Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Vijfheerenlanden

Besluit van de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vianen houdende regels omtrent de Landschapsvisie gemeente Vianen 2014 - Oog voor het platteland

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVijfheerenlanden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vianen houdende regels omtrent de Landschapsvisie gemeente Vianen 2014 - Oog voor het platteland
CiteertitelLandschapsvisie gemeente Vianen 2014 - Oog voor het platteland
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp
Externe bijlageLandschapsvisie Vianen 2014

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is vastgesteld voor de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vianen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-03-2014nieuwe regeling

11-03-2014

gmb-2019-249704

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vianen houdende regels omtrent de Landschapsvisie gemeente Vianen 2014 - Oog voor het platteland

Van droom naar visie

Het is 2025. We genieten van het fraaie landelijk gebied van de gemeente Vianen. Het bruist er van de activiteiten, zowel voor bewoners als voor toeristen en recreanten. De agrarische bedrijvigheid is overgegaan in een veel bredere plattelandsbedrijvigheid. Er worden tal van activiteiten ontplooid en Vianen staat in heel Nederland bekend als een fijne plek voor dagjes uit en korte vakanties. De binnenstad en het landelijk gebied vullen elkaar daarbij perfect aan.

 

Een toekomstdroom van bewoners

De inwoners van Vianen, Hagestein, Everdingen en Zijderveld genieten van de rijke historie van hun gebied, die zichtbaar is gemaakt in het landschap en ontsloten is door wandelpaden en fietsroutes. Paardenliefhebbers kunnen kiezen uit tal van ruiterpaden die langs de wegen in de berm liggen. In de hoogstamfruitboomgaarden genieten wandelaars in het voorjaar van de rijke bloesem aan de bomen. In de zomer zitten gezinnen te picknicken in de schaduw van de bomen enwijzen de ouders de kinderen op het groeiende fruit. In de herfst plukken de omwonenden zelf het fruit voor eigen gebruik en worden er workshops fruitverwerking gegeven.

De bewoners van de Monickenhof halen hun groenten vers uit de collectieve moestuin op een zorglandgoed aan de Helsdingse Achterweg. Hierdoor leren de kinderen uit de wijk weer goed waar groenten en fruit vandaan komt en heeft iedereen de mogelijkheid om gezond te genieten van biologische groenten. ’s Avonds lopen de bewoners van de kernen een ommetje door het landschap. Zowel in de uiterwaarden als rond de dorpen zijn hiervoor al mogelijkheden, maar doordat de bewoners meer bekend zijn gemaakt met de aanwezigheid van deze ommetjes worden ze nu druk gebruikt. Tijdens deze ommetjes ontmoeten mensen elkaar en wordt er gezellig bijgepraat.

 

Een toekomstdroom van recreanten en toeristen

Door heel Nederland staat Vianen bekend als een fijne plek voor dagjes en korte vakanties. Er is een groot aanbod van activiteiten en overnachtingsmogelijkheden. In de zomer staan de camperplaatsen in de Pontwaard en bij Middelwaard vol. Ook de passantensteigers worden druk bezocht en als uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochtjes in de omgeving gebruikt.

Er is een overvloed aan leuke dingen om de dag mee door te brengen. Boerderijen en burgers bieden allerhande workshops aan op het gebied van voedsel, kunst en ambachten. Daarnaast zijn er op de boerderijen leuke winkeltjes te vinden waar streekproducten worden verkocht. Deze producten zijn niet alleen voedingsmiddelen, maar ook producten die ambachtelijk gemaakt zijn, zoals verwerkingsproducten van wilgentenen en dergelijke. Ook worden er teamactiviteiten aangeboden. Niet alleen de bedrijven uit Vianen, maar ook uit de hele regio en Randstad gebruiken deze faciliteiten graag voor teambuilding, heidagen en brainstormsessies. In het gebied zijn ook overnachtingsplaatsen te vinden. Zowel voor individuelen als voor groepen zijn allerlei soorten accommodatie te vinden. De aanbieders luisteren goed naar de vraag uit de stad en spelen hierop in door het aanbod er op af te stemmen.

 

Een toekomstdroom over stad en platteland

Naast het recreatieve aanbod is er ook voldoende ruimte voor andere vragen uit de stad. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan zorg, leerbedrijfjes en andere maatschappelijke doeleinden. De ondernemers zijn zeer creatief in het bedenken van nieuwe ideeën op basis van waar de vraag ligt. Hieruit komen steeds nieuwe dingen naar voren en worden bedrijfsvoeringen aangepast aan de nieuwste trends. Alle aanbieders zijn op de hoogte van wat de anderen in het landelijke gebied leveren. Hierdoor voorkomen de aanbieders dat ze allemaal hetzelfde doen en wordt het aanbod veel afwisselender. Ze kopen de producten die ze nodig hebben bij elkaar in en verwijzen mensen naar elkaar door. Op deze manier wordt een plattelandsketen gevormd en verdienen meerdere aanbieders iets aan dezelfde klant. Dit is een goede stimulans voor de plattelandseconomie. Doordat op deze manier geld in het gebied wordt verdiend, kunnen deze bedrijven het landelijk gebied blijven onderhouden.

 

Vastgesteld door de gemeenteraad op 11 maart 2014.

Voor meer informatie over deze kennisgeving kunt u contact opnemen met team Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Vijfheerenlanden, te bereiken via telefoonnummer 088 599 7000.