Verordening elektronische bekendmaking Wageningen

Geldend van 01-01-2014 t/m heden

Intitulé

Verordening elektronische bekendmaking Wageningen

Artikel 1 Gemeenteblad

Het college van burgemeester en wethouders geeft een elektronisch gemeenteblad uit. Het gemeenteblad wordt elektronisch uitgegeven op internetadres officielebekendmakingen.nl.

Artikel 2 Bekendmaking

  • 1. Algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels, (ontwerp)besluiten, alsmede aanvragen en meldingen waarvan de bekendmaking en ter inzagelegging voortvloeit uit een wettelijke verplichting, worden in hun geheel bekendgemaakt en ter inzage gelegd in het elektronische gemeenteblad, tenzij bij wet- of regelgeving een andere wijze van bekendmaken dan wel terinzagelegging is voorgeschreven.

  • 2. De kennisgeving van de terinzagelegging van (ontwerp)besluiten vindt elektronisch plaats.

  • 3. Onverminderd het bepaalde in lid 1 vinden de kennisgevingen die betrekking hebben op de bekendmaking van besluiten die gericht zijn tot een of meer belanghebbenden en waarbij belangen van derden betrokken (kunnen) zijn, elektronisch plaats.

  • 4. Onverminderd het bepaalde in lid 1 vindt bekendmaking van besluiten die gericht zijn tot een of meer belanghebbenden en die niet kunnen worden uitgereikt of toegezonden, elektronisch plaats.

  • 5. Indien het bepaalde in het tweede lid lastig uitvoerbaar is en het geen algemeen verbindend voorschrift betreft, kan worden volstaan met het opnemen van een samenvatting van het besluit in het elektronische gemeenteblad. In dat geval zal het gehele besluit ter inzage worden gelegd op het gemeentehuis of een andere op een door het college van burgemeester en wethouders te bepalen plaats.

  • 6. Het college kan bij nader besluit bepalen om ook informatie te publiceren in het elektronische gemeenteblad zonder dat daartoe de wettelijke verplichting aanwezig is.

Artikel 3 Aanvullende kennisgeving op niet elektronische wijze

Onverminderd het bepaalde in artikel 2, lid 3 kan het bevoegde bestuursorgaan van de gemeente, naast de elektronische kennisgeving, ook op een niet-elektronische wijze kennisgeving doen voor zover dat naar haar oordeel gewenst is.

Artikel 4 Bijzondere omstandigheden

  • 1. Het bevoegde bestuurorgaan van de gemeente kan in bijzondere omstandigheden bepalen dat besluiten als bedoeld in artikel 2 op andere geschikte wijze worden bekendgemaakt.

  • 2. Het bepaalde in artikel 2, lid 1 is niet van toepassing in gevallen waarin artikel 176 van de Gemeentewet van toepassing is.

Artikel 5 Afschriften

Een ieder kan op zijn verzoek een afschrift verkrijgen van de besluiten zoals gepubliceerd in het gemeenteblad. De Legesverordening is hierop van toepassing.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2014.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als ‘Verordening elektronische bekendmaking Wageningen’.

Toelichting

Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt, zo bepaalt artikel 3:40 van de Awb. Bekendmaking aan degenen die bij een besluit betrokken zijn is daarmee een absolute voorwaarde voor inwerkingtreding van besluiten, een algemeen verbindende voorschrift, een beleidsregel of een ander besluit van algemene strekking. In wet en rechtspraak worden dan ook hoge eisen gesteld aan de bekendmaking van dergelijke besluiten, op straffe van onverbindendheid van die besluiten. Met deze verordening wordt een (aanvullende) juridische basis gegeven aan de elektronische bekendmaking van (ontwerp)besluiten van de gemeentelijke bestuursorganen.

De regels voor bekendmaking lopen uiteen voor verschillende soorten van besluiten. Deze zijn niet altijd gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Zo maakt de Algemene wet bestuursrecht onderscheid in besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht en besluiten van algemene strekking. De Gemeentewet bevat daarnaast regels voor de bekendmaking van besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden. Voor de duidelijkheid wordt hieronder kort uiteengezet welke besluiten tot welke categorie behoren. Besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht worden meestal aangeduid als beschikkingen. Deze besluiten hebben betrekking op één of enkele individuele personen of zaken. Bekendste voorbeeld is de vergunning of ontheffing. Besluiten van algemene strekking hebben een algemeen, bovenindividueel karakter. Afhankelijk van de mate waarin zij algemene werking hebben worden besluiten van algemene strekking onderverdeeld in algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels, administratieve maatregelen en plannen.

Op 1 juli 2009 is de Wet elektronische bekendmaking in werking getreden, waarbij o.a. de bekendmakingartikelen in de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht zijn gewijzigd. De wet geeft gemeenten de mogelijkheid om algemeen verbindende voorschriften en andere besluiten die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, langs elektronische weg bekend te maken. Een groeiend aantal gemeenten publiceert de kennisgevingen alleen nog op internet om kosten te besparen.

Inmiddels heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) zich uitgesproken over de juridische kaders voor het elektronisch bekendmaken.In haar uitspraken van 15 augustus 2012 nr. 201105354/1/A4 (prov. Limburg), 15 augustus 2012 nr. 201102433/1/A4 (Deventer) en 15 augustus 2012 nr. 201101170/1/A4 (Losser) heeft de ABRS geconcludeerd dat kennisgeving via internet een geschikte wijze van bekendmaking van een ontwerpbesluit kan zijn (art. 3:12, lid 1 Awb). Wel stelde de ABRS vast dat ook art. 2:14 lid 2 Awb van toepassing is. Dat betekent dat uitsluitend plaatsing op de gemeentelijke website alleen kan indien er ook een wettelijk voorschrift is die dat mogelijk maakt/bepaalt. Dat maakt vaststelling van een verordening elektronisch bekendmaken gemeente Wageningen gewenst.

Op grond van artikel 139 Gemeentewet kunnen algemeen verbindende voorschriften (vooral verordeningen) elektronisch bekendgemaakt worden in een elektronisch gemeenteblad. In de Regeling elektronische bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden worden technische eisen gesteld waaraan het elektronisch gemeenteblad moet voldoen. Op grond van artikel 3:42 Algemene wet bestuursrecht kunnen besluiten van algemene strekking (beleidsregels, aanwijzingsbesluiten etc.) elektronisch worden bekendgemaakt in een van overheidswege uitgegeven blad. Dit kan het gemeenteblad zijn. Met deze verordening wordt geregeld dat ook deze besluiten (uitsluitend) in het elektronisch gemeenteblad worden bekendgemaakt. Daarnaast maakt voorliggende verordening mogelijk dat ontwerp-besluiten, zoals een ontwerp-omgevingsvergunning elektronisch kunnen worden bekendgemaakt.

Het elektronische gemeenteblad wordt uitgegeven op internet. Deze verordening staat niet in de weg dat verwijzingen naar de bekendmakingen in het digitale gemeenteblad in het huis aan huisblad kunnen worden geplaatst. Dit kan burgers attenderen op het bestaan van bekendmakingen in het gemeenteblad. Het moet daarentegen duidelijk zijn dat de elektronische bekendmaking of kennisgeving de enige juridisch geldende is (die tot inwerkingtreding leidt).

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

In artikel 3, eerste lid, van het Besluit bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden is geregeld dat indien het gemeenteblad elektronisch wordt uitgegeven, dat gebeurt door plaatsing op een door het college van burgemeester en wethouders te bepalen internetadres. Het internetadres waar het gemeenteblad van de gemeente Wageningen is te raadplegen via www.officielebekendmakingen.nl.

Artikel 2

Lid 1

De wet geeft gemeenten de mogelijkheid om algemeen verbindende voorschriften, besluiten van algemene strekking en ontwerp-besluiten elektronisch bekend te maken. In dit artikel is geregeld dat de bekendmaking van deze besluiten uitsluitend elektronisch in het gemeenteblad zal plaatsvinden. De publicatieverplichting geldt ook voor een deel van de binnengekomen aanvragen en geaccepteerde meldingen, zoals een aanvraag voor een omgevingsvergunning, waarvan de publicatie van dit type informatie ook al verplicht is. Meldingen zijn kennisgevingen van voorgenomen activiteiten die op grond van een wettelijke regeling zijn vrijgesteld van het vereiste van vergunning of ontheffing.

Voor bestemmingsplannen, structuurvisies en beheersverordeningen op grond van de Wet ruimtelijke ordening worden de in die wet en andere ruimtelijke regelgeving voorgeschreven procedures en eisen in acht genomen, inclusief bekendmaking op www.ruimtelijkeplannen.nl. Deze verordening is daarop niet van toepassing. Voor verkeersbesluiten is recentelijk Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer gewijzigd. Vanaf 1 januari 2013 moeten alle wegbeheerders verkeersbesluiten elektronisch bekend maken in de staatscourant, die bekend wordt gemaakt op www.officielebekendmakingen.nl. Verkeersbesluiten hoeven niet meer in plaatselijke dag- of weekblad bekend te worden gemaakt. Kennisgevingen van ter inzage gelegde verkeersbesluiten vallen wel onder werking van deze verordening.

Lid 2

Op grond van jurisprudentie is uitsluitende elektronische kennisgeving van terinzagelegging van ontwerpbesluiten slechts mogelijk, indien dit bij verordening is bepaald. Het onderhavige artikellid biedt hiervoor de grondslag. In deze verordening is ervoor gekozen de bekend te maken (ontwerp)besluiten in hun geheel op te nemen in het gemeenteblad. Indien het gehele (ontwerp) besluit voor kennisgeving elektronisch gepubliceerd wordt dan wordt het op het zelfde moment ook mogelijk om dat besluit in het elektronisch gemeenteblad ter inzage te leggen. Net als voor de kennisgeving is dat in de onderhavige verordening geregeld. Indien slechts een samenvatting van het besluit elektronisch gepubliceerd kan worden dan moet het gehele besluit tevens op het gemeentehuis of op een andere door het college te bepalen plaats ter inzage gelegd worden.

Lid 3

Besluiten die gericht zijn tot een of meer belanghebbenden worden bekendgemaakt door verzending of uitreiking. Derde-belanghebbenden moeten ook kennis kunnen nemen van de inhoud van dit soort besluiten, zoals bijvoorbeeld van een ontheffing op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Derhalve wordt van dergelijke besluiten ook een kennisgeving geplaatst in het elektronische gemeenteblad.

Lid 4

Teneinde het bereik van onbekende personen of personen met een onbekende woon- en verblijfplaats te vergroten worden besluiten gericht aan deze personen in het gemeenteblad worden bekendgemaakt. In dit verband kan ondermeer worden gedacht aan handhavingsbesluiten ten aanzien van zaken met een onbekende eigenaar. Het betreft hier onder andere de invulling van artikel 3:41 lid 2 Awb.

Lid 5

Onder bepaalde omstandigheden kan het college van burgemeester en wethouders bepalen dat alleen een samenvatting van het besluit, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, in het gemeenteblad wordt opgenomen, waarbij daarnaast het gehele besluit ter inzage wordt gelegd. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn, wanneer besluiten een zodanige technische aard hebben dat in het geheel opnemen van het besluit in het gemeenteblad onwerkbaar is.

Lid 6

Naast bijvoorbeeld informatie over aanvragen en meldingen die de gemeente verplicht is te publiceren, publiceert de gemeente ook informatie over bijvoorbeeld aanvragen en meldingen in het gemeenteblad als een extra kennisgeving, om burgers in de gelegenheid te stellen om zienswijzen in te dienen. Welke informatie dit is wordt door het college van burgemeester en wethouders bij nader besluit bepaald.

Artikel 3

In bepaalde gevallen kan het wenselijk zijn om naast de elektronische kennisgeving tevens een kennisgeving in een dag-, nieuws- of huis aan huisblad te plaatsen. Dit bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat een bepaalde doelgroep geattendeerd wordt, die mogelijk niet bereikt wordt door elektronische bekendmaking. In dit verband kan worden gedacht aan besluiten die tevens gevolgen buiten de gemeentegrens hebben. Deze kennisgeving is dan slechts een service aan het publiek. In de kennisgeving dient te worden verwezen naar de rechtsgeldige bekendmaking in het elektronisch gemeenteblad. Vanwege de mogelijke precedentwerking dient terughoudend te worden omgegaan met het plaatsen van een dergelijke kennisgeving in de krant.

Artikel 4

Lid 1

In de situatie dat er sprake is van een calamiteit, waardoor elektronische bekendmaking niet mogelijk is, zal het bestuursorgaan van de gemeente een andere wijze van bekendmaking moeten gaan hanteren. Dit gebeurt bij wijze van uitzondering gedurende de bijzondere omstandigheid dat de berichten niet elektronisch bekend kunnen worden gemaakt. Het college kiest in dat geval voor een andere wijze van bekendmaking, bijvoorbeeld via de krant.

Lid 2

Op grond van artikel 176 Gemeentewet kan de burgemeester algemeen verbindende voorschriften geven die ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar nodig zijn. Hij maakt deze voorschriften bekend op een door hem te bepalen wijze. Deze besluiten zijn daarom uitgezonderd van de toepassing van deze verordening.

Artikel 5

Een ieder kan op verzoek een papieren afschrift van de in het gemeenteblad gepubliceerde besluiten verkrijgen. De legesverordening is hierop van toepassing.

Artikel 6

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 7

Dit artikel spreekt voor zich.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 28 oktober 2013

de voorzitter,

de griffier,