Beleidsregels inzake handhavend optreden tegen wees(brom)fietsen en (brom)fietswrakken Waalwijk

Geldend van 01-04-2012 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels inzake handhavend optreden tegen wees(brom)fietsen en (brom)fietswrakken Waalwijk

Beleidsregels inzake handhavend optreden tegen wees(brom)fietsen en (brom)fietswrakken Waalwijk

Het college van Waalwijk,

Overwegende dat:

  • -

    het college ingevolge artikel 5:5 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de weg gelegen plaatsen kan aanwijzen waar het in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan;

  • -

    het verboden is fietsen of bromfietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in een verwaarloosde toestand verkeren, op de weg te laten staan;

  • -

    het college wegen of weggedeelten kan aanwijzen waar het verboden is langer dan een door het college te bepalen periode zonder wezenlijke tijdsonderbreking van de voor het stallen van fietsen of bromfietsen bestemde voorziening gebruik te maken;

  • -

    regelmatig (brom)fietsen buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen of langdurig binnen de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen worden gestald en deze (brom)fietsen voor overlast dan wel gevaarlijke situaties en onnodige inname van stallingscapaciteit zorgen;

  • -

    het gelet daarop noodzakelijk is dat hier handhavend tegen wordt opgetreden;

  • -

    (brom)fietsen die onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen zijn gestald, tot overlast dan wel gevaarlijke situaties leiden en dat derhalve, gelet op de spoedeisendheid in deze gevallen, tot toepassing van bestuursdwang ex artikel 5:31 van de Algemene wet bestuursrecht wordt overgegaan;

  • -

    het (vrijwel) onmogelijk is, de eigenaar van een buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen gestalde (brom)fiets of een te lang binnen de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen gestalde (brom)fiets te achterhalen. Gelet op deze onbekendheid van de eigenaar, wil het college bekendmaken hoe zij haar handhaving effectueert;

  • -

    het college duidelijkheid wil scheppen omtrent de wijze waarop zij haar bevoegdheid tot handhaving, bestaande uit het afvoeren en opslaan van (brom)fietsen, effectueert teneinde willekeur en onzorgvuldigheid te voorkomen en ter waarborging van de rechtszekerheid;

  • -

    het college, gelet op het eerdergenoemde, heeft besloten beleidsregels voor het afvoeren en opslaan van (brom)fietsen vast te stellen.

Gelet op artikel 5:5 van de APV van de gemeente Waalwijk en de artikelen 108 van de Gemeentewet en 5:21 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht (AWB);

BESLUIT

vast te stellen de “Beleidsregels inzake handhavend optreden tegen wees(brom)fietsen en (brom)fietswrakken Waalwijk”,

ARTIKEL 1. Definities

In deze beleidsregels en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • 1.

    bromfiets: een bromfiets als bedoeld in artikel 1 lid 1 sub e van de Wegenverkeerswet;

  • 2.

    fiets: een fiets, al dan niet met trapondersteuning, als bedoeld in artikel 1 lid 1 sub ea van de Wegenverkeerswet;

  • 3.

    wees(brom)fiets: (verwaarloosde) (brom)fiets (zonder eigenaar) als bedoeld in artikel 5:5 van de APV die langer dan een door het college nader vast te stellen tijdsperiode zonder wezenlijke tijdonderbreking een stallingsplaats bezet houdt;

  • 4.

    (brom)fietswrak: (brom)fiets als bedoeld in artikel 5:5 van de APV die rijtechnisch in een onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een verwaarloosde toestand verkeert.

ARTIKEL 2. Onbeheerd op een daartoe aangewezen plaats op de weg buiten de daarvoor bestemde plaatsen of ruimten gestalde (brom)fietsen

  • 1.

    Bij het aantreffen van een (brom)fiets die op een daartoe aangewezen plaats op de weg buiten de daarvoor bestemde ruimte of plaats is gestald, wordt overgegaan tot het toepassen van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:31 van de AWB.

  • 2.

    Van het afvoeren wordt proces-verbaal als bedoeld in artikel 5:29 lid 2 van de AWB opgemaakt. Hiertoe wordt het ‘formulier (brom)fietsruiming’ als opgenomen in bijlage A gebruikt.

  • 3.

    De artikelen 5, 6, 7, 8 en 9 zijn mede van toepassing.

ARTIKEL 3. (Brom)fietsen die zonder tijdsonderbreking langer dan een door het college nader vast te stellen tijdsperiode in de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen zijn gestald (weesfietsen)

  • 1.

    Bij het aantreffen van een (brom)fiets die vermoedelijk zonder wezenlijke tijdsonderbreking langer dan een door het college nader vast te stellen tijdsperiode is gestald binnen de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen, wordt een datumpeilingslabel aan de spaak van de (brom)fiets bevestigd. Op dit label worden datum en tijdstip vermeld.

  • 2.

    Indien blijkt dat de maximale stallingsduur is overschreden, wordt overgegaan tot het toepassen van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:21 van de AWB.

  • 3.

    De last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:21 van de AWB wordt bekendgemaakt door middel van een beschikkingslabel dat aan de betreffende (brom)fiets wordt bevestigd. De last onder bestuursdwang bestaat uit de verplichting de (brom)fiets binnen de gestelde begunstigingstermijn te verwijderen als bedoeld in artikel 5:24 van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 4.

    Indien de (brom)fiets niet binnen de begunstigingstermijn door de eigenaar is verwijderd, wordt de (brom)fiets meegevoerd en opgeslagen als bedoeld in artikel 5:29 van de AWB. Van het afvoeren wordt procesverbaal als bedoeld in artikel 5:29 lid 2 van de AWB opgemaakt. Hiertoe wordt het ‘formulier (brom)fietsruiming’ als opgenomen in bijlage A gebruikt.

  • 5.

    De artikelen 5, 6, 7, 8 en 9 zijn mede van toepassing.

ARTIKEL 4. Op de weg gestalde (brom)fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een verwaarloosde toestand verkeren (fietswrakken)

  • 1.

    Bij het op de weg aantreffen van een gestalde (brom)fiets die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een verwaarloosde toestand verkeert wordt een datumpeilingslabel aan de spaak van de (brom)fiets bevestigd. Op dit label worden datum en tijdstip vermeld.

  • 2.

    Indien blijkt dat de door het college nader te bepalen termijn, ingaande op het moment dat het datumpeilingslabel werd geplaatst, is overschreden, wordt overgegaan tot het toepassen van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 5:21 van de AWB;

  • 3.

    De last onder bestuursdwang als bedoelt in artikel 5:21 van de AWB wordt bekendgemaakt door middel van een beschikkingslabel dat aan de betreffende (brom)fiets wordt bevestigd. De last onder bestuursdwang bestaat uit de verplichting de (brom)fiets binnen de gestelde begunstigingstermijn te verwijderen als bedoeld in artikel 5:24 van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 4.

    Indien de (brom)fiets niet binnen de begunstigingstermijn door de eigenaar is verwijderd, wordt de (brom)fiets meegevoerd en opgeslagen als bedoeld in artikel 5:29 van de Algemene wet bestuursrecht. Van het afvoeren wordt proces-verbaal als bedoeld in artikel 5:29 lid 2 van de AWB opgemaakt. Hiertoe wordt het ‘formulier (brom)fietsruiming’ als opgenomen in bijlage A gebruikt.

  • 5.

    De artikelen 5, 6, 7, 8 en 9 zijn mede van toepassing.

ARTIKEL 5. Afvoer en opslag

  • 1.

    Indien de (brom)fiets is vastgemaakt of vastgezet aan een voorwerp wordt het slot of de ketting met behulp van gereedschap verbroken. Bij het verbreken van het slot of de ketting wordt de nodige zorgvuldigheid betracht, teneinde schade voor de eigenaar zoveel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken. Het slot of de ketting wordt bij de (brom)fiets opgeslagen. De kosten voor de vervanging van een verbroken slot dan wel ketting alsmede overige schade door het verwijderen, komen voor rekening van de eigenaar van de (brom)fiets.

  • 2.

    Met het afvoeren van de (brom)fiets wordt geacht een aanvang te zijn gemaakt wanneer het slot of de ketting is doorgeknipt.

  • 3.

    De af te voeren (brom)fiets wordt overgebracht naar een centrale opslagplaats.

  • 4.

    De opslagplaats van de afgevoerde (brom)fietsen wordt nader bekendgemaakt.

  • 5.

    Bij het opslaan van de (brom)fiets in de centrale opslagplaats wordt in het ‘Register gestolen (brom)fietsen’ gecontroleerd of het een gestolen (brom)fiets betreft. Indien geconstateerd wordt dat het om een gestolen (brom)fiets gaat wordt deze zo snel als mogelijk aan de politie overgedragen.

  • 6.

    Op de centrale opslagplaats wordt de (brom)fiets gefotografeerd en wordt het ‘formulier(brom)fietsruiming’ verder ingevuld. Het ‘formulier (brom)fietsruiming’ wordt bewaard in een register. De politie ontvangt een kopie van het ‘formulier (brom)fietsruiming’.

ARTIKEL 6. Kosten afvoer en opslag

De kosten verbonden aan het afvoeren van de (brom)fiets bedragen € 9,50. De kosten verbonden aan het bewaren van een (brom)fiets bedragen € 4,45 per week of een gedeelte daarvan. De bedragen kunnen jaarlijks worden geïndexeerd op basis van de stijging van het prijsindexcijfer voor consumenten over het voorgaande jaar, zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

ARTIKEL 7. Bewaartermijn

De (brom)fiets wordt overeenkomstig artikel 5:30 lid 1 van de AWB dertien weken bewaard.

ARTIKEL 8. Teruggave en verkoop

  • 1.

    Een opgeslagen (brom)fiets wordt tegen betaling van genoemde kosten ter beschikking gesteld aan de eigenaar. Als eigenaar wordt beschouwd degene die redelijkerwijs aannemelijk kan maken dat de (brom)fiets hem of haar in eigendom toebehoort (door aankoopbewijs, bewijs van framenummer, graveercode, beschrijving, fietssleutel en dergelijke). Het college van Waalwijk heeft overeenkomstig artikel 5:29 lid 4 van de AWB, het recht teruggave van de opgeslagen (brom)fiets op te schorten tot de verschuldigde kosten zijn voldaan.

  • 2.

    Een (brom)fiets, die uiterlijk dertien weken na de datum van opslag niet door de eigenaar is opgehaald, kan worden verkocht als bedoeld in artikel 5:30 van de AWB. De eigenaar kan, conform artikel 5:30 lid 4 van de AWB, gedurende drie jaar recht doen gelden op de opbrengst van eventuele verkoop. Van de opbrengst van eventuele verkoop worden de kosten van opslag, zijnde € 4,45 per week of een gedeelte daarvan, eventueel vermeerderd met de kosten verbonden aan het afvoeren van de (brom)fiets ad € 9,50, afgetrokken.

ARTIKEL 9. (Brom)fietsen aangemerkt als wrak

(Brom)fietsen die als wrak zijn aangemerkt, worden overeenkomstig artikel 5:30 lid 5 van de AWB, als oud ijzer afgevoerd.

ARTIKEL 10. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 april 2012.

ARTIKEL 11. Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als de “Beleidsregels inzake handhavend optreden tegen wees(brom)fietsen en (brom)fietswrakken Waalwijk”.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Waalwijk van 20 maart 2012.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN WAALWIJK,

De secretaris, de burgemeester,

Drs. A. de Wit, drs. A.M.P. Kleijngeld.

FORMULIER (BROM)FIETSRUIMING

Datum ruiming:…………………………………………………………………………………………………

Tijdstip ruiming:……………………………………………………………………………………………….

Locatie (brom)fiets:………………………………………………………………………………………….

Staat (brom)fiets:…………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

Wrak: ja/nee…………………………………………………………………………………………………….

Omschrijving (brom)fiets:

Dames/heren* (doorhalen wat niet van toepassing is)

Kleur:…………………………………………………………..

Merk/model: ……………………………………………………….....……………………………………….

Framenummer/graveercode:……………………………………………………………………………

Kenmerken:………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

Schade door verwijderen:

Slot aanwezig: ja/nee* (doorhalen wat niet van toepassing is) -> slot bij fiets bewaren

In bewaring op het adres:………………………………………………………………………………..

Anders:………………………………………………………………………………………………………………

Fotonummer: …………………………………………………

Aanwijzingsbesluit:

Het college van Waalwijk;

Overwegende dat:

  • -

    het college, gelet op artikel 5:12 van de Algemene plaatselijke verordening (APV), de bevoegdheid heeft op de weg gelegen plaatsen aan te wijzen waar het, in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid, verboden is (brom)fietsen zonder wezenlijke tijdsonderbreking langer dan twee weken in de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan;

  • -

    aan het Vredesplein een busstation aanwezig is met in de onmiddellijke omgeving daarvan een plaats die bestemd is voor het stallen van (brom)fietsen;

  • -

    aan de Van der Merwedelaan in Waalwijk en de Tilburgseweg en de Van der Duinstraat in Sprang-Capelle bushaltes aanwezig zijn met in de onmiddellijke omgeving een plaats die bestemd is voor het stallen van (brom)fietsen;

  • -

    aan de Drunenseweg in Waalwijk en De Gaard en de Julianastraat in Sprang-Capelle in Sprang-Capelle sportvoorzieningen aanwezig zijn met in de onmiddellijke omgeving een plaats die bestemd is voor het stallen van (brom)fietsen;

  • -

    gebleken is dat in de voor het plaatsen van (brom)fietsen aangemerkte plaatsen aan het Vredesplein capaciteit wordt ingenomen door (brom)fietsen die daar zonder wezenlijke tijdsonderbreking langer dan 28 dagen staan;

  • -

    dit een ongewenste ontwikkeling is waartegen kan worden opgetreden;

  • -

    het gewenst is dat ook tegen het innemen van capaciteit door (brom)fietsen die zonder wezenlijke tijdsonderbreking langer dan 28 dagen staan bij sportvoorzieningen en andere bushaltes zal worden opgetreden;

BESLUIT:

Onder verwijzing naar het aan dit aanwijzingsbesluit gehechte kaartfragment,

  • -

    in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast of ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid onderstaande straten of pleinen of gedeelten daarvan aan te wijzen als plaatsen waar het verboden is (brom)fietsen onafgebroken langer dan 28 dagen in of buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan:

  • -

    het busstation aan het Vredesplein in Waalwijk en directe omgeving;

  • -

    de bushaltes aan de Van der Merwedelaan in Waalwijk en directe omgeving;

  • -

    de bushaltes aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle en directe omgeving;

  • -

    de bushalte aan de Van der Duinstraat in Sprang-Capelle en directe omgeving;

  • -

    sporthal De Slagen aan De Gaard in Sprang-Capelle en directe omgeving,

  • -

    zwembad Zidewinde aan de Julianastraat te Sprang-Capelle en directe omgeving

  • -

    zwembad Olympia aan de Drunenseweg te Waalwijk en directe omgeving;

  • -

    dit besluit in werking te laten treden op 1 april 2012.

Waalwijk, 20 maart 2012.

HET COLLEGE VAN WAALWIJK,

de secretaris,

drs. A. de Wit ,

de burgemeester,

drs. A.M.P. Kleijngeld.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen dit aanwijzingsbesluit kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt, op grond van artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht, zes weken. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college, ter attentie van de Commissie Bezwaarschriften, Postbus 10.150, 5140 GB Waalwijk.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend. U dient ten minste de volgende gegevens in uw bezwaarschrift te vermelden: uw naam, uw burgerservicenummer, uw adres, uw telefoonnummer, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en een duidelijke motivering van uw bezwaar. Om verwarring te voorkomen en tevens de afhandeling van uw bezwaarschrift te bespoedigen, vragen wij u om bovenaan uw brief te vermelden dat het om een bezwaarschrift gaat. Tevens vragen wij u vriendelijk om een kopie van het aanwijzingsbesluit waartegen u bezwaar maakt, mee te sturen.

Indien een bezwaarschrift is ingediend gedurende de genoemde periode, kan -indien er sprake is van een spoedeisend belang- een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Breda, Postbus 90.006, 4800 PA Breda. Voor het indienen van een verzoek tot voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Meer informatie over het maken van bezwaar is te lezen in de brochure Bezwaarprocedure. Deze kunt u inzien en downloaden op de internetpagina van de gemeente, www.waalwijk.nl. Op verzoek wordt de brochure aan u gestuurd. U wordt dringend aangeraden de brochure te lezen voordat u bezwaar maakt.

VREDESPLEIN, WAALWIJK

VAN DER MERWEDELAAN, WAALWIJK

TILBURGSEWEG, SPRANG-CAPELLE

VAN DER DUINSTRAAT, SPRANG-CAPELLE

DE GAARD, SPRANG-CAPELLE (SPORTHAL DE SLAGEN)

HEISTRAAT, JULIANASTRAAT, SPRANG-CAPELLE (ZWEMBAD ZIDEWINDE)

DRUNENSEWEG, WAALWIJK (ZWEMBAD OLYMPIA)

(BROM)FIETSEN DIE RIJTECHNISCH IN ONVOLDOENDE STAAT VAN ONDERHOUD EN TEVENS IN EEN VERWAARLOOSDE TOESTAND VERKEREN

Een voorbeeld van een (brom)fiets waarmee het redelijkerwijs niet mogelijk is om er op te rijden of te fietsen is een exemplaar:

  • -

    zonder band, wiel, ketting en/of zadel;

  • -

    met een fors krom wiel, voor- en/of achtervelg, stuur en/of stuurstang of frame;

  • -

    waaraan minimaal een trapper ontbreekt;

  • -

    met een vastgeroeste of kapotte ketting, verteerde banden, leeggelopen banden;

  • -

    waarvan eventuele andere vitale onderdelen ontbreken.

Of een (brom)fiets in kennelijk verwaarloosde toestand verkeert blijkt onder andere uit de aanwezigheid van roest, zand, stof, begroeiing en dergelijke. Als meerdere van de hierboven genoemde gebreken zich voordoen is er evident sprake van een (brom)fietswrak en kan deze worden verwijderd.

OPLEGGEN LAST ONDER BESTUURSDWANG

Wanneer na het labelen de maximale stallingsduur is verstreken, stelt de toezichthouder vast dat er sprake is van een overtreding, bij elke (brom)fiets die nog een label heeft. Hij bevestigt dan een beschikking aan de (brom)fiets. Dat gebeurt niet door de spaken, het kan gewoon aan bijvoorbeeld de bagagedrager of het stuur.

Voorbeeld label

De beschikking kan bijvoorbeeld van stevig waterbestendig papier zijn, met een zelfklevende laag, zodat hij gemakkelijk om een stang kan worden gevouwen en dichtgeplakt.

De exacte tekst op beschikking luidt als volgt:

Datum:

Uw (brom)fiets staat hier al meer dan 4 weken onafgebroken gestald.

Dat is verboden op grond van art. 5.5 van de APV. Daarom is besloten bestuursdwang toe te passen.

U krijgt nog 2 DAGEN de tijd om de (brom)fiets zelf te verwijderen.

Na het verstrijken van deze periode wordt de (brom)fiets verwijderd op last van de gemeente. De kosten voor verwijdering bedragen € 9,50 en komen voor uw rekening.

Gemeente TELEFOON

Waalwijk 0416 – 683 456

UW (BROM)FIETS

IS HIER

TE LANG

GEPARKEERD

Gemeente TELEFOON

Waalwijk 0416 – 683 456