Verordening bedrijveninvesteringszone Korvel 2017-2021

Geldend van 21-12-2016 t/m heden

Intitulé

Verordening bedrijveninvesteringszone Korvel 2017-2021

raad 2016_400 17-10-2016

De raad van de gemeente Tilburg ;

  • -

    gezien het voorstel van het college;

  • -

    gelet op de artikelen 216, 217 van de Gemeentewet en de Wet op de bedrijveninvesteringszone;

  • -

    gelet op de tussen de gemeente Tilburg en de Stichting Korvel gesloten Uitvoeringsovereenkomst

Besluit:

vast te stellen de

“Verordening bedrijveninvesteringszone Korvel 2017-2021”

Verordening bedrijveninvesteringszone Korvel 2017-2021

Artikel 1 Definities

  • 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt, voor zover niet anders is bepaald, verstaan onder:

    • a.

      BIZ: het bij deze verordening aangewezen gebied in de gemeente waarbinnen de BIZ-bijdrage wordt geheven en aangegeven op de bijbehorende kaart.

    • b.

      BIZ-bijdrage: hetgeen daaronder in de wet wordt verstaan

    • c.

      wet: Wet op de bedrijveninvesteringszone.

    • d.

      college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente;

    • e.

      uitvoeringsovereenkomst: tussen de gemeente en Stichting BIZ Korvel op 11 oktober 2016 gesloten overeenkomst als bedoeld in artikel 7, derde lid, van de wet;

    • f.

      belastingobject: de onroerende zaak bedoeld in artikel 16 van de Wet waardering onroerende zaken. 

Artikel 2 Gebiedsomschrijving

De verordening is van toepassing op het gebied van de Korvel dat de volgende straten of delen daarvan omvat: Laarstraat, Korvelplein, Korvelseweg, Lieve Vrouweplein, Nieuwstraat, Observantenhof, St Annaplein en Zomerstraat en specifiek is aangegeven op de bij deze verordening behorende en daarvan deel uitmakende kaart.

Hoofdstuk II Belastingbepalingen

Artikel 3 Belastbare feit

  • 1. Onder de naam ‘BIZ-bijdrage’ wordt jaarlijks een directe belasting geheven ter zake van binnen de bedrijveninvesteringszone gelegen onroerende zaken die op grond van artikel 220a Gemeentewet niet in hoofdzaak tot woning dienen.

  • 2. De BIZ-bijdrage wordt geheven ter bestrijding van de kosten die zijn verbonden aan activiteiten in de openbare ruimte en op internet, die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in de bedrijveninvesteringszone of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de bedrijveninvesteringszone.

Artikel 4 Belastingplicht

  • 1. De BIZ-bijdrage wordt geheven van de eigenaar, zijnde degene die bij het begin van het kalenderjaar het genot krachtens eigendom, bezit of beperkt recht heeft van een in de bedrijveninvesteringszone gelegen belastingobject.

  • 2. Als eigenaar wordt aangemerkt degene die bij het begin van het kalenderjaar als zodanig in de basisregistratie kadaster is vermeld, tenzij blijkt dat deze op dat tijdstip geen genothebbende krachtens eigendom, bezit of beperkt recht is.

Artikel 5 Maatstaf van heffing

De BIZ-bijdrage wordt geheven naar een vast bedrag per belastingobject.

Artikel 6 Tarief BIZ-bijdrage

De BIZ-bijdrage bedraagt per belastingobject € 250,- per jaar.

Artikel 7 Wijze van heffing

De BIZ-bijdrage wordt - gedurende de periode van 2017 tot en met 2021 - jaarlijks bij wege van aanslag geheven.

Artikel 8 Termijnen van betaling

  • 1. In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moeten de aanslagen worden betaald in twee gelijke termijnen waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de tweede maand volgende op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld en de tweede twee maanden later.

  • 2. De Algemene Termijnenwet is niet van toepassing op de in het eerste lid gestelde termijnen.

  • 3. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid geldt, zolang de verschuldigde bedragen door middel van automatische betalingsincasso van de betaalrekening van de belastingschuldige kunnen worden afgeschreven, dat de aanslagen moeten worden betaald in 12 gelijke termijnen, waarvan de eerste termijn vervalt tussen de 24e en het einde van de maand volgende op de maand die in de dagtekening van het aanslagbiljet is vermeld en elk van de volgende termijnen telkens een maand later (eveneens tussen de 24e en het einde van de maand).

  • 4. Indien de verschuldigde bedragen als genoemd in het derde lid tweemaal achtereen niet kunnen worden geïncasseerd, vervalt voor het betreffende aanslagbiljet de mogelijkheid tot automatische betalingsincasso en gelden de betaaltermijnen zoals genoemd in het eerste lid.

Artikel 9 Looptijd van de belastingheffing

De BIZ-bijdrage wordt ingesteld voor een periode van 5 jaar.

Artikel 10 Kwijtschelding

Bij de invordering van de BIZ-bijdrage wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 11 Nadere regels door college

Het college kan nadere regels stellen met betrekking tot de heffing en de invordering van de BIZ-bijdrage.

Hoofdstuk III Subsidiebepalingen

Artikel 12 Buiten toepassing algemene subsidieverordening

Op de subsidie bedoeld in artikel 14 is de Algemene Subsidieverordening Tilburg niet van toepassing.

Artikel 13 Aanwijzing Stichting

DeStichting BIZ Korvelwordt aangewezen als de stichting bedoeld in artikel 7 van de wet, waarmee een overeenkomst als bedoeld in artikel 4:36 van de Algemene wet bestuursrecht is gesloten, waarin is bepaald dat de activiteiten waarvoor de subsidie wordt verstrekt verplicht moeten worden verricht.

Artikel 14 Subsidievaststelling

  • 1. De subsidie voor de uitvoering van de activiteiten die zijn opgenomen in de Uitvoeringsovereenkomst, wordt jaarlijks verstrekt aan de stichting.

  • 2. De subsidie bedraagt maximaal het bedrag van de jaarlijks te ontvangen BIZ-bijdragen, verminderd met de perceptiekosten voor de heffing en invordering van de BIZ-bijdragen zoals bepaald in de uitvoeringsovereenkomst. Eventuele minderopbrengsten als gevolg van bezwaar en beroep of oninbaarheid zijn voor rekening en risico van de stichting. Eventuele meeropbrengsten komen ten goede aan de stichting.

  • 3. Naast de in artikel 4:37 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde verplichtingen kunnen aan de stichting ook andere doel gebonden verplichtingen worden opgelegd. Deze verplichtingen zijn opgenomen in de met de stichting gesloten uitvoeringsovereenkomst.

Artikel 15 Melding van relevante wijzigingen

  • 1. De stichting stelt het college zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte van meer dan ondergeschikte veranderingen in haar financiële situatie;

  • 2. De stichting stelt het college zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte van een wijziging van de statuten, dan wel verandering of beëindiging van activiteiten.

Hoofdstuk IV Slotbepaling

Artikel 16 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag nadat het college heeft bekendgemaakt dat van voldoende steun als bedoeld in artikel 4 van de wet is gebleken.

  • 2.

    De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2017.

  • 3.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening bedrijveninvesteringszone Korvel 2017-2021".

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 17 oktober 2016

de griffier,

de voorzitter,

Kaart BI-zone Korvel

afbeelding binnen de regeling

Memorie van toelichting behorende bij de “Verordening Bedrijveninvesteringszone Korvel 2017-2021"

Invoering BIZ

Op grond van de Wet Bedrijveninvesteringszone is een gebied aangewezen waar gedurende een termijn van 5 jaar een BIZ-bijdrage mag worden geheven.

De BIZ bijdrage wordt jaarlijks geheven via een aanslag. Eigenaren van onroerende zaken gelegen in het aangewezen gebied en die op grond van artikel 220a Gemeentewet niet in hoofdzaak tot woning dienen zijn belastingplichtig.

Voor het gebied de Korvel is de Stichting BIZ Korvel opgericht die de activiteiten uitvoert en de BIZ bijdragen door middel van een jaarlijkse subsidie ter beschikking krijgt. Zij gebruiken de middelen ter financiering van een door de meerderheid van de bijdrage-plichtigen gewenste voorzieningen.

Tarieven

De tarieven voor de gehele looptijd zijn in overleg met Stichting BIZ Korvel vastgesteld en bepaald op € 250,-- per belastingobject.

Kosten en opbrengsten

De opbrengst van de BIZ-bijdrage wordt na aftrek van de door de gemeente gemaakte kosten overgemaakt aan de Stichting BIZ Korvel.

BIZ Korvel

2017

2018

2019

2020

2021

Totale kosten

38.000

38.000

38.000

38.000

38.000

Totale opbrengsten

38.000

38.000

38.000

38.000

38.000

Saldo

0

0

0

0

0