Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Tholen houdende regels omtrent elektronisch bekendmaken Verordening elektronische bekendmaking gemeente Tholen

Geldend van 01-01-2017 t/m heden

Intitulé

Verordening elektronische bekendmaking gemeente Tholen

De raad van de gemeente Tholen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2016;

gelet op de artikelen 139, 147, eerste lid, en 149 van de Gemeentewet en 2:14, tweede lid, en 3:12, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit:

vast te stellen de bijgaande ‘Verordening elektronische bekendmaking gemeente Tholen’.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    burgemeester:

    de burgemeester van de gemeente Tholen;

  • -

    college:

    burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen;

  • -

    elektronisch gemeenteblad:

    het gemeenteblad dat elektronisch wordt uitgegeven en dat voldoet aan de hiervoor geldende regelgeving op grond van het Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden.

Artikel 2 Elektronisch gemeenteblad

  • 1. De gemeente Tholen geeft een gemeenteblad uit. Het gemeenteblad wordt elektronisch uitgegeven en is te vinden op http://zoek.officielebekendmakingen.nl.

  • 2. Het elektronisch gemeenteblad verschijnt telkens wanneer daartoe de aanleiding bestaat.

Artikel 3 Bekendmaking algemeen verbindende voorschriften en overige besluiten van algemene strekking

  • 1. Algemeen verbindende voorschriften en overige gemeentelijke besluiten van algemene strekking worden bekend gemaakt in het elektronisch gemeenteblad.

  • 2. De besluiten zoals bedoeld in het eerste lid, worden in hun geheel in het elektronisch gemeenteblad opgenomen.

  • 3. Het tweede lid is niet van toepassing op besluiten die worden bekendgemaakt op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

  • 4. Indien het bepaalde in het tweede lid lastig uitvoerbaar is, kan worden volstaan met het opnemen van een gedeelte of een samenvatting van het besluit in het elektronisch gemeenteblad. In dat geval zal het gehele besluit ter inzage worden gelegd op een door het college te bepalen plaats.

Artikel 4 Bekendmaking overige besluiten, aanvragen en kennisgevingen

Als voor de bekendmaking van een besluit anders dan een besluit als bedoeld in artikel 3, eerste lid, een aanvraag, melding of enig ander document of voor de kennisgeving van de terinzagelegging daarvan bij wettelijk voorschrift is bepaald, dat deze van gemeentewege geschiedt in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad dan wel op een andere geschikte wijze, dan heeft die bekendmaking plaats in het elektronisch gemeenteblad, tenzij een wettelijk voorschrift zich daartegen verzet, of op die bekendmaking artikel 5 van deze verordening van toepassing is.

Artikel 5 Uitzonderingen

Deze verordening is niet van toepassing op aanvragen, besluiten, meldingen, kennisgevingen of enige andere documenten waarvoor bij of krachtens wettelijk voorschrift een andere wijze van bekendmaking dwingend is voorgeschreven.

Artikel 6 Bijzondere omstandigheden

Het college of, als de bekendmaking of kennisgeving door of vanwege de burgemeester plaats heeft, de burgemeester, kan in bijzondere omstandigheden of in het geval van dringende spoed bepalen dat bekendmaking in afwijking van de artikelen 3 en 4 van deze verordening zal geschieden.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2017.

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening elektronische bekendmaking gemeente Tholen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad der gemeente Tholen in zijn openbare vergadering van 8 december 2016.
, voorzitter.
, griffier.

TOELICHTING VERORDENING ELEKTRONISCHE BEKENDMAKING THOLEN

Algemene toelichting:

Met ingang van 1 januari 2014 zijn alle gemeenten verplicht om hun algemeen verbindende voorschriften in een elektronisch gemeenteblad te publiceren. De gemeente Tholen heeft zich aangesloten bij de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP). Dit is een landelijke voorziening die aan alle wettelijke vereisten voldoet. Het gevolg van deze aansluiting is dat de gemeente Tholen per 1 januari 2014 een elektronisch gemeenteblad heeft, dat te raadplegen is via www.officielebekendmakingen.nl en www.overheid.nl.

De wettelijke verplichting voor bekendmaking in een elektronisch gemeenteblad geldt alleen voor algemeen verbindende voorschriften, zoals verordeningen, nadere regels, bestemmingsplannen etc. Vanuit het oogpunt van overzichtelijkheid is er voor gekozen om ook overige besluiten van algemene strekking, zoals beleid(-sregels), aanwijzingsbesluiten, mandaatbesluiten en dergelijke, ook via het elektronisch gemeenteblad bekend te maken. Daarnaast zullen ook de resterende bekendmakingen plaats vinden in het elektronisch gemeenteblad.

Gelet op het karakter van het gemeenteblad leent niet iedere bekendmaking zich voor opname in deze uitgave. In bepaalde gevallen vindt bekendmaking slechts gedeeltelijk elektronisch plaats en wordt hetgeen niet elektronisch wordt bekendgemaakt, ter inzage gelegd op een door het college te bepalen plaats.

Met het vaststellen van deze verordening is de gemeente Tholen overgegaan tot elektronische bekendmaking en kennisgeving van alle typen besluiten, alsmede aanvragen en andere documenten. Hoewel door hetgeen in deze verordening is bepaald de mogelijkheid bestaat om bekendmakingen uitsluitend te laten plaatsvinden in het elektronisch gemeenteblad, kunnen bekendmakingen nog steeds worden opgenomen op de gemeentelijke website www.tholen.nl, in huis-aan-huis- en overige dag- en nieuwsbladen. Deze bekendmakingen hebben echter geen juridische status. 

Artikelsgewijze toelichting:

Artikel 1

De inhoud van dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 2

In het gemeenteblad wordt aangegeven wanneer het is uitgegeven. Daarnaast blijft het gemeenteblad na uitgifte elektronisch beschikbaar via de landelijke site: www.officielebekendmakingen.nl en www.overheid.nl.

Artikel 3

De wettelijke verplichting tot bekendmaking via het elektronisch gemeenteblad geldt alleen voor algemeen verbindende voorschriften. Om de overzichtelijkheid te bevorderen is er voor gekozen om ook de overige besluiten van algemene strekking zoals beleid(sregels), aanwijzingsbesluiten, mandaatbesluiten etc. via het elektronisch gemeenteblad bekend te maken.

Voor de meeste besluiten is met de plaatsing van de tekst in het gemeenteblad de bekendmaking afgerond, voor een aantal besluiten is naast opname in het gemeenteblad nog een gelijktijdige mededeling op een andere plaats vereist. Hierbij kan gedacht worden aan verkeersbesluiten of bestemmingsplannen.

In deze verordening is ervoor gekozen de bekend te maken besluiten in hun geheel op te nemen in het gemeenteblad (tweede lid). Daarmee wordt voorkomen dat naast de uitgifte van het gemeenteblad ook gezorgd moet worden voor een systeem van ter inzage leggen. Dat is nodig wanneer in het gemeenteblad alleen een gedeelte of een samenvatting van het besluit opgenomen zou worden.

Omdat ruimtelijke plannen veelal omvangrijk zijn en veel foto- en kaartmateriaal bevatten, worden zij in het derde lid uitgezonderd van de besluiten die integraal in het gemeenteblad worden opgenomen. Ruimtelijke plannen zijn volgens wettelijk voorschrift beschikbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Op grond van het vierde lid kan het college bepalen dat toch alleen een gedeelte of een samenvatting van het besluit in het gemeenteblad wordt opgenomen, waarbij daarnaast het gehele besluit ter inzage wordt gelegd. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer besluiten een zodanige omvang hebben dat in het geheel opnemen van het besluit in het gemeenteblad onwerkbaar wordt.

Artikel 4

Op 15 augustus 2012 heeft de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State in een drietal uitspraken (ECLI:NL:RVS:2012:BX4675, ECLI:NL:RVS:2012:BX4676 en ECLI:NL:RVS:2012:BX4681) geconcludeerd dat kennisgeving via internet een geschikte wijze van bekendmaking van een ontwerpbesluit kan zijn (artikel 3:12, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht). De Afdeling stelde hierbij echter ook vast dat artikel 2:14 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is. Dit betekent dat uitsluitende plaatsing op de gemeentelijke website alleen mogelijk is als er ook een wettelijk voorschrift is die dat mogelijk maakt. Met de vaststelling van deze verordening is aan deze voorwaarde voldaan.

Ondanks het feit dat deze verordening is vastgesteld, kan een uitsluitende elektronische kennisgeving onvoldoende zijn. Bijvoorbeeld omdat de kennisgeving hierdoor niet daadwerkelijk al diegenen kan bereiken die naar verwachtingen bedenkingen kunnen hebben tegen het ontwerpbesluit. Dit kan het geval zijn bij ontwerpbesluiten die mogelijk gevolgen kunnen hebben voor inwoners buiten de gemeentegrens of in het buitenland. Te denken valt aan België. In dat geval is enkele elektronische bekendmaking niet voldoende en dient er ook nog op een andere geschikte wijze bekend te worden gemaakt.

De bepaling zoals die in dit artikel is opgenomen, heeft een enorme reikwijdte. Ontwerpbesluit, melding en al wat niet besluit of aanvraag is, valt onder het begrip ‘ander document’. Alle wettelijke bepalingen waarin sprake is van “in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad dan wel op andere geschikte wijze” (of combinaties hiervan) worden hiermee bestreken.

Indien in een wettelijke bepaling echter alleen staat opgenomen “dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad” dan dient publicatie hierin te geschieden en geldt dit als de officiële publicatie. De hoofdstrekking van het model is: standaard vinden álle publicaties in elk geval elektronisch plaats; aan bestaande andere wettelijke publicatieverplichtingen moet natuurlijk ook worden voldaan.

Artikel 5

Het kan voorkomen dat bij of krachtens een wettelijke bepaling een andere wijze van bekendmaking wordt voorgeschreven dan in deze verordening is bepaald. Een voorbeeld hiervan is artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, waarin wordt bepaald dat bekendmaking plaatsvindt in de Staatcourant (dus niet in het gemeenteblad). Deze verordening is in dat geval daarom niet van toepassing.

Artikel 6

Er kan sprake zijn van bijzondere omstandigheden zijn of van een dusdanige dringende spoed dat de in de artikelen 3 en 4 van deze verordening wijze genoemde wijze van bekendmaking niet de meest geëigende is. In die gevallen is het mogelijk dat het college en in voorkomend geval de burgemeester besluiten tot een andere wijze van bekendmaking. Een voorbeeld hiervan is een door de burgemeester uitgevaardigde noodverordening, op grond van artikel 176 Gemeentewet. De bekendmaking ervan geschiedt volgens die bepaling op een door de burgemeester te bepalen wijze.

Artikel 7

De inhoud van dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 8

De inhoud van dit artikel spreekt voor zich.