Beleidsregels Individuele studietoeslag gemeente Tholen 2015

Geldend van 01-01-2015 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels Individuele studietoeslag gemeente Tholen 2015

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen;

gelezen het voorstel van de afdeling Werk en Inkomen tot vaststelling van beleidsregels inzake de individuele studietoeslag;

gelet op artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 36 van de Participatiewet en artikel 7 van de Verordening Individuele studietoeslag van de gemeente Tholen;

b e s l u i t :

vast te stellen de 'Beleidsregels individuele studietoeslag gemeente Tholen 2015'

luidende als volgt

Artikel 1 - Recht op Individuele studietoeslag

Het college verleent een persoon op verzoek individuele studietoeslag indien hij voldoet aan de voorwaarden als opgenomen in artikel 36 van de wet en de verordening individuele studietoeslag en niet behoort tot de personen als bedoeld in artikel 2 van deze beleidsregels.

Artikel 2 - Geen recht op individuele studietoeslag

In afwijking van het bepaalde in artikel 1 van deze beleidsregels, wordt in onderstaande situaties geen studietoeslag verleend:

Geen recht op individuele studietoeslag heeft de persoon die:

  • a.

    thuiswonend is;

  • b.

    in aanmerking komt voor een Individuele inkomenstoeslag of die in de twaalf maanden voorafgaand aan de aanvraag een Individuele Inkomenstoeslag ( tot 1 januari 2014 Langdurigheidstoeslag) heeft ontvangen.

Artikel 3 - Hardheidsclausule

Het college kan in de gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, dan wel in gevallen waarin toepassing van deze beleidsregel leidt tot onevenredig nadelige gevolgen voor de belanghebbende, besluiten om op individuele gronden van de verordening of deze beleidsregels af te wijken.

Artikel 4 - Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels Individuele studietoeslag gemeente Tholen 2015.

Artikel 5 - Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2015.

Ondertekening

Aldus vastgesteld tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 16 december 2014; zaaknummer 10355.
Tholen, 16 december 2014
Burgemeester en wethouders van Tholen,
de secretaris de burgemeester
S.Nieuwkoop G.J. van de Velde-de Wilde

Algemene Toelichting

Per 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. In artikel 36 van de Participatiewet is de Individuele studietoeslag opgenomen.

De bepaling met betrekking tot de individuele studietoeslag is door een amendement in de Participatiewet gekomen. Het doel is om personen van 18 jaar of ouder met een arbeidshandicap een extra steuntje in de rug te geven als het gaat om studeren.

Voor iedereen is een diploma een goede toegang tot de arbeidsmarkt. Voor mensen met een arbeidshandicap geldt dit zonder meer. Werkgevers zijn vaak huiverig om deze groep in dienst te nemen. Een afgeronde studie kan werkgevers over de drempel helpen, omdat het aantoont wat iemand in zijn mars heeft.

Maar voor mensen met een arbeidshandicap kan studeren wel lastiger zijn. Het is niet voor iedere student met arbeidsbeperking mogelijk om naast de studiefinanciering te werken om zo de inkomsten aan te vullen.

Deze studieregeling stimuleert deze groep om toch naar school te gaan en biedt tevens compensatie voor het feit dat het voor deze groep vaak moeilijk is om de studie te combineren met een bijbaan.

Uit de wet vloeit een verordeningsplicht voor de gemeente voort (artikel 8 lid 1 onderdeel c Pw).

 

Voorwaarden en doelgroep

Een individuele studietoeslag kan worden toegekend als wordt voldaan aan de voorwaarden uit artikel 36b lid 1 Participatiewet. Zo moet de aanvrager:

  • -

    18 jaar of ouder zijn

  • -

    recht hebben op studiefinanciering of tegemoetkoming op grond van de Wtos;

  • -

    geen in aanmerking te nemen vermogen hebben;

  • -

    met voltijdse arbeid niet in staat zijn tot het verdienen van het wettelijk minimumloon, maar wel mogelijkheden hebben tot arbeidsparticipatie

 

Het toekennen van een individuele studietoeslag is een discretionaire bevoegdheid. Dit betekent dat aan personen die aan de wettelijke voorwaarden voldoen een individuele toeslag kan worden toegekend maar dat dit niet verplicht is.

 

Naast de wettelijke voorwaarden kan het college in aanvulling daarop in beleidsregels bepalen dat bepaalde groepen niet in aanmerking komen voor de individuele studietoeslag. Met deze beleidsregels wordt hieraan gevolg gegeven.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 - Recht op individuele studietoeslag

Het college verleent een persoon individuele studietoeslag indien hij voldoet aan de in artikel 36 van de wet en de in de verordening individuele studietoeslag opgenomen voorwaarden.

Deze bepaling is opgenomen in de beleidsregels omdat het verlenen van individuele studietoeslag een bevoegdheid is en geen verplichting. Artikel 36 lid 1 van de Participatiewet bepaalt immers dat het dagelijks bestuur een individuele studietoeslag kan verlenen aan een persoon indien hij voldoet aan de in die bepaling opgenomen voorwaarden.

Dit betekent dat het dagelijks bestuur de mogelijkheid heeft af te zien van het toekennen van een individuele inkomenstoeslag, ook al voldoet een persoon wel aan de voorwaarden voor een dergelijke toeslag. Dit vindt de gemeenteraad niet wenselijk. Daarom bepaalt artikel 1 van deze beleidsregels dat het dagelijks bestuur individuele inkomenstoeslag moet verstrekken als een persoon voldoet aan de voorwaarden daarvoor, tenzij sprake is van een in artikel 2 van de beleidsregels bepaalde uitzonderingen.

Artikel 2 - Geen recht op individuele studietoeslag

In dit artikel is bepaald in welke gevallen en geen recht is op een individuele studietoeslag.

  • a.

    De belanghebbende die thuiswonend is:

Studenten die nog inwonen bij hun ouders komen niet in aanmerking voor een individuele studietoeslag omdat zij minder lasten hebben dan een uitwonende student.

  • b.

    De belanghebbende die in aanmerking komt voor een Individuele inkomenstoeslag of die in de twaalf maanden voorafgaand aan de aanvraag een Individuele Inkomenstoeslag ( tot 1 januari 2014 Langdurigheidstoeslag) heeft ontvangen.

 

In artikel 2 sub b van de Beleidsregels Langdurigheidstoeslag is bepaald dat een persoon die uit Rijks schatkist bekostigd onderwijs volgt, geen recht heeft op individuele Inkomenstoeslag.

Bij de individuele studietoeslag ligt dat net iets anders.

Het kan echter voorkomen dat een aanvrager in de periode van 12 maanden voorafgaande aan de aanvraag om een individuele studietoeslag wel in aanmerking kwam voor de Individuele inkomenstoeslag ( tot 1-1-2015 Langdurigheidstoeslag). In dat geval is het niet wenselijk dat een aanvrager binnen een periode van 12 maanden voor beide toeslagen in aanmerking komt. Daarom is in dit artikel opgenomen dat in dergelijke gevallen geen recht op individuele studietoeslag bestaat.

De artikelen 3, 4 en 5 behoeven geen nadere toelichting.