Regeling vervallen per 01-01-2021

Beleidsregel Woonruimteverdeling Hof van Batenstein

Geldend van 12-04-2017 t/m 31-12-2020

Intitulé

Beleidsregel Woonruimteverdeling Hof van Batenstein

Het college van burgemeester en wethouders van Vianen;

gelet op de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2016, gemeente Vianen;

overwegende dat

  • -

    Hof van Batenstein een woon-zorgcomplex is voor ouderen, waarin verschillende woonvormen zijn opgenomen;

  • -

    de wijzigingen rondom wonen en zorg en het principe van langer thuis blijven wonen vragen om een andere inzet van Hof van Batenstein dan voorheen;

  • -

    hierover afspraken zijn gemaakt met verhuurder LEKSTEDEwonen en zorgverlener ZorgSpectrum;

  • -

    voor een flexibele inzet van een deel van Hof van Batenstein specifieke toewijzingsregels nodig zijn,

BESLUIT

de volgende beleidsregel vast te stellen:

‘Beleidsregel woonruimteverdeling Hof van Batenstein’

Begripsbepaling

  • -

    Intramurale zorg: zorg en wonen middels een zorgcontract met ZorgSpectrum.

  • -

    Extramurale zorg: wonen middels een huurcontract met LEKSTEDEwonen en zorg via een contract met ZorgSpectrum of een andere zorgaanbieder.

  • -

    CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg

  • -

    Wlz: Wet langdurige zorg

  • -

    WMO: Wet maatschappelijke ondersteuning

Toepassingsbereik

Deze beleidsregel is van toepassing op de zelfstandige woonruimte in Hof van Batenstein met een huurprijs tot en met de liberalisatiegrens. De zogenaamde flexibele woonruimten. Deze woonruimte kan zowel intramuraal als extramuraal worden ingezet.

Aanwijzing

De flexibele woonruimten in Hof van Batenstein zijn aangewezen als ‘Woningen met zorgvoorzieningen’, zoals bedoeld in artikel 2.4.2 lid 2 onder B (Woningtype) van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2016, gemeente Vianen en de rechtsopvolgers van die verordening.

Bemiddeling

De flexibele woonruimten in Hof van Batenstein worden toegewezen op basis van bemiddeling, zoals bedoeld in artikel 2.6.3 onder E van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2016, gemeente Vianen en de rechtsopvolgers van die verordening, met gebruik making van de hierna beschreven regeling.

Voor deze bemiddeling komen alleen in aanmerking de woningzoekenden die geregistreerd staan op de belangstellendenregistratie zoals genoemd in artikel 1 van deze regeling.

De vrijkomende flexibele woonruimte in Hof van Batenstein hoeft niet geadverteerd te worden in het advertentiemedium (artikel 2.6.1 lid 3 onder a van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2016, gemeente Vianen en de rechtsopvolgers van die verordening).

Wachtlijst en toewijzing

Artikel 1

ZorgSpectrum draagt zorg voor het aanleggen en bijhouden van een register van woningzoekenden/belangstellenden die in aanmerking willen komen voor zelfstandige woonruimte in Hof van Batenstein, de zogenoemde belangstellendenregistratie.

Artikel 2

Belangstellenden voor zelfstandige woonruimte in Hof van Batenstein moeten zich registreren op de belangstellendenregistratie bij ZorgSpectrum.

Artikel 3

De benodigde indicatiestelling loopt via het CIZ voor de Wet Langdurige zorg, de wijkverpleging voor de Zorgverzekeringswet en/of de gemeente Vianen voor de WMO.

Artikel 4

Bij de toewijzing van de appartementen in de flexibele poule geldt de volgende volgorde bepaling:

  • 1.

    WLZ intramuraal – CIZ-indicatie

  • 2.

    WLZ extramuraal – CIZ-indicatie

  • 3.

    Zorgverzekeringswet indicatie wijkverpleging (met minimaal 10 uur planbare zorg per week) en/of een WMO-beschikking gericht op begeleiding en/of een WMO-beschikking voor huishoudelijke ondersteuning

  • 4.

    WMO-verhuisindicatie

  • 5.

    Reguliere woningzoekenden van 65 jaar of ouder

  • 6.

    Overige woningzoekenden.

Artikel 5

  • 1. Bij extramurale verhuur is de inkomenstoets, conform de geldende regelgeving op basis van artikel 46 Woningwet 2015 van toepassing.

  • 2. Maximaal 10% van de mutaties in de flexibele poule in 1 kalenderjaar mag eventueel aangeboden worden aan huurders met een inkomen hoger dan € 36.165 en lager dan € 46.263 (prijspeil 2017).

  • 3. Verhuur aan mensen met een inkomen hoger dan € 36.165 en minimaal 10 uur planbare zorg in de week hoeft niet te voldoen aan de passendheidstoets (huur-inkomen).

  • 4. Maximaal 10% van de mutaties in de flexibele poule in 1 kalenderjaar mag eventueel aangeboden worden aan huurders met een inkomen hoger dan € 46.263 en meer dan 10 uur planbare zorg in de week.

Artikel 6

Bij verhuur van de woonruimte door LEKSTEDEwonen verlenen het college van burgemeester en wethouders de huisvestingsvergunning, indien voldaan wordt aan de voorwaarden in deze regeling, aangevuld met de voorwaarden zoals genoemd in artikel 2.2.3 lid 1 onder a, b en c in de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2016, gemeente Vianen.

Inwerkingtreding

Artikel 7

De beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na de datum van bekendmaking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 4 april 2017.
Het college van burgemeester en wethouders van Vianen,
de secretaris, de burgemeester,
W.(Wabe) Wieringa W.G. (Wim) Groeneweg