Regeling vervallen per 31-12-2009

Vrijstellingsregel voor grondboringen, sonderingen en peibuizen in en nabij waterkeringen

Geldend van 14-08-2009 t/m 30-12-2009

Intitulé

Vrijstellingsregel voor grondboringen, sonderingen en peibuizen in en nabij waterkeringen

Vrijstellingsregel voor grondboringen, sonderingen en peibuizen in en nabij waterkeringen

Hoofdstuk 1 Definities

Artikel 1  Begrippenlijst

1. (Buiten)Beschermingszone: de langs waterstaatswerken gelegen gronden en wateren die dienen voor de instandhouding van de waterstaatswerken en die als zodanig in de legger zijn weergegeven.

2. Grondboring: onderzoek naar de aardlagen.

3. Dijklichaam: opgeworpen massa die de dijk vormt/ of/ het gedeelte van de waterkering dat het water daadwerkelijk keert.

4. Gesloten seizoen: de periode van 1 oktober tot 1 april, waarin in beginsel geen werkzaamheden binnen de begrenzing van de primaire waterkering zijn toegestaan.

5. Hollandse Delta: waterschap Hollandse Delta.

6. Keur: verordening van het waterschap Hollandse Delta waarin geboden en verboden zijn opgenomen voor waterkeringen, wateren en wegen.

7. Legger: document als bedoeld in artikel 78, tweede lid, van de Waterschapswet, artikel 13, onder b, van de Wet op de waterkering en artikel 5, van het Reglement, waarin de functie, de richting, de vorm, de afmeting en constructie van de waterkering is omschreven. Tevens geeft het document de onderhoudsverplichtingen en de onderhoudsplichtigen weer.

8. Melding: een schriftelijke mededeling van een voorgenomen activiteit binnen het beheersgebied van waterschap Hollandse Delta.

9. Peilbuis: algemene term voor een buis of soortgelijke constructie met een kleine diameter waarin de grondwaterstand, c.q. stijghoogte kan worden gemeten.

10. Sondering: het onderzoek en de registratie van de bodemgesteldheid naar draagkracht.

11. Vrijstelling: een activiteit die onder algemene voorschriften is toegestaan zonder dat daarvoor een vergunningsprocedure dient te worden gevolgd.

12. Waterkeringen: de zeewering, duinen, stranden, dijken, kaden en andere kunstmatige of natuurlijke hoogten, onder welke benaming dan ook, die dienen tot kering van wateren die als zodanig in de leggers zijn aangegeven.

13. Wegen: openbare wegen in de zin van de Wegenwet en in beheer bij Hollandse Delta, evenals feitelijk in aanleg zijnde openbare wegen, waarvan het beheer bij het waterschap zal berusten. Tot de wegen behoren, naast de in artikel l van de Wegenwet gegeven uitbreiding, ook de bermen, taluds, tussenstroken bij twee of meer rijbanen, stoepen, glooiingen, wegsloten, duikers, sluizen, beschoeiingen, geluidswerende voorzieningen en andere zich in die wegen bevindende of daarmee rechtstreeks verbonden werken.

Hoofdstuk 2 Reikwijdte

Artikel 2 Toepassingsbereik

Deze vrijstellingsregel is van toepassing op:

1.          het uitvoeren van grondboringen ten behoeve van het aanbrengen of verwijderen van peilbuizen binnen de begrenzing van waterkeringen en (buiten) beschermingszones in het beheersgebied van Hollandse Delta waarbij:

  • grondboringen een maximale diameter hebben van 0 15 cm; 

  • grondboringen niet plaatsvinden in wegen.

2.         het uitvoeren van grondboringen en sonderingen ten behoeve van grondonderzoek binnen de begrenzing van waterkeringen en (buiten)beschermingszones in het beheersgebied van Hollandse Delta waarbij:

  • sonderingen niet seismisch worden uitgevoerd;

  • grondboringen en sonderingen niet plaatsvinden in wegen;

  • mechanische grondboringen en sonderingen niet plaatsvinden in het gesloten seizoen.

3.          het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen binnen de begrenzing van waterkeringen en (buiten)beschermingszones in het beheersgebied van Hollandse Delta waarbij:

  • de peilbuizen niet in het dijklichaam worden aangebracht; 

  • de peilbuizen niet in wegen worden aangebracht.

4.         het spitten, graven en het verrichten van grondroeringen binnen de begrenzing van waterkeringen en beschermingszones in verband met de in dit artikel genoemde activiteiten.

Hoofdstuk 3 Meldingsplicht

Artikel 3 Eisen

1.         Voor de uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder artikel 2 van deze vrijstellingsregel moet een schriftelijke melding worden ingediend bij Hollandse Delta.

2.         De schriftelijke melding zoals bedoeld in het eerste lid dient te worden gedaan door het insturen van een volledig ingevuld en ondertekend meldingformulier en bevat ten minste:

  • a.

              de naam, adres en woonplaats van degene die verantwoordelijk is voor het verrichten van de werkzaamheden;

  • b.

              de naam van de aannemer die de werkzaamheden namens de opdrachtgever uitvoert;

  • c.

              de naam van een contactpersoon die tijdens de werkzaamheden verantwoordelijk is voor het werk;

  • d.

              de locatie van de werkzaamheden (straatnaam, huisnummer, plaatsnaam, gemeente) op grond van kadastrale vermelding of GBKN;

  • e.

              de aanvang en duur van de werkzaamheden;

  • f.

              de aard en omschrijving van de werkzaamheden;

  • g.

              één overzichtstekening op gangbare, goed leesbare schaal waarop de ligging van de werken en bijkomende werken duidelijk valt af te lezen.

Artikel 4 Meldingsprocedure

1.         Een schriftelijke melding voor het verrichten van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder artikel 2, dient minimaal vier weken vóór aanvang van de werkzaamheden bij Hollandse Delta te worden ingediend.

2.         Op een schriftelijke melding wordt door Hollandse Delta gereageerd binnen drie weken na ontvangst van de schriftelijke melding en alle voor de beoordeling relevante gegevens.

3.          Hollandse Delta laat de melding buiten behandeling indien:

a.         de melding niet valt binnen de reikwijdte van de vrijstellingsregel;

b.         de melder niet heeft voldaan aan één of meerdere eisen zoals vermeld in artikel 3, tweede lid, voor het in behandeling nemen van de melding;

c.         de verstrekte gegevens en bescheiden onvoldoende zijn voor de beoordeling van de melding.

Hoofdstuk 4 Voorschriften

Bij de uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden dient te worden voldaan aan de voorschriften zoals opgenomen in deze vrijstellingsregel.

Artikel 5 Algemene Voorschriften

1.         Het verrichten van de vrijgestelde activiteiten en werkzaamheden dient 48 uur voor aanvang van de werkzaamheden telefonisch of digitaal te worden gemeld bij Hollandse Delta.

2.         Aanwijzingen die door of namens Hollandse Delta bij de uitvoering van de werkzaamheden worden gegeven ter bescherming van het waterstaatkundig belang, dienen onmiddellijk te worden opgevolgd.

3.         Tijdens de uitvoering van het werk moet een exemplaar van het meldingformulier en de akkoordverklaring op het werk aanwezig zijn.

Artikel 6 Voorschriften ten aanzien van grondboringen ten behoeve van het aanbrengen of verwijderen van peilbuizen

1.         De grondboring voor de peilbuizen moet tenminste 0,50 meter uit de insteek van de watergang worden geplaatst.

2.         De grondboring mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk voor het plaatsen van de peilbuis.

3.         Niet meer in gebruik zijnde peilbuizen moeten worden verwijderd uit de (buiten)beschermingszones van waterkeringen.

4.         De boorgaten die zijn ontstaan door het verwijderen van peilbuizen moeten aan het einde van de werkdag volledig worden gevuld met zwelklei ten behoeve van een blijvend waterdichte afdichting.

Artikel 7 Voorschriften ten aanzien van grondboringen en sonderingen ten behoeve van grondonderzoek

1.         De grondboringen en sonderingen moeten tenminste 0,50 meter uit de insteek van de watergang worden uitgevoerd.

2.         Bij verwijdering van de grondboring en de sondering dient het boorgat/sondeergat volledig te worden gevuld met zwelklei, ten behoeve van een blijvend waterdichte afdichting.

Artikel 8 Voorschriften voor grondroeringen

1.         Direct na de voltooiing van het werk moet het werkterrein in een nette staat en in gelijke gesteldheid worden teruggebracht.

2.         Wanneer op l oktober geen grasmat aanwezig is, of de grasmat zich naar het oordeel van het waterschap in slechte staat bevindt, moet op het werkterrein een weefseldoek Geolon Nicolon PP 40 of gelijkwaardig worden aangebracht. Het weefseldoek moet met torstaai krammen worden aangebracht met een doorsnede van 15 mm. en een lengte van 800 mm. De krammen moeten worden aangebracht in vakken van 2x1 meter en kruislings worden afgelijnd met staaldraad. Tussen de aangebrachte krammen moet per vak een zandzak worden aangebracht die ook met twee krammen wordt vastgezet.

3.         Al het uit grondboringen komend puin of andere voorwerpen moet worden afgevoerd.

Aandachtspunten

  • a.

    Een vrijstelling voor de uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder artikel 2 van deze vrijstellingsregel, ontslaat de uitvoerder van de werkzaamheden niet van de verplichting tot het vragen van toestemming voor het gebruik van de grond aan de perceeleigenaar.

  • b.

    Een vrijstelling voor de uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden die vallen onder artikel 2 van deze vrijstellingsregel, maakt het hebben van andere vergunningen en/of ontheffingen niet overbodig.

  • c.

    De aannemer of uitvoerder die werkzaamheden uitvoert in of langs een weg in beheer en onderhoud bij Hollandse Delta dient, indien dit voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijk is, gedurende de werkzaamheden tijdelijk verwijsborden en markeringen conform de CROW 96b richtlijn te plaatsen.|

    Gelijktijdig met de indiening van het meldingformulier dient de uitvoerder een plan over de te nemen verkeersmaatregelen (plaats en soort van de borden, verlichting en dergelijke) ter goedkeuring in te dienen bij Hollandse Delta.

  • d.

    Het informeren over de aard en uitvoering van de activiteiten en werkzaamheden richting derde belanghebbenden berust bij de houder van de vrijstelling.

  • e.

    Het dagelijks bestuur heeft op grond van artikel 52 van de keur van waterschap Hollandse Delta de bevoegdheid om vrijstellingen geheel of gedeeltelijk in te trekken of te wijzigen indien waterstaatkundige belangen dit vereisen.

Algemene toelichting

Inleiding

Waterschap Hollandse Delta heeft binnen haar beheersgebied het beheer en onderhoud van primaire en regionale waterkeringen. In de artikel 9 van de Keur voor het waterschap Hollandse Delta (hierna: Keur) zijn verbodsbepalingen opgenomen ten aanzien van het verrichten c.q. uitvoeren van diverse activiteiten/werkzaamheden in en nabij waterkeringen. Deze verbodsbepalingen hebben als doel de bescherming van de waterstaatkundige belangen en het waarborgen van de veiligheid van de waterkeringen die zijn gelegen binnen het beheersgebied van Hollandse Delta.

Het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen is op grond van de Keur verboden omdat deze werken afbreuk kunnen doen aan de veiligheid van waterkeringen. Vanuit maatschappelijk belang bezien kan het echter noodzakelijk zijn dat het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen dient te worden toegestaan. Daarom is door Hollandse Delta de beleidsregel ^Werkzaamheden in het gesloten seizoen aan zee- en rivierwaterkerende waterkeringen' opgesteld waarin een duidelijk toetsingskader is opgenomen dat wordt gehanteerd bij de vergunningverlening.

Deze vrijstellingsregel heeft betrekking op het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen en is een aanvulling op de hiervoor genoemde beleidsregel.

Doelstelling

Hollandse Delta wil met deze vrijstellingsregel het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen eenvoudiger reguleren. Grondboringen, sonderingen en peilbuizen zijn werken die een geringe inbreuk maken op de veiligheid van waterkeringen en vormen in die zin een laag/gering risico voor de waterstaatkundige belangen. Het is dan ook doelmatig om de vergunningverlening te vereenvoudigen door de inzet van een vrijstellingsregel. Door gebruikte maken van een vrijstellingsregel wordt de proceduretijd aanzienlijk verkort. Voordelen zijn: tijdsbesparing (zowel voor de burger als voor Hollandse Delta) en administratieve lastenverlichting.

De vrijstellingsregel beoogt duidelijk aan te geven onder welke voorwaarden het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen is toegestaan zonder dat daarvoor een vergunningsprocedure dient te worden gevolgd, maar kan worden volstaan met een melding. In deze vrijstellingsregel staat de reikwijdte, het juridische kader, de belangenafweging en de voorschriften genoemd die in dit kader van belang zijn.

Juridischkader

Voor het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen zijn de volgende keurbepalingen van belang:

1.                   In Hoofdstuk 9, van de Keur zijn verboden opgenomen ten aanzien van het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van

                      peilbuizen in en nabij waterkeringen, beschermingszones en buitenbeschermingszones.

2.                   Artikel 52, tweede lid, van de Keur geeft het bestuur van Hollandse Delta de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen van deze verbodsbepalingen.

3.                   In artikel 52, derde lid, van de Keur is bepaald dat aan een vrijstelling voorwaarden, beperkingen en voorschriften kunnen worden verbonden.

Belangenafweging

De waterstaatkundige belangen kunnen, in het geval van het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen, gelet op het uniforme karakter van de werken en de geringe risico's die deze werken vormen voor de veiligheid van waterkeringen, voldoende worden gewaarborgd door het stellen van een vrijstellingsregel.

Rechtsbescherming

Bij vrijstellingen is er geen sprake van rechtsbescherming voor belanghebbenden volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Er kan door belanghebbenden dus geen bezwaar en/of beroep worden ingesteld tegen een vrijstelling.

Artikelsgewijze toelichting

Hoofdstuk 1 Definities

Artikel 1 Begrippenlijst

In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd die van toepassing zijn op deze regeling.

Hoofdstuk 2 Reikwijdte vrijstellingsregel

Artikel 2 Toepassingsbereik

In dit artikel is de activiteit gedefinieerd waarvoor de regeling van toepassing is. Het artikel bepaalt aan welke voorwaarden moet zijn voldaan om een vrijstelling te krijgen van de verbodsbepalingen van de Keur voor het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen in het beheersgebied van Hollandse Delta. Indien de hiervoor genoemde activiteiten passen binnen de reikwijdte van deze vrijstellingsregel dan is het mogelijk de melding volgens de meldingsprocedure in behandeling te nemen. Passen de activiteiten niet binnen de reikwijdte van deze vrijstellingsregel, dan is het volgen van een vergunningsprocedure noodzakelijk.

Hoofdstuk 3 Meldingsplicht

Artikel 3 Eisen

Het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen zijn werken/activiteiten die een geringe inbreuk maken op de veiligheid van waterkeringen. Het is echter wel gewenst dat de ligging van de peilbuizen bij Hollandse Delta bekend is voor de uitoefening van het toezicht op de naleving van de in de vrijstellingsregel opgenomen voorschriften en voor de registratie van de werken in het beheersregister (GIS via Geo Data). Het beheersregister dient actueel te zijn in verband met uit te voeren onderhoudswerkzaamheden aan de waterkeringen.

In het tweede lid van dit artikel zijn de eisen opgenomen waaraan een melding moet voldoen om in behandeling te worden genomen. De melding dient schriftelijk plaats te vinden conform een door het Dagelijks Bestuur van Hollandse Delta vastgesteld meldingformulier. Dit meldingformulier kan door degene die verantwoordelijk is voor het aanbrengen, hebben en onderhouden van de werken worden gedownload via internet of telefonisch worden opgevraagd bij Hollandse Delta.

Artikel 4 Meldingsprocedure

Dit artikel verwoord de procedure die van toepassing is op de behandeling van de schriftelijke melding voor het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen.

Artikel 4, tweede lid, bepaald dat door Hollandse Delta binnen drie weken na ontvangst van de schriftelijke melding en alle voor de beoordeling relevante gegevens, dient te worden gereageerd.

  • Valt de melding binnen de reikwijdte van de vrijstellingsregel en voldoet de melding aan de vereisten zoals vermeld in artikel 3, tweede lid, dan verstrekt Hollandse Delta binnen drie weken na ontvangst van de melding, een schriftelijke akkoordverklaring aan de indiener van de melding.

  • Indien de melding niet voldoet aan de in artikel 3, tweede lid, opgenomen vereisten of de verstrekte gegevens en bescheiden onvoldoende zijn voor de beoordeling van de melding, zal door Hollandse Delta binnen drie weken na ontvangst van het meldingformulier een schriftelijk verzoek worden gedaan de melding aan te vullen met de benodigde gegevens binnen een termijn van twee weken. Voldoet de melder niet aan deze eis, dan wordt de melding op grond van artikel 4, derde lid, buiten behandeling gelaten. Hiervan wordt de melder door Hollandse Delta binnen vier weken nadat de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken, schriftelijk op de hoogte gesteld.

  • Indien een schriftelijke melding niet valt binnen de reikwijdte van de vrijstellingsregel, dient een vergunningsprocedure te worden gevolgd. In dit geval laat Hollandse Delta op grond van artikel 4, derde lid, de melding buiten behandeling en deelt de indiener van de melding binnen drie weken na ontvangst van de melding schriftelijk mee dat de melding niet voldoet aan de reikwijdte van deze vrijstellingsregeling en dat een vergunningsprocedure zal worden opgestart.

Hoofdstuk 4 Voorschriften

De houder van de vrijstelling moet zich bij het uitvoeren van grondboringen, sonderingen en het aanbrengen en verwijderen van peilbuizen in en nabij waterkeringen houden aan de voorschriften (verplichtingen) zoals opgenomen in deze vrijstellingsregel. Voor de vrij gestelde activiteiten en werkzaamheden gelden alleen de in hoofdstuk 4 opgenomen voorschriften (afhankelijk van de aard en omvang van de werkzaamheden).

meldingsformulier (350 Kb)