Regeling vervallen per 30-01-2020

Beleidsregel Evenementenfonds gemeente Uden 2018

Geldend van 01-01-2018 t/m 29-01-2020

Intitulé

Beleidsregel Evenementenfonds gemeente Uden 2018

Definitie evenement i.h.k.v. het evenementenfonds:

Een evenement is een openbaar toegankelijke vertoning of gebeurtenis met een bijzonder karakter voor een publiek van minimaal 2500 personen dat aantoonbaar bijdraagt aan de doelstellingen van het gemeentelijk evenementenbeleid.

Openbaar wil zeggen: voor ieder toegankelijk, maar betekent niet bij voorbaat dat de toegang gratis is. Toetsing vindt plaats op basis van de omvang van het te verwachten publiek, waarbij een bepaald minimum in acht kan worden genomen. Er is gekozen voor een minimum van 2.500 personen. Het kan alle evenementen betreffen, mits deze niet in strijd zijn met de openbare orde en zedelijkheid.

Evenementen die een (partij)politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke vorming tot doel hebben vallen in dit verband evenmin onder het begrip evenement.

Definitie en criteria evenementenfonds:

Het evenementenfonds ondersteunt die evenementen die de gemeente Uden op de kaart zetten en daarmee het gemeentelijk beleid op promotioneel vlak ondersteunen.

Om te kunnen toetsen of sprake is van een evenement als bedoeld in het gemeentelijk evenementenbeleid zijn aan de definitie van een evenement een aantal criteria toegevoegd. Hierdoor wordt de ambitie van de gemeente op het gebied van evenementen verder vormgegeven.

Bijdrage aan imago

  • Het evenement draagt in positieve zin bij aan het imago van de gemeente Uden. Door de aantrekkingskracht worden bezoekers naar Uden gehaald waardoor de gemeente grotere naamsbekendheid krijgt. Het evenement past binnen de promotionele doeleinden van de gemeente.

Bevordering spin-offs

  • Economisch: het evenement geeft een impuls geven aan de Udense economie / werkgelegenheid.

  • Toeristisch recreatief: bezoekers van het evenement in Uden maken hierdoor ook kennis met andere aspecten van de gemeente.

Verhoging voorzieningenaanbod en sociale samenhang

  • Het evenement, als laagdrempelige activiteit, draagt bij aan het voorzieningenaanbod en levert een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van Uden voor de eigen bewoners maar ook voor bezoekers.

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag is afhankelijk van het bezoekersaantal van een evenement. Bij meer dan 10.000 bezoekers krijgt het evenement de A-status. Bij 5.000 tot 10.000 bezoekers spreekt men van een B-status en bij 2.500 tot 5.000 bezoekers krijgt dit evenement de C-status.

De subsidie behorende bij de verschillende evenementen bedraagt:

A-evenement: maximaal € 5.000,- subsidie.

Bij een meer dan zeven dagen durend evenement, waarin twee weekenden zijn begrepen, kan in het geval van een A-evenement een subsidie van maximaal € 7.500,- worden toegekend;

B-evenement: maximaal € 2.500,- subsidie;

C-evenement: maximaal € 1.250,- subsidie.

Overige voorwaarden subsidieverlening:

  • 1.

    Het evenement kan zonder steun uit het evenementenfonds niet (naar behoren) worden georganiseerd;

  • 2.

    De subsidie bedraagt nooit meer dan 20% van de ingediende begroting van het evenement;

  • 3.

    De gemeente is niet verantwoordelijk voor een sluitende begroting;

  • 4.

    Subsidiering uit het evenementenfonds sluit overige gemeentelijke subsidiering van hetzelfde evenement uit;

  • 5.

    Een subsidietoekenning vindt plaats onder de voorwaarde dat het evenement daadwerkelijk plaatsvindt;

  • 6.

    De subsidie wordt toegekend onder de voorwaarde dat de evenementenorganisatie gebruik maakt van het (ter beschikking gestelde) hierhoUDENwevan promotiepakket.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt jaarlijks vastgesteld door de raad.

Subsidieaanvraag

Subsidieaanvragen voor evenementen moeten voor 1 februari van het jaar waarin het evenement plaatsvindt worden ingediend.

Alle ingekomen subsidieverzoeken worden vervolgens door het college integraal aan de beleidsdoelstellingen getoetst.

Wordt na 1 februari initiatief genomen tot de organisatie van een nieuw evenement, dan kan ook na 1 februari een subsidieverzoek worden ingediend.

Ondertekening