Landsbesluit van de Gouverneur van Sint Maarten houdende regels omtrent vaststelling van de geldelijke voorzieningen van de leden en plaatsvervangende leden van de Electorale Raad Landsbesluit geldelijke voorzieningen Electorale Raad

Geldend van 24-11-2018 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 11-01-2014

Intitulé

Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 12e oktober 2018 tot vaststelling van de geldelijke voorzieningen van de leden en plaatsvervangende leden van de Electorale Raad (Landsbesluit geldelijke voorzieningen Electorale Raad)

IN NAAM VAN DE KONING!

De Gouverneur van Sint Maarten,

In overweging genomen hebbende dat het noodzakelijk is om met terugwerkende kracht tot aan de datum van benoeming van de leden van de Electorale Raad de geldelijke voorzieningen van de leden en plaatsvervangende leden van de Electorale Raad vast te stellen;

Gelet op artikel 12 van de Landsverordening registratie en financiën politieke partijen;

Heeft, de Raad van Advies gehoord, besloten:

Artikel 1

  • 1. De geldelijke voorziening van de voorzitter, tevens lid, van de Electorale Raad bedraagt NAf 2.500,- bruto per maand.

  • 2. De geldelijke voorziening van de overige leden bedraagt NAf 1.500,- bruto per maand, per lid.

  • 3. De geldelijke voorziening van de plaatsvervangende leden bedraagt NAf 500,- bruto per maand, per lid.

  • 4. De geldelijke voorziening van de plaatsvervangende leden bedraagt NAf 250,- bruto per lid voor iedere bijgewoonde vergadering met een maximum van in totaal NAf 3.000,- bruto per kalenderjaar per lid met dien verstande dat een plaatsvervangend lid enkel een vergoeding ontvangt als het lid dat hij vervangt niet aanwezig is.

Artikel 2

In afwijking van artikel 1, bedraagt de geldelijke voorziening van de leden vanaf het moment van inwerkingtreding van dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen, tot en met 31 december 2016 als volgt:

  • a.

    de voorzitter, tevens lid, NAf 4.000,- bruto per maand;

  • b.

    de overige leden NAf 2.500,- bruto per maand;

  • c.

    de plaatsvervangende leden NAf 2.500,- bruto per maand.

Artikel 3

Dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen, wordt aangehaald als: Landsbesluit geldelijke voorzieningen Electorale Raad.

Artikel 4

  • 1. Dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen, treedt zodra deze in het Afkondigingsblad is geplaatst, in werking met ingang van de eerste dag van de zevende week na de datum van bekrachtiging en werkt terug tot en met 11 januari 2014.

  • 2. In afwijking van het eerste lid, treedt dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen:

    • a.

      in werking met ingang van de eerste dag van de derde week na de beslissing van het Constitutioneel Hof indien de Ombudsman een zaak aanhangig heeft gemaakt als bedoeld in artikel 127, derde lid, van de Staatsregeling; of,

    • b.

      niet in werking indien het Constitutioneel Hof oordeelt dat dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen, niet verenigbaar is met de Staatsregeling.

Ondertekening

Gegeven te Philipsburg, twaalfde oktober 2018
De Gouverneur van Sint Maarten
De twaalfde oktober 2018
De Minister van Algemene Zaken
Uitgegeven de achttiende oktober 2018
De Minister van Algemene Zaken
Namens deze,
Hoofd Afdeling Juridische Zaken & Wetgeving

Nota van toelichting

Algemeen deel

Artikel 12 van de Landsverordening registratie en financiën politieke partijen bepaalt dat de hoogte van de geldelijke voorzieningen van de leden en plaatsvervangende leden van de Electorale Raad, bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, geregeld zal worden.

Bij het bepalen van de hoogte van de geldelijke voorziening voor de leden van de Electorale Raad is gekeken naar de geldelijke voorziening van de overige (onafhankelijke) instituties die Sint Maarten kent. Daarbij is tevens rekening gehouden met het feit dat de Electorale Raad gedurende het hele jaar operationeel en actief beschikbaar moet zijn voor de uitvoering van diverse wettelijke taken. Deze wettelijke taken zijn op grond van de Landsverordening registratie en financiën politieke partijen onder meer (het bijhouden van mutaties in) de registratie van de politieke partijen, het beoordelen van jaar- en financieel verslag van de politieke partijen en vooral ook het toezicht op de naleving van deze landsverordening.

De Electorale Raad is op 11 januari 2014 opgericht. Dit is de datum van de inwerkingtreding van het benoemingsbesluit van de leden van de Electorale Raad. De regering is van oordeel dat tot januari 2017 het gerechtvaardigd is om de (plaatsvervangende) leden van de Electorale Raad een hogere geldelijke vergoeding toe te kennen ten behoeve van de opbouwfase van dit instituut. Gezien het bovenstaande wordt de tijdelijke geldelijke voorziening van de voorzitter middels artikel 2, onderdeel a, van het onderhavige landsbesluit, houdende algemene maatregelen, bepaald op NAf 4.000,- bruto per maand. Voor de overige leden (waaronder ook plaatsvervangende leden) geldt een geldelijke voorziening van NAf 2.500,- bruto per maand. Een tijdelijke hogere vergoeding is ook toegekend aan de leden van de Algemene Rekenkamer tijdens hun opbouwfase.

Dit betekent dat vanaf 1 januari 2017 de geldelijke voorziening van de voorzitter NAf 2.500,- bruto per maand bedraagt. Voor de overige leden geldt een geldelijke voorziening van NAf 1.500,- bruto per maand. De geldelijke voorziening voor de plaatsvervangende leden zal NAf 500,- bruto per maand bedragen.

Financiële paragraaf

Tot januari 2017

Het bedrag dat vanwege de geldelijke voorziening van de leden van de Electorale Raad jaarlijks tot en met december 2016 ten laste van de begroting zal komen is als volgt:

  • -

    de voorzitter: 12 x NAf 4.000,- = NAf 48.000,-; en,

  • -

    de leden en plaatsvervangende leden: 12 x NAf 2.500,- = NAf 30.000,-.

  •  

Nu er 2 leden zijn – waarvan één tevens plaatsvervangend voorzitter- en 2 plaatsvervangende leden betekent dat jaarlijks (tot januari 2017) NAf 168.000,- dient te worden geraamd voor geldelijke voorziening voor de leden van de Electorale Raad.

 

Vanaf januari 2017

Het bedrag dat vanwege de geldelijke voorziening van de leden van de Electorale Raad jaarlijks ten laste van de begroting zal komen is als volgt:

  • -

    de voorzitter: 12 x NAf 2.500,- = NAf 30.000,-;

  • -

    de leden: 12 x NAf 1.500,- = NAf 18.000,-

  • -

    de plaatsvervangende leden 12 x NAf 500,- = NAf 6.000,-.

  •  

Nu er 2 leden zijn – waarvan één tevens plaatsvervangend voorzitter- en 2 plaatsvervangende leden zijn, betekent dat jaarlijks (vanaf januari 2017) NAf 78.000,- aan maandelijkse vergoedingen dient te worden geraamd voor geldelijke voorziening voor alle leden van de Electorale Raad. Plaatsvervangende leden kunnen daarnaast voor iedere bijgewoonde vergadering NAf 250,- ontvangen met een maximum van NAf 3.000,- per kalenderjaar wanneer een vergadering is bijgewoond wanneer het lid dat hij vervangt niet aanwezig is. Dit betekent dat maximaal NAf 6.000,- dient te worden gereserveerd. In de begroting dient dan ook rekening te worden gehouden met een jaarlijks bedrag van in totaal NAf 84.000,-.

 

De bovenstaande uitgaven komen ten laste van begrotingspost # 44201-3204-30022 van het Ministerie van Algemene Zaken.

 

De geldelijk voorziening wordt als voorschot uitbetaald. Teveel betaalde voorschotten kunnen vervolgens worden teruggevorderd of verrekend.

  

Artikelsgewijs deel

 

Artikel 1

 

De Electorale Raad kent een onderscheid in geldelijke voorzieningen tussen de voorzitter, de overige leden en de plaatsvervangende leden van de Electorale Raad. Dit verschil is gelegen in het feit dat de voorzitter meer taken en verantwoordelijkheden heeft dan de andere leden. Een plaatsvervangend lid krijgt een geldelijke voorziening per bijgewoonde vergadering enkel in dat geval dat hij het lid vervangt dat niet aanwezig is.

 

Artikel 2

 

In artikel 2 is tijdelijk een hogere geldelijke voorziening toegekend aan de voorzitter en leden van

De Electorale Raad vanwege de opbouwfase van de Electorale Raad. Deze hogere geldelijke voorziening geldt per 11 januari 2014 en eindigt op 31 december 2016.

       

Artikel 4

 

Artikel 4 regelt de inwerkingtreding van dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen, rekening houdend met de bevoegdheid van de Ombudsman en het Constitutioneel Hof. In dit artikel is bepaald dat de onderhavige wettelijke regeling terugwerkt tot en met 11 januari 2014.

 

Dit is de datum van de inwerkingtreding van het benoemingsbesluit van de leden van de Electorale Raad. De terugwerkende kracht aan dit landsbesluit, houdende algemene maatregelen, zorgt ervoor dat de leden vanaf het moment van hun benoeming in de Electorale Raad een geldelijke vergoeding ontvangen.  

    

De Minister van Algemene Zaken