden dienen te worden.

  • 11.

    Aan het verstrekken van de gegevens kunnen nadere voorwaarden worden verbonden, bijvoorbeeld dat de gegevens slechts eenmalig mogen worden gebruikt.

  • 12.

    Indien de betrokkene/verzoeker een klacht heeft over de wijze waarop informatieverzoeken zijn behandeld, is de klachtenregeling van de gemeente Roermond van toepassing. 

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017.
Burgemeester en wethouders van Roermond,
De secretaris, mr. drs. J.J.Th.L. Geraedts
De burgemeester, M.J.D. Donders-de Leest 

Bijlage 1 VERZOEK OM INZAGE OPNAME BEELDEN CAMERATOEZICHT

Ondergetekende,

Naam:

Straatnaam en huisnummer:

Postcode en woonplaats:

Telefoonnummer:

Verzoekt hierbij om inzage in de camera opnames:

In het gebouw (naam gebouw):

Datum opname:

Tijdstip opname:

Plaats:

Datum:

Handtekening:

TOELICHTING

Een verzoek om inzage dient binnen 5 werkdagen na het tijdstip van registratie te worden gedaan aangezien de beelden na dit tijdstip worden gewist. Wordt een verzoek binnen deze termijn gedaan, dan worden de beelden meteen geïsoleerd tot er op het informatieverzoek is gereageerd of tot zolang voor verzoeker de feitelijke mogelijkheid bestaat de beelden in te zien.

U hebt het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Na ontvangst van uw verzoek, zal een medewerker van de gemeente u benaderen voor het maken van een afspraak. Het is belangrijk dat u zich kunt legitimeren en kunt aantonen dat de beelden die u wilt inzien daadwerkelijk op u betrekking hebben. Het is niet toegestaan om gegevens van andere personen in te zien.

Uw aanvraag wordt opgenomen in ons zaaksysteem.