Langere openstelling terrassen op tropische dagen

Geldend van 15-05-2002 t/m heden

Intitulé

Langere openstelling terrassen op tropische dagen

Advies:

  • in beginsel in te stemmen met het voorstel om als proef voor het komend terrassenseizoen (1 april tot 1 oktober) een zogenaamde tropenregeling in te voeren.

  • Inventariseren welke ondernemers (die reeds beschikken over een terras) aan de proef willen deelnemen.

  • De ondernemers die willen deelnemen een (aangepaste) horeca-exploitatievergunning verlenen.

  • Na afloop van het (terrassen)seizoen de proef evalueren.

Het hoofd van de afdeling bestuurs-ondersteuning van de bestuursdienst,

(mr. B. de Bruin, plv.)

Toelichting

Mevrouw C. Luyt, exploitant van het Oude Spoorhuis, heeft in haar brief van 25 september 2002 een verzoek ingediend om op tropische dagen ruimhartiger met de openingstijden van het terras om te gaan. Na eerst in een brief van 2 oktober 2002 het voorstel van mevrouw Luyt af te wijzen heeft de burgemeester na een herhaald verzoek van de horecaondernemers tijdens het laatst gehouden (halfjaarlijkse) horecaoverleg op 24 oktober 2002 (met politie, omwonenden, Horeca Nederland en horecaondernemers uit het horecaconcentratiegebied) toegezegd dit verzoek te heroverwegen. Hierbij in acht genomen dat het voorstel bij de overige aanwezigen tijdens dit overleg in beginsel niet op weerstand stuitte.

Rond april (begin terrassenseizoen) zou de burgemeester op het voorstel terugkomen.

Juridisch kader

Op grond van artikel 2.3.1.2 van de Algemene plaatselijke verordening is het verboden een horecabedrijf te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester.

Onder lid 5 van dit artikel is bepaald: in afwijking van het bepaalde in artikel 2.1.5.1 beslist de burgemeester in geval van een vergunningaanvraag betrekking heeft op een of meer bij het horecabedrijf behorende terrassen voorzover deze zich op de weg bevinden over de ingebruikneming van die weg ten behoeve van het terras. De vergunning kan geheel of gedeeltelijk geweigerd worden indien de woon- en leefsituatie en/of de openbare orde op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed. De vergunning kan ook geheel of gedeeltelijk worden geweigerd indien het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg, gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik of het beheer van de weg belemmert.

Wanneer het bestemmingsplan het toelaat en na toetsing van voormelde gronden besloten wordt om een vergunning te verlenen voor het houden van een terras worden aan deze vergunning over het algemeen een aantal standaardvoorwaarden verbonden zoals b.v.:

  • de terrassen mogen als zodanig worden gebruikt van 1 april tot 1 oktober van elk jaar;

  • van de terrassen mag dagelijks gebruik gemaakt worden van 07.00 uur tot 23.00 uur;

  • het (zit)meubilair dient uiterlijk 23.15 uur dusdanig opgeruimd en/of opgestapeld te zijn dat hiervan niet bevoegd/onbevoegd gebruik kan worden gemaakt;

In specifieke woon- cq. leefsituaties komt het voor dat van de eindtijd voor het houden van een terras wordt afgeweken; in die zin dat gesteld wordt dat het terras eerder dan 23.00 uur gesloten dient te zijn. Bewust is na weging van diverse belangen ooit gekozen voor een maximale eindtijd van 23.00 uur

Verruiming van de eindtijd op tropische dagen

Een gegeven is dat mensen op warme dagen graag buiten willen zijn en een drankje en een hapje op een terrasje willen nuttigen: Ook is het een gegeven dat het acceptatievermogen van mensen op tropische dagen over het algemeen groter is. Om tegemoet te komen aan de wens van de horecaondernemers en daarbij de belangen van omwonenden in overweging nemend is het ter voorkoming van ongewenste discussies en daarmee samenhangende misverstanden essentieel om hierover duidelijke regels vast te stellen.

Wat is tropisch?

Allereerst dient vast gesteld te worden wat wordt verstaan onder tropische dagen. Uit navraag blijkt dit bepaald te worden door de temperatuur in samenhang met de luchtvochtigheid. Dat betekent dat afhankelijk van de luchtvochtigheid de ene dag bij een temperatuur van bijvoorbeeld 27 °C gesteld kan worden dat het een tropische dag betreft en op een andere dag kan dit gesteld worden voor een dag met een temperatuur van 28 °C. In het kader van de doelmatigheid en doeltreffendheid stel ik u voor één temperatuur als (tropische) grens te bepalen. Dit onafhankelijk van de luchtvochtigheid. In het kader van waarborging van alle belangen dient deze temperatuur niet té laag vastgesteld worden. Een gegeven is dat tropische dagen (een hittegolf) in een normale zomer slechts incidenteel voorkomen. Ik stel u daarom voor te bepalen dat wanneer de temperatuur 28 °C of meer aangeeft (overdag) er sprake is van een tropische dag.

Een tropische dag

Het is voor de duidelijkheid gewenst dat door een onafhankelijke instantie wordt bepaald of de tropische temperaturen worden bereikt (28 °C of meer). Ik stel daarom voor dat wanneer de meerdaagse verwachting van het knmi (te vinden op www.knmi.nl) aangeeft dat het de temperatuur (overdag) 28 °C of meer zal bereiken de verruiming van de sluitingstijd wordt toegestaan. De ondernemers kunnen zelf voormelde site raadplegen. Het is eventueel mogelijk om dit ook aan te geven op de site van Uithoorn en/of op de teletekstpagina.

Eindtijd van het terras op tropische dagen

Ik stel voor om de eindtijd van het terras op tropische dagen te stellen op uiterlijk 00.30 uur. Het (zit)meubilair dient uiterlijk 00.45 uur dusdanig opgeruimd en/of opgestapeld te zijn dat hiervan niet bevoegd/onbevoegd gebruik kan worden gemaakt.

Welke bedrijven komen in aanmerking voor verruiming van de sluitingstijd?

Ik stel voor om alléén de commerciële bedrijven die reeds beschikken over toestemming om een terras te houden hiervoor in aanmerking te laten komen. Dat betekent zowel de cafés als de restaurants. Voor de volledigheid en de duidelijkheid stel ik voor om de bedrijven te wijzen op het feit dat het niet is toegestaan om de omvang van het terras te vergroten.

Tot slot

Ik stel voor voormeld voorstel aankomend terrassenseizoen als proef in te stellen en na afloop van dit seizoen de proef te evalueren. Daarbij stel ik voor in ieder geval de volgende vragen te stellen: welke horecaondernemers hebben hoe vaak gebruik gemaakt van de verruiming van de openstellingstijd van het terras op tropische dagen? Zijn er klachten geweest, zo ja door wie geuit en wat was de inhoud van deze klachten?

Ik wil uw college wijzen op het feit dat ondanks dat met voormelde regels, voorkomen zou moeten worden dat er discussies ontstaan over het feit of het terras nu wel of niet langer opengesteld mag worden, er een aannemelijk risico aanwezig dat dit toch gebeurt. Een gegeven is immers dat de ondernemers op warme dagen de terrassen zo lang mogelijk open willen houden. Er kunnen ongewenste discussies ontstaan tussen de handhavers (boa’s, politie) en de ondernemers en bezoekers van een terras wanneer de temperatuur tropisch aanvoelt maar niet wordt voldaan aan de grens van 28 °C of meer. Ook is voorstelbaar dat de ondernemers niet de site raadplegen maar voor het gemak de gemeente opbellen (Gemeentewinkel, Voorlichting, Bestuursondersteuning) met de vraag of het al dan niet een tropisch weekend wordt. Bij een mooie zomer kan dit een extra belasting voor de dienst opleveren en het gevaar inhouden dat tegenstrijdige berichten worden verstrekt of dat dit gesuggereerd wordt. Ook valt niet uit te sluiten dat de verruiming meer klachten van bewoners oplevert mede gelet op het feit dat de “tropenregeling” voor alle dagen van de week geldt.

Procedure

  • Ik stel uw college voor om in beginsel te stemmen voormeld voorstel als proef in te voeren voor het komend terrassenseizoen (1 april tot 1 oktober).

  • Inventariseren welke ondernemers (die beschikken over een terras) mee willen doen aan de proef

  • De huidige exploitatievergunning van de ondernemers die aangeven mee te doen aan de proef in te trekken en deze ondernemers een nieuwe (aangepaste) horeca-exploitatievergunning verlenen.

  • Na afloop van het (terrassen)seizoen de proef te evalueren.