Nadere regels terrassen bij winkels gemeente Utrechtse Heuvelrug 2013

Geldend van 12-04-2013 t/m heden

Intitulé

Nadere regels terrassen bij winkels gemeente Utrechtse Heuvelrug 2013

TERRASSEN BIJ WINKELS

Nadere regels betreffende artikel 2:10, lid 2 APV.

Onderwerp: Terrassen bij winkels

Het college van burgemeester en wethouders stelt op grond van artikel 2:10, lid 2, Algemene Plaatselijke Verordening Utrechtse Heuvelrug (APV) de volgende nadere regels vast:

Begripsomschrijving

  • 1.

    Onder een terras wordt verstaan het gedeelte direct voor een winkel waar zitgelegenheid wordt aangeboden ten behoeve van het direct nuttigen van eten en/of drinken geserveerd door de betreffende winkel.

  • 2.

    Onder deze nadere regels vallen niet de terrassen bij openbare inrichtingen als bedoel in artikel 2:27 APV.

Algemene regels

  • 1.

    Een terras mag alleen worden neergezet nadat hiervan door of namens de winkelier melding is gedaan bij ons college.

  • 2.

    Een terras mag alleen worden neergezet bij een winkel die hoofdzakelijk etenswaren verkoopt, met uitzondering van supermarkten. Het is aldus niet toegestaan om een terras neer te zetten bij een supermarkt. Een warenhuis mag alleen een terras neerzetten als deze over een aparte foodafdeling beschikt.

  • 3.

    Een terras mag alleen tijdens winkeltijden worden neergezet en dient direct na sluiting van de winkel te worden verwijderd.

  • 4.

    Op een terras mag naast non alcoholische dranken, uitsluitend het eigen winkelaanbod worden geserveerd.

  • 5.

    Het terras mag geen schade aanrichten aan eigendommen van derden.

  • 6.

    Eventuele aanwijzingen, gegeven door de politie, gemeente en/of marktmeesters dienen direct te worden opgevolgd.

  • 7.

    Op het terras mag geen muziek ten gehore worden gebracht, met uitzondering op de dagen waarop sprake is van collectieve of incidentele festiviteiten.

  • 8.

    De winkelier draagt er zorg voor dat het gebruik van het terras niet leidt tot rommel / afval op de openbare weg.

Situering terras

  • 9.

    Per winkel is slechts één terras toegestaan, bestaande uit maximaal 8 zitplaatsen.

  • 10.

    Een terras mag direct grenzend aan de voorgevel of aan de zijgevel van de winkel worden neergezet en dient zichtbaar te zijn vanuit de winkel.

  • 11.

    Er dient een doorloopruimte voor voetgangers van minimaal 1,5 meter en een vrije doorgangstrook voor hulpvoertuigen van 3,5 meter aanwezig te zijn.

  • 12.

    Op marktdagen heeft de markt voorrang. De winkelier met een terras dient zich voor wat betreft het plaatsen van het terras aan deze situatie aan te passen. Als dit nodig is voor de goede plaatsing van de markt en de minimale 1,5 meter doorloopruimte voor voetgangers in verband met de markt, kan op marktdagen geen terras worden neergezet of alleen een terras in beperktere vorm.

  • 13.

    Een terras met een afwijkende situering van de hierboven omschreven gevelterrassen, zijn alleen toegestaan indien hiervoor tussen 2006 en 2008 een terrasvergunning is verstrekt en alleen zolang er geen redenen zijn om deze afwijkende situering in het belang van de verkeersveiligheid of openbare orde aan te passen.

Inrichting terras

  • 14.

    Het terrasmeubilair dat wordt gebruikt voor een terras bij een winkel bestaat uit eenzelfde type tafels en eenzelfde type stoelen om een rustig straatbeeld te bevorderen. Windschermen en andere terrasafscheidingen zijn alleen toegestaan indien:

    • ·

      zij in combinatie met tafels en stoelen worden geplaatst;

    • ·

      zij niet hoger zijn dan 1,5 meter;

    • ·

      de schermen en afscheidingen allemaal gelijk zijn.

  • 15.

    Parasols zijn toegestaan indien:

    • ·

      zij dagelijks na sluitingstijd verwijderd worden;

    • ·

      de onderkant (van de volant) op minstens 2,2 meter hoogte zit;

    • ·

      de parasols niet groter zijn dan het terras.

  • 16.

    Het gehele terrasmeubilair (inclusief windschermen) dient uit oogpunt van (brand)veiligheid buiten winkeltijden inpandig te worden opgeslagen. Indien inpandige opslag niet mogelijk is en de verkeersveiligheid en de brandveiligheid zich hier niet tegen verzet, wordt het terrasmeubilair zo compact mogelijk tegen de gevel opgestapeld (eventueel inclusief de windschermen), mits het terrasmeubilair in verband met vandalisme deugdelijk met kettingen (of vergelijkbaar) wordt vastgezet.

In werking

Deze regels treden in werking op de eerste dag na die van bekendmaking.

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op 26 maart 2013.

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

Drs. T.P. van der Steen G.F. Naafs

Toelichting

Wettelijk kader: Geen vergunningsplicht, wel verbodsbepaling met nadere regels ter voorkoming van gevaarlijke en ongewenste situaties

Voor de inwerkingtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening Utrechtse Heuvelrug (APV) bestond een vergunningsplicht voor het plaatsen van objecten op of aan de weg. Per aanvraag werd beoordeeld of de situatie toegestaan kon worden. Hierbij werd gekeken naar aspecten van openbare orde en veiligheid en zo nodig werden vergunningsvoorschriften gegeven waaraan men zich moest houden. Nu is de hoofdregel dat afwijkend gebruik van de weg door het plaatsen van deze objecten verboden is indien dit gevaarlijk is en/of in strijd met de redelijk eisen van welstand. Deze hoofdregel vindt u in artikel 2:10 APV.

Het college van burgemeester en wethouders mag nadere regels stellen voor objecten op of aan de weg. Om inzicht te geven in de situaties waarin het plaatsen van terrassen bij winkels in het algemeen als niet gevaarlijk wordt aangemerkt en ook niet in strijd met de redelijke eisen van welstand, zijn deze nadere regels vastgesteld.

Deze nadere regels worden aangepast indien blijkt dat aanvullingen of wijzigingen nodig zijn in het belang van de openbare orde en veiligheid of in het belang van het uiterlijk aanzien van de buitenruimte van de gemeente.

Handhaving

Houdt men zich niet aan de nadere regels dan is sprake van een overtreding van het verbod van artikel 2:10 APV. Handhaving vindt plaats door de door het college van burgemeester en wethouders aangewezen personen.

Houdt men zich wel aan de nadere regels dan zal in het algemeen geen sprake zijn van gevaar of een ongewenste situatie. Incidenteel kan echter door omstandigheden toch gevaar optreden voor de openbare orde of veiligheid. Door het stellen van nadere regels kan dit niet worden uitgesloten. De winkelier zal hier zelf alert op moeten zijn. Ook de politie of ander bevoegd gezag kan incidenteel aanwijzingen geven als de situatie hier aanleiding voor geeft.

Begripsomschrijving

Deze nadere regels gaan over terrassen bij winkels en zijn niet van toepassing op terrassen bij horecabedrijven. De terrassen bij horecabedrijven worden geregeld via de exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2:28 APV. In de nadere regels voor terrassen bij winkels is voor wat betreft de inrichting zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de bestaande vergunningsvoorwaarden voor terrassen bij horecabedrijven.

Algemene regels

Voor het plaatsen van een terras bij een winkel hoeft geen vergunning op grond van de APV meer te worden aangevraagd bij de gemeente. Wel is in de nadere regels opgenomen dat een terras alleen mag worden neergezet nadat hiervan door of namens de winkelier melding is gedaan bij het college van burgemeester en wethouders.

Een terras is niet bij alle soorten winkels toegestaan. Alleen bij een winkel die hoofdzakelijk etenswaren verkoopt mag een terras worden neergezet. Een terras bij een supermarkt is echter niet toegestaan. Ook is het soort producten dat geserveerd mag worden op het terras beperkt tot het eigen winkelaanbod inclusief non alcoholische drank.

Voor winkels gelden openings- en sluitingstijden. De terrassen mogen buiten deze tijden om niet open zijn.

Het hebben van een terras mag niet leiden tot schade aan eigendommen van derden. De winkelier is zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen om te voorkomen dat gevaarlijke situaties ontstaan. Het gebruik van het terras wijkt tenslotte af van het normale gebruik van de weg door het wegverkeer, waaronder voetgangers.

Het spreekt voor zich dat aanwijzingen van de politie en ander bevoegd gezag door de gemeente direct worden opgevolgd. Alleen daar waar geen gevaarlijke situatie ontstaat en met in acht neming van de nadere regels kan een terras worden neergezet. Als de politie of een ander bevoegd gezag iets als gevaarlijk aanmerken en hiertoe een aanwijzing geven dan moet de winkelier dit opvolgen.

De winkelier heeft een zorgplicht voor het netjes houden van het terras en de omgeving te behoeden voor zwerfafval afkomstig van het terras.

Situering terras

Het terras is beperkt tot maximaal 8 zitplaatsen. Daarnaast mag per winkel slechts één terras worden neergezet.

Voor de situering van terrassen is uitgegaan van de vrije voetgangersruimte die minimaal nodig is voor veilig en doelmatig gebruik van het gedeelte van de openbare weg dat bedoeld is voor voetgangers (stoep). Op de stoep moet altijd een vrije doorloopruimte van 1,5 meter aangehouden worden voor voetgangers. Als deze vrije doorgang ontbreekt, zorgt een terras in ieder geval voor te veel hinder voor voetgangers. Voor hulpvoertuigen dient een vrije doorrijstrook van 3,5 meter beschikbaar te blijven.

De hoofdregel is dat een terras direct aansluit aan de voorgevel of zijgevel van de winkel. In algemene zin bestaat met een gevelterras de minste kans op hinder en gevaar. Daarnaast is, ter voorkoming van hinder en gevaar, de voorwaarde opgenomen dat het terras zichtbaar dient te zijn vanuit de winkel. Zo kan de winkelier goed toezicht houden op het terras.

Het kan zijn dat in het verleden, op grond van voorgaande APV’s een afwijkende locatie is vergund voor een terras bij een winkel. In dat geval is voor die specifieke locatie beoordeeld of dit gevaarlijk is. Zolang de omstandigheden niet wijzigen kan de winkelier gebruik blijven maken van deze afwijkende situering met inachtneming van de specifieke voorschriften die hierbij destijds over de situering zijn bepaald. Voor het overige gelden deze nadere regels.

Als de afwijkende situering vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid als gevaarlijk aangemerkt wordt door gewijzigde omstandigheden, dan ontvangt u hierover bericht van de gemeente of wordt u hierover geattendeerd door politie of een ander bevoegd gezag met een directe aanwijzing. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor de beoordeling of de afwijkende situering op enig moment gevaarlijk wordt en moet worden opgeheven en aangepast aan deze nadere regels.

De openbare ruimte kan slechts één keer gebruikt worden Een markt en terrassen kunnen bij gebrek aan vrije (loop)ruimte soms niet tegelijk plaatsvinden. De markt heeft in dat geval voorrang op een terras.

Inrichting terras

Om het uiterlijk aanzien van het straatbeeld niet te schaden is de regel dat het meubilair van het terras bij een winkel eenheid moet uitstralen. Hierom is bepaald dat eenzelfde type tafels, stoelen en parasols moet worden aangehouden. Na sluitingstijd moet al het meubilair zoveel mogelijk binnen worden opgeslagen.

Precario

Voor het gebruik van openbare grond van de gemeente kunnen kosten in rekening worden gebracht door het heffen van precariobelasting. Dit geldt ook voor het plaatsen van terrassen bij winkels. De gemeente heeft hiervoor een precarioverordening vastgesteld. De tarieven staan de op website van de gemeente.