Regeling vervallen per 01-01-2011

Verordening, regelende de subsidiëring van godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs op de openbare scholen voor basisonderwijs in de gemeente Vianen

Geldend van 01-08-1993 t/m 31-12-2010

Intitulé

Verordening subsidiëring godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs gemeente Vianen

Nr.: 15/1.

De raad der gemeente Vianen;

overwegende, dat het in verband met de op 1 januari 1986 plaatsgevonden hebbende gemeentelijke herindeling, wenselijk is een nieuwe verordening vast te stellen regelende de subsidiëring van godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs op de openbare scholen voor basisonderwijs in de gemeente Vianen;

gehoord de kommissies B en D;

op voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op de artikelen 30 en 31 van de Wet op het basisonderwijs en de artikelen 167 en 168 van de gemeentewet;

besluit:

vast te stellen de navolgende "Verordening, regelende de subsidiëring van godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs op de openbare scholen voor basisonderwijs in de gemeente Vianen".

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

Instellingen kerkelijke gemeenten, plaatselijke kerken, rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid die zich blijkens hun statuten het geven van godsdienstonderwijs ten doel stellen of organisaties op geestelijke grondslag die volledige rechtsbevoegdheid bezitten;

Godsdienstonderwijs het onderwijs zoals dat wordt gegeven door leraren daartoe aangewezen door kerkelijke gemeenten, plaatselijke kerken of rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid die zich blijkens hun statuten het geven van godsdienstonderwijs ten doel stellen;

levensbeschouwelijk vormingsonderwijs het onderwijs zoals dat wordt gegeven door leraren daartoe aangewezen door volledige rechtsbevoegdheid bezittende organisaties op geestelijke grondslag;

scholen openbare scholen voor basisonderwijs in de gemeente Vianen.

Artikel 2

Burgemeester en wethouders kunnen aan instellingen een subsidie toekennen voor het geven van godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs, hierna te noemen het onderwijs, op de openbare basisscholen in de gemeente Vianen.

Artikel 3

Het onderwijs wordt in de schoolgebouwen gedurende de normale schooltijden gegeven aan die leerlingen waarvan de ouders, voogden of verzorgers zich daarmee vooraf akkoord hebben verklaard.

Artikel 4

De verantwoordelijkheid voor de inhoud van het onderwijs alsmede de zorg dat het onderwijs pedagogisch en didaktisch verantwoord is, berust bij de instelling die dit onderwijs geeft of doet geven.

Artikel 5

  • 1. De met het geven van het onderwijs belaste leraren onthouden zich van het voeren van propaganda voor enige kerkelijke c.q. politieke groepering of richting;

  • 2. Zij gedragen zich naar de aanwijzingen door de direktie van de school te geven en verstrekken de direktie alle verlangde inlichtingen, teneinde de goede gang van het onderwijs aan die school te waarborgen.

Artikel 6

  • 1. Het in artikel 2 bedoelde subsidie wordt gegeven voor één wekelijks lesuur van tenminste minuten en bedraagt ƒ 605,-- per schooljaar.

  • 2. Ook komen voor subsidie in aanmerking de kosten voor de aanschaf van naar het oordeel van burgemeester en wethouders voor het geven van het onderwijs noodzakelijke leermiddelen, tot een bedrag van maximaa1 f 200,-- per school per schoo1jaar.

Artikel 7

Om voor het in artikel 2 bedoelde subsidie in aanmerking te kunnen komen moet de les op de openbare basisscholen in de kern Vianen bezocht worden door tenminste 10 leerlingen uit de groepen 6 t/m 8.

Voor de openbare basisschool in de kern Hagestein geldt dat de les bezocht moet worden door tenminste 10 leerlingen uit de groepen 3 t/m 8 en voor de openbare basisschool in de kern Everdingen door tenminste 10 leerlingen uit de groepen 1 t/m 8.

Artikel 8

  • 1. De instellingen die voor het subsidie in aanmerking willen komen dienen jaarlijks vóór 1 september een verzoek in bij burgemeester en wethouders.

  • 2. In het verzoek wordt vermeld het aantal lesuren en het vermoedelijk aantal leerlingen, dat de lessen zal bijwonen.

  • 3. Per kwartaal kan, wanneer de instellingen daarom verzoeken, een voorschot op het subsidie worden toegekend.

Artikel 9

  • 1. Binnen twee maanden na afloop van het schooljaar dient door de instellingen een opgave ingediend te worden, waarbij - voor elke school afzonderlijk – de volgende gegevens vermeld moeten worden:

    • a.

      het aantal lesuren dat is gegeven;

    • b.

      de dagen en uren waarop deze lesuren werden gegeven;

    • c.

      het aantal leerlingen dat de lessen heeft bijgewoond, verdeeld per lesuur.

  • 2. Deze opgave dient door de direktie van de school voor akkoord getekend te worden.

Artikel 10

  • 1. Aan de hand van de op grond van artikel 9 ingediende gegevens stellen burgemeester en wethouders het subsidie definitief vast.

  • 2. Toegekende voorschotten zullen met het definitief subsidie verrekend worden.

Artikel 11

Het subsidie mag noch middellijk noch onmiddellijk aan de school zelf ten goede komen. Intrekking van het subsidie vindt plaats wanneer in strijd hiermede wordt gehandeld.

Artikel 12

Burgemeester en wethouders kunnen nadere voorschriften vaststellen ter uitvoering van deze verordening.

Artikel 13

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslissen burgemeester en wethouders .

Artikel 14

  • 1. Van elk op grond van deze verordening door burgemeester en wethouders genomen besluit staat voor een ieder die dit besluit aangaat, beroep open op de gemeenteraad .

  • 2.

    • a.

      Het beroep moet worden ingesteld binnen één maand nadat het besluit is ver-zonden.

    • b.

      Indien het beroep niet binnen de onder a. vermelde termijn is ingesteld, wordt de belanghebbende in zijn beroep niet ontvankelijk verklaard, tenzij hij kan aantonen redelijkerwijs het beroep niet tijdig te hebben kunnen instellen.

  • 3. De gemeenteraad beslist binnen drie maanden na ontvangst van het beroepschrift. De gemeenteraad kan deze termijn éénmaal met ten hoogste twee maanden verlengen.

    Van deze verlenging wordt tijdig kennis gegeven aan de belanghebbende*

Artikel 15

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 1987.

  • 2. Met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening vervalt de door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vianen op 29 april 1976 vastgestelde "Verordening subsidiëring godsdienstonderwijs c.q. vormingsonderwijs Vianen 1974".

Artikel 16

Voor de periode 1 januari 1987 tot 1 augustus 1987 kan het verzoek om een subsidie ingediend worden vóór 1 februari 1987.

Artikel 17

  • 1. Het thans geldende subsidie aan de Hervormde Gemeente Everdingen voor het verzorgen van het godsdienstonderwijs aan leerlingen van de openbare basisschool "Graaf Florisschool" zal met ingang van 1 augustus 1987 in 10 jaar met een gelijk bedrag verminderd worden tot dat het subsidie gelijk is aan het bedrag genoemd in artikel 6 van deze verordening.

  • 2. Het thans geldende subsidie aan de Hervormde Gemeente Hagestein en de Hoorns Katholieke Kerk te Vianen voor het verzorgen van godsdienstonderwijs aan leerlingen van de openbare basisschool "Meester Vosschool" zal met ingang van 1 augustus 1987 in 10 jaar met een gelijk bedrag verminderd worden tot dat het subsidie gelijk is aan het bedrag genoemd in artikel 6 van deze verordening.

Artikel 18

Deze verordening kan aangehaald worden als de "Verordening subsidiëring godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs gemeente Vianen".