Regeling vervallen per 08-05-2021

Verordening op de onderscheidingen van de gemeente Sittard-Geleen

Geldend van 26-09-2002 t/m 07-05-2021

Intitulé

VERORDENING OP DE ONDERSCHEIDINGEN VAN DE GEMEENTE SITTARD-GELEEN

De raad der gemeente Sittard-Geleen,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 september 2002, gemeenteblad 2002,

nummer 70

gelet op het bepaalde in artikel 147 van de Gemeentewet;

b e s l u i t :

vast te stellen een verordening op de gemeentelijke onderscheidingen, genaamd:

Algemeen:

Artikel 1:

Aan personen die daarvoor krachtens de bepalingen van deze verordening in aanmerking komen, kan, bij wijze van onderscheiding, worden toegekend:

  • a.

    het ereburgerschap van de gemeente Sittard-Geleen;

  • b.

    de erepenning van de gemeente Sittard-Geleen;

  • c.

    de penning of speld van verdienste van de gemeente Sittard-Geleen;

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist over toekenning van het ereburgerschap.

Burgemeester en Wethouders beslissen over de toekenning van de erepenning of de penning/speld van verdienste, zulks onder vermelding van de redenen, welke tot toekenning hebben geleid.

Ereburgerschap:

Artikel 3:

Aan personen, die volgens de hierna te noemen bepalingen hiervoor in aanmerking komen, kan het ereburgerschap zoals bedoeld in artikel 1, sub a, worden verleend.

Artikel 4:

Het ereburgerschap wordt verleend als blijk van grote dankbaarheid en eer, zowel aan ingezetenen als aan niet ingezetenen, die zich gedurende een aanzienlijke tijdsruimte op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Sittard-Geleen.

Ook het verrichten van een bijzondere prestatie of daad van uitzonderlijke aard, waardoor men aanspraak kan maken op grote waardering, achting en dankbaarheid van gemeentebestuur en ingezetenen, levert grond op voor het verlenen van het ereburgerschap.

Artikel 5:

Het ereburgerschap wordt toegekend bij een met redenen omkleed besluit van de gemeenteraad, op voorstel van burgemeester en wethouders.

Artikel 6:

In zeer bijzondere gevallen kan de raad op voorstel van burgemeester en wethouders een begiftigde van het ereburgerschap vervallen verklaren. Dit geschiedt bij een met redenen omkleed besluit.

Erepenning

Artikel 7:

Aan personen, volgens de hierna te noemen bepalingen, kan de erepenning zoals bedoeld in artikel 1, sub b, worden toegekend.

Artikel 8:

De erepenning wordt toegekend aan zowel ingezetenen als niet-ingezetenen van Sittard-Geleen, als blijk van erkentelijkheid en dank voor het verrichten van verdienstelijk werk op enig terrein van het maatschappelijk leven van de gemeente Sittard-Geleen gedurende een aanzienlijke tijdsruimte of voor het verrichten van een daad of prestatie waarmee het algemeen belang is gediend, dan wel voor het blijk geven van bijzondere burgerzin.

Artikel 9:

De erepenning wordt toegekend bij een met redenen omkleed besluit van Burgemeester en Wethouders, na vertrouwelijke consultatie van de fractievoorzitters.

Artikel 10:

In zeer bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders de begiftigde de toegekende penning ontnemen. Dit geschiedt bij een met redenen omkleed besluit.

Penning of speldvan verdienste

Artikel 11:

Aan personen, verenigingen en instellingen kan volgens de hierna te noemen bepalingen, de penning of speld van verdienste als bedoeld in artikel 1, sub c, worden toegekend.

Artikel 12:

De penning of speld van verdienste wordt toegekend aan zowel ingezetenen als niet-ingezetenen van Sittard-Geleen, als blijk van erkentelijkheid en waardering voor diegenen die zich door langdurige en niet-aflatende activiteiten jegens de gemeenschap algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verworven.

Artikel 13:

Gezien het feit dat deze onderscheiding zowel aan verenigingen en instellingen als aan individuele personen kan worden toegekend, wordt de penning aan verenigingen en instellingen toegekend en de speld aan individuen.

Artikel 14:

De penning of speld van verdienste wordt toegekend bij een met redenen omkleed besluit van Burgemeester en Wethouders.

Artikel 15:

In zeer bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders de begiftigde de toegekende penning of speld ontnemen. Dit geschiedt bij een met redenen omkleed besluit.

Register

Artikel 16:

Burgemeester en wethouders houden een register bij waarin de namen, voornamen en woonplaats, dan wel de naam en zetel van vestiging, zomede de datum en reden van uitreiking van de onderscheidingen als bedoeld in artikel 1 worden vermeld.

Van elke toekenning van het ereburgerschap, alsmede van de erepenning wordt, naast opname in bovengenoemd register, door burgemeester en wethouders aantekening gemaakt in het zogeheten “Ereboek”.

Uitreiking:

Artikel 17:

Burgemeester en wethouders bepalen, voor zover in deze verordening hieromtrent niets is voorgeschreven, de datum, het tijdstip en de wijze waarop een onderscheiding aan de begiftigde wordt uitgereikt.

Harmonisatie:

Artikel 18:

Deze verordening treedt in de plaats van:

“Verordening op de onderscheidingen van de gemeente Born” vastgesteld d.d. 30 augustus 1982 te Born.

“Verordening gemeentelijke onderscheidingen” vastgesteld 28 januari 1970 te Geleen.

“Verordening regelende de toekenning van het ereburgerschap, de zilveren erepenning en de medaille van verdienste van de gemeente Sittard” vastgesteld d.d. 8 maart 1984 te Sittard

Artikel 19:

De ereburgerschappen en de erepenningen, welke op grond van de verordeningen bedoeld in artikel 18 zijn toegekend, worden geacht te zijn toegekend op grond van deze verordening.

Inwerkingtreding:

Artikel 20:

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening op de onderscheidingen van de gemeente Sittard-Geleen”.

Artikel 21:

Deze verordening treedt in werking op de dag van haar vaststelling.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad der gemeente Sittard-Geleen in zijn vergadering van 26 september 2002,

De secretaris
De voorzitter