Regeling vervallen per 01-01-2021

Algemene regel voor het onttrekken van water aan een oppervlaktewaterlichaam ten behoeve van beregening en/of bevloeiing Keur waterschap Vechtstromen

Geldend van 13-02-2016 t/m 31-12-2020

Intitulé

Algemene regel voor het onttrekken van water aan een oppervlaktewaterlichaam ten behoeve van beregening en/of bevloeiing Keur waterschap Vechtstromen

Kenmerk: B2015/u982  

Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen;

gezien het voorstel d.d. 9 september 2015;

gelet op artikel 3.3 van de Keur waterschap Vechtstromen;

BESLUIT

vast te stellen de Algemene regel voor het onttrekken van water aan een oppervlaktewaterlichaam ten behoeve van beregening en/of bevloeiing Keur waterschap Vechtstromen

Artikel 1

  • 1. Het is verboden water te onttrekken ten behoeve van beregening en/of bevloeiing uit een oppervlaktewaterlichaam welke is weergegeven op de bij deze algemene regel behorende kaart.

  • 2. Het in het eerste lid opgenomen verbod geldt niet als de onttrekking 10 m3/uur of minder bedraagt.

Artikel 2

Deze algemene regel is niet van toepassing op onttrekkingen die vóór 14 mei 2013 rechtmatig tot stand zijn gekomen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 8 december 2015 te Almelo.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen,
dr. S.M.M. Kuks, watergraaf drs. O. Dijkstra, secretaris

kaart

Toelichting

Kader

In artikel 3.3 van de Keur van waterschap Vechtstromen (Keur) is opgenomen dat het verboden is zonder vergunning van het bestuur water te onttrekken aan een oppervlaktewaterlichaam. In een algemene regel is vervolgens opgenomen dat er een vrijstelling van de vergunningplicht geldt indien de te onttrekken hoeveelheid water minder kan bedragen dan 60 m3 per uur.

In artikel 3.8 van de hiervoor genoemde Keur is opgenomen dat het dagelijks bestuur voor het verrichten van handelingen als bedoeld in o.a. artikel 3.3 algemene regels kan geven, welke mede kunnen inhouden een algeheel verbod voor het verrichten van die handelingen.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Beregening uit een oppervlaktewaterlichaam is in beginsel toegestaan (binnen het vigerende meldings- en vergunningenbeleid uit de Keur), tenzij sprake is van gebieden die een aanvullende bescherming vergen.

In bepaalde gebieden is het onwenselijk dat water onttrokken wordt uit oppervlaktewater. Hierbij moet gedacht worden aan oppervlaktewaterlichamen met een hoge ecologische doelstelling of oppervlaktewaterlichamen die zeer kwetsbaar worden door onttrekkingen. Daarom wordt het nodig geacht in deze gebieden het onttrekken van oppervlaktewater te allen tijde te verbieden. In de kaart behorende bij deze algemene regel worden de betreffende oppervlaktewaterlichamen weergegeven.

Het tweede lid is opgenomen ter bescherming van het betreffende pand van het oppervlaktewaterlichaam waaruit wordt onttrokken. Met een pand wordt bedoeld het stuk oppervlaktewaterlichaam tussen 2 opeenvolgende peilregulerende kunstwerken, waarbij een vistrap ook als peilregulerend kunstwerk wordt beschouwd. Wanneer de afvoer over het eerst benedenstrooms gelegen peilregulerende kunstwerk of onderleider stagneert, ontstaat het risico dat het betreffende pand droog komt te staan door onttrekking uit het oppervlaktewaterlichaam. Dit is niet wenselijk voor het watersysteem en niet voor de ecologische toestand van het systeem. Dit verbod geldt voor alle oppervlaktewaterlichamen die niet op de kaart zijn aangegeven als bedoeld in het eerste lid.