Regeling vervallen per 01-01-2017

Reglement burgerlijke stand

Geldend van 17-02-2010 t/m 31-12-2016

Intitulé

Reglement burgerlijke stand

Burgemeester en wethouders van de gemeente Steenwijkerland,

Gelet op het bepaalde in artikel 16, Boek I van het Burgerlijk Wetboek en de artikelen 1 tot en met 4 van het Besluit burgerlijke Stand 1994;

Besluiten:

  • I.

    In te trekken het reglement burgerlijke stand vastgesteld op 17-12-2002

  • II.

    Vast te stellen het reglement burgerlijk stand.

Artikel 1. Begripsbepalingen.

Het reglement verstaat onder:

  • a.

    de wet: Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek

  • b.

    het besluit: Besluit burgerlijke stand 1994

  • c.

    ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar in dienst van de gemeente Steenwijkerland als zodanig door het college benoemd

  • d.

    buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: iedereen als zodanig benoemd

  • e.

    gemeentehuis: locatie die door het college van burgemeester en wethouders als zodanig is aangewezen

Artikel 2. Ambtenaar van de burgerlijke stand, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen, na voordracht door de teamleider burgerzaken, ambtenaren in dienst van de gemeente Steenwijkerland benoemen, schorsen of ontslaan als ambtenaar van de burgerlijke stand.

  • 2. Burgemeester en wethouders kunnen, na voordracht door de teamleider burgerzaken overige personen benoemen, schorsen of ontslaan als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

  • 3. Voor de benoeming van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag, is de teamleider burgerzaken gemandateerd.

  • 4. De in lid 2 bedoelde buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand worden uitsluitend benoemd voor het voltrekken van huwelijken en het sluiten of omzetten van partnerschapregistraties.

  • 5. Het minimum aan ambtenaren van de burgerlijke stand is twee.

Artikel 3. Benoemingsperiode.

  • 1. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan maximaal worden benoemd gedurende de periode dat betrokkene in dienst van de gemeente Steenwijkerland is.

  • 2. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd.

  • 3. De periode, bedoeld in lid 2 van dit artikel, zal maximaal vier jaar bedragen.

Artikel 4. Huwelijksvoltrekking.

De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand zijn verplicht alle huwelijken, partnerschapregistraties en omzettingen van partnerschapregistraties te voltrekken.

Artikel 5. Locatie.

  • 1. De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verrichten hun wettelijke werkzaamheden in het gemeentehuis van de gemeente Steenwijkerland.

  • 2. De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen, voor zover daartoe gewichtige redenen bestaan, elders binnen de gemeente hun wettelijke taken verrichten.

  • 3. Het college van burgemeester en wethouders kan een locatie aanwijzen als huis der gemeente.

  • 4. De teamleider burgerzaken kan een locatie naar vrije keuze aanwijzen als huis der gemeente uitsluitend voor het voltrekken van huwelijken.

Artikel 6. Leiding van de burgerlijke stand.

1.De teamleider van burgerzaken is belast met de leiding over de werkzaamheden op het gebied van de burgerlijke stand.

Artikel 7. Openstelling.

1.Het bureau van de burgerlijke stand is voor het publiek geopend:

  • a.

    voor huwelijksaangifte, aangifte partnerschap en erkenningen op voorafgaande afspraak;

  • b.

    voor een huwelijksvoltrekking, het sluiten van een partnerschap of het omzetten van een partnerschap:

maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur;

zaterdag 10.30 uur tot 16.00 uur.

  • c.

    de onder b. vermelde openingstijden gelden voor de Doopsgezinde kerk (leerkamer) te Giethoorn uitsluitend voor de periode 1 maart tot 1 november.

  • d.

    voor alle overige werkzaamheden niet genoemd onder a. en b.: Maandag van 09.00 uur tot 12.30 uur

    Dinsdag van 09.00 uur tot 16.00 uur

    Woensdag van 09.00 uur tot 16.00 uur

    Donderdag van 09.00 uur tot 20.00 uur

    Vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur

  • 2.

    Het bureau van de burgerlijke stand is gesloten indien de in lid 1 vastgestelde openstelling samenvalt met algemeen erkende, of daarmee gelijk gestelde feestdagen in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet of een andere door het college van burgemeester en wethouders aangewezen dag waarop het bureau niet of slechts gedeeltelijk is geopend.

  • 3.

    Het bureau van de burgerlijke stand kan bepaalde uren, op zaterdag, zondag en de andere dagen dat het bureau regulier gesloten is, door het college op vooraf aangewezen dagen worden geopend.

  • 4.

    Het bureau van de burgerlijke stand zal op verzoek van een belanghebbende worden geopend indien deze aantoont dat met het verrichten van de werkzaamheden niet kan worden gewacht tot de eerstvolgende openstelling van het bureau.

  • 5.

    In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders afwijken van de in dit artikel aangegeven uren en tijden.

Artikel 8. Kosteloze huwelijksvoltrekking of partnerschapregistratie/omzetting.

  • 1. Kosteloze huwelijksvoltrekkingen of partnerschapregistraties/omzettingen vinden uitsluitend op het gemeentehuis plaats op maandagmorgen om 09.00 uur en op dinsdagmorgen om 09.00 uur.

  • 2. Lid 2 van artikel 7 is overeenkomstig van toepassing op lid 1.

  • 3. Kosteloze huwelijksvoltrekkingen of partnerschapregistraties/omzettingen kunnen uitsluitend plaatsvinden in een spreekkamer in het gemeentehuis. Vendelweg 1, 8330 XE te Steenwijk.

Artikel 9. Bezoldiging.

  • 1. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, benoemd door het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland hebben recht op een bezoldiging voor het voltrekken van huwelijken, partnerschapregistraties/omzettingen.

  • 2. De bezoldiging voor het voltrekken van huwelijken en het sluiten van partnerschappen/omzettingen door de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is opgenomen in de Rechtspositieregeling voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Steenwijkerland.

  • 3. De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand die benoemd is door de teamleider burgerzaken heeft geen recht op bezoldiging bedoeld in lid 1.

Artikel 10. Slotbepalingen.

  • 1.

    Dit reglement kan worden aangehaald als Reglement burgerlijke stand 2010.

  • 2.

    Dit reglement treedt in werking met ingang van de dag volgend op de bekendmaking.

Steenwijkerland,

Burgemeester en wethouders van Steenwijkerland,

De secretaris, Drs. A.J. Peterson

de burgemeester, Drs. H.H. Apotheker

Toelichting op het reglement burgerlijke stand

Artikel 1 Begripsbepaling

In dit artikel worden de basisbegrippen uit het reglement opgesomd en beschreven. Met name het onderscheid tussen de ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt hier expliciet gemaakt (artikel 16, Boek 1, Burgerlijk Wetboek).

Voor de ambtenaar van de burgerlijke stand gelden de volgende bepalingen:

  • a.

    de ambtenaar moet in dienst zijn van de gemeente of van een andere gemeente;

  • b.

    de ambtenaar is belast met het opnemen in onder hem berustende registers van de burgerlijke stand van akten en daaraan toe te voegen latere vermeldingen, alsmede al datgene wat de instandhouding van de registers en de zorg voor de toegankelijkheid van de daarin neergelegde gegevens betreft (artikel 16d, eerste lid, Boek 1 BW).

Voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand gelden de volgende bepalingen:

  • a.

    de buitengewoon ambtenaar kan in dienst zijn van de gemeente of van een andere gemeente;

  • b.

    de buitengewoon ambtenaar kan een persoon zijn niet in dienst van de gemeente of van een andere gemeente;

  • c.

    de buitengewoon ambtenaar kan uitsluitend worden belast met de huwelijksvoltrekking, partnerschapregistratie en omzettingen daarvan (artikelen 45, 45a, 63, 64, 65, 67, 77a, 80a, derde lid, en 80g van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek).

Artikel 2 Ambtenaar van de burgerlijke stand, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

In dit artikel wordt bepaald welke (buitengewone) ambtenaren in de gemeente benoemd kunnen worden (artikel 16, Boek 1 Burgerlijk Wetboek).

In lid 1 wordt bepaald dat het college de mogelijkheid heeft ambtenaren van de burgerlijke stand te benoemen. Het betreft ambtenaren in dienst van de eigen gemeente.

Met lid 2 wordt bepaald dat er buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand kunnen worden benoemd. Indien de gemeente dit aantal aan een maximum wil binden, dan kan dat in dit artikel worden opgenomen. Deze personen kunnen in dienst zijn van de eigen of een andere gemeente, maar dit hoeft niet. Iedere persoon kan door het college van burgemeester en wethouders worden benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Lid 3 geeft aan dat de teamleider burgerzaken is gemandateerd voor de benoeming van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag.

In lid 5 wordt bepaald dat, conform artikel 16, lid 1 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, het minimum aantal ambtenaren van de burgerlijke stand, in dienst van de eigenen/of andere gemeente, twee is. Indien burgemeester en wethouders daartoe beslissen kan het aantal ambtenaren van de burgerlijke stand meer dan twee zijn.

Artikel 3 Benoeming

In dit artikel is o.a. vastgelegd voor welke periode een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden benoemd (artikel 16, Boek 1, Burgerlijk Wetboek).

Met lid 1 wordt bepaald dat een ambtenaar van de burgerlijke stand steeds voor een bepaalde periode dient te worden benoemd. Deze periode mag maximaal de periode zijn dat de desbetreffende ambtenaar in dienst is van de gemeente of van een andere gemeente. Tevens bestaat de mogelijkheid om een andere maximale benoemingsperiode op te nemen, zoals de tijd dat de ambtenaar in dienst is bij een bepaalde afdeling of een tijdsperiode.

De periodes kunnen per individueel geval in het benoemingsbesluit van burgemeester en wethouders worden bepaald of collectief in dit lid.

Artikel 4 Huwelijksvoltrekking

In dit artikel wordt bepaald dat de ambtenaar en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verplicht is alle huwelijken en partnerschapregistratie/omzetting te voltrekken.

Artikel 5 Locatie

In dit artikel wordt bepaald waar de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand zijn werkzaamheden moet verrichten.

De werkzaamheden moeten in het gemeentehuis (of een daartoe door de raad aangewezen andere locatie) worden verricht. Indien daartoe gewichtige reden bestaan, mag de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand zijn werkzaamheden ook elders binnen de gemeente verrichten (artikel 1 Besluit burgerlijke stand 1994 en artikel 64 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek).

Artikel 6 Leiding van de dienst

In dit artikel wordt bepaald wie belast is met de leiding van het bureau burgerlijke stand (artikel 2 Besluit burgerlijke stand 1994).

Artikel 7 Openstelling

In dit artikel wordt bepaald wanneer het bureau van de burgerlijke stand is geopend (artikel 16c, Boek 1, Burgerlijk Wetboek).

In dit artikel moeten zowel de reguliere dagelijkse openingstijden worden bepaald als de openingstijden voor de zaterdag, de zondag, de algemeen erkende feestdagen en de overige daarvoor door de burgemeester en wethouders aan te wijzen dagen waarop de gemeentelijke diensten niet of slechts gedeeltelijk zijn geopend.

Indien burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het bepalen van de openstellingtijden willen overdragen aan een ambtenaar (bijvoorbeeld het hoofd burgerzaken), dan dienen zij hiertoe een apart mandaatbesluit te nemen.

Artikel 8

In dit artikel wordt bepaald waar en wanneer kosteloos een huwelijk of partnerschapregistratie/omzetting kan plaatsvinden.

Artikel 9

In dit artikel wordt de bezoldiging van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand geregeld.