Beleidsregel subsidie Keurmerk Veilig Wonen

Geldend van 01-01-2015 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel subsidie Keurmerk Veilig Wonen

1. Begripsbepalingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • 1.

    bestaande woning:

    • een woning of appartement bestemd voor permanente bewoning met inbegrip van de voor permanente bewoning bestemde bijgebouwen bij die woning of dat appartement

    • of een gebouw dat voor ten minste 50% is bestemd voor permanente bewoning,

    • een woning die ten minste twee jaar oud is.

  • 2.

    particuliere eigenaar: de natuurlijke persoon die eigenaar is van de woning of het appartement en die de woning of het appartement ook daadwerkelijk zelf bewoont,

  • 3.

    het PKVW-certificaat: het Politiekeurmerk Veilig Wonen certificaat, onderdeel ‘Veilige Woning’,

  • 4.

    PKVW-bedrijf: een erkend bedrijf dat gerechtigd is een PKVW-certificaat uit te reiken,

  • 5.

    Subsidie: een eenmalige subsidie conform artikel 3.1 van de Algemene subsidieverordening Waddinxveen 2007.

2. Achtergrond en doelstelling

Het is lastiger om in woningen die PKVW-gecertificeerd zijn in te breken. De maatregelen die in het kader van het Keurmerk Veilig Wonen worden genomen zijn vaak succesvol. Waddinxveen is in 2010 door de politie beloond met de PKVW award Hollands Midden, omdat Waddinxveen er als beste in slaagde om door middel van preventieve acties de woningveiligheid te verbeteren. De nieuwbouwwijk Zuidplas 90 werd gebouwd aan de hand van het keurmerk. Om eigenaren van bestaande woningen die niet beschikken over het PKVW certificaat te stimuleren het PKVW-certificaat aan te vragen start Waddinxveen een subsidieactie.

Het Politie Keurmerk Veilig Wonen voor bestaande woningen bestaat uit drie deelcertificaten. Dat zijn de volgende:

  • 1.

    Veilige woning,

  • 2.

    Veilig complex,

  • 3.

    Veilige omgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat het moeilijk is voor bestaande woningen de deelcertificaten ‘veilig complex’ en ‘veilige omgeving’ te verkrijgen. Daarom kiest Waddinxveen ervoor subsidie te verstrekken voor het verkrijgen van het deelcertificaat ‘veilige woning’.

De volgende eisen worden gesteld om een bestaande woning te voorzien van het certificaat ‘veilige woning’:

  • Het bevestigen van goedgekeurd hang- en sluitwerk,

  • Het aanbrengen van verlichting bij de buitendeuren,

  • Het bevestigen van een rookmelder op elke verdieping,

  • Kunnen zien wie er voor de deur staat.

3. De PKVW-subsidie

De subsidie is bestemd voor particuliere eigenaren van bestaande woningen of appartementen die hun woning zodanig aanpassen dat het PKVW-certificaat wordt verkregen. De kosten van verlichting aan de eigen schuur, schutting of garage om het achterpad te verlichten mogen bij deze subsidieaanvraag gevoegd worden.

De gemeente vergoedt 25% van de gemaakte kosten, met een maximum bedrag van 200 euro per bestaande woning. Het voor subsidievaststelling beschikbare bedrag, het subsidieplafond, per jaar is € 8.000,-. Zodra op grond van de aanvragen dit plafond is bereikt, worden later binnen gekomen aanvragen niet meer in behandeling genomen.

In geval van papieren aanvragen is voor het vaststellen van de datum van binnenkomst de datum van de poststempel bepalend. Bij persoonlijk afgegeven subsidieaanvragen is de datum van ontvangst bepalend.

Indien er meerdere volledige aanvragen op dezelfde datum zijn ontvangen en deze binnen het subsidieplafond niet allen zijn te honoreren, wordt het binnen het subsidieplafond resterende bedrag naar ratio over deze aanvragen verdeeld.

Indien kosten voor de maatregelen onderdeel zijn van een groter geheel aan werkzaamheden en het bedrijf de kosten voor de maatregel niet specificeert, wordt de hoogte van het subsidiebedrag bepaald aan de hand van de marktconforme prijzen voor deze maatregelen.

Indien het gespecialiseerde bedrijf korting geeft omdat de maatregel bij meerdere woningen in één buurt worden getroffen, wordt het subsidiebedrag vastgesteld op basis van de daadwerkelijk gemaakte kosten. Over het kortingsbedrag wordt geen subsidie uitgekeerd.

PKVW-bedrijven kunnen kosten in rekening brengen voor het opstellen van een offerte in verband met de inbraakgevoeligheid van de woning. Deze kosten komen niet voor subsidie in aanmerking. De meeste PKVW-bedrijven verrekenen deze kosten indien particuliere eigenaren ertoe overgaan hun woning op grond van de offerte PKVW-certificaat waardig te maken.

4. Het verkrijgen van subsidie

Procedure om subsidie te krijgen:

  • 1.

    Particuliere eigenaren vullen een subsidiereserveringsformulier in nadat zij een offerte door een PKVW-bedrijf hebben laten opmaken.

  • 2.

    Dit subsidiereserveringsformulier is via de volgende link verkrijgbaar: www.waddinxveen.nl/subsidie

  • 3.

    De volgorde van binnenkomst bepaalt wie er in aanmerking komt voor subsidie. Totdat het subsidieplafond is bereikt worden de aanvragen geregistreerd.

  • 4.

    De reservering is zes maanden geldig. Binnen die tijd worden de aanpassingen aan de woning aangebracht.

  • 5.

    Zodra de werkzaamheden zijn uitgevoerd, sturen de particuliere eigenaren een kopie van het PKVW-certificaat samen met de originele factuur op naar de gemeente.

  • 6.

    Uitkering van het aangevraagde subsidiebedrag.

Een Vereniging van Eigenaren mag één gezamenlijke aanvraag indienen. Daarvoor gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

  • de schriftelijke toestemming van alle woningeigenaren voor het treffen van de maatregelen en het verrekenen van de subsidie wordt met het subsidiereserveringsformulier naar de gemeente gezonden,

  • een overzicht van de maatregelen die per bestaande woning nodig zijn.

Deze beleidsregel is van toepassing op subsidiereserveringsformulieren die vanaf 1 januari 2015 worden ingediend.

Op deze beleidsregel is de Algemene subsidieverordening Waddinxveen 2007 van toepassing.

Ondertekening

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen op 4 november 2014

burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen,

de secretaris,

mw. A.B. Blomme

de burgemeester,

drs. H.P.L. Cremers