Beleidsregel uitwerking Structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving Midden-Limburg, deelaspect terugdringen planvoorraad

Geldend van 23-06-2015 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel uitwerking Structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving Midden-Limburg, deelaspect terugdringen planvoorraad

Burgemeester en wethouders van Weert overwegen dat op 11 december 2013 de Structuurvisie Weert 2025 is vastgesteld. Op 26 december 2014 is de Structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving Midden-Limburg vastgesteld en deze structuurvisie is in het 4e kwartaal van 2014 in alle overige Midden-Limburgse gemeenten vastgesteld.

Een van de speerpunten uit deze structuurvisies is het terugdringen van de planvoorraad voor woningen, die ook in Weert te hoog is. Hiertoe is een zeefmodel ontwikkeld. In Weert is het ‘groene’, ‘oranje’ en ‘rode’ bakje geïntroduceerd. Het ‘groene’ bakje betreft plannen die op korte termijn (tot en met 2017) gerealiseerd worden. Het ‘oranje’ bakje betreft plannen die vanaf 2018 worden gerealiseerd. Deze plannen zijn wel nog onderhevig aan heroverweging, omdat de omvang te groot is. Tot slot zijn er plannen in het ‘rode’ bakje terecht gekomen. Deze worden geschrapt.

In de Structuurvisie Weert 2025 is omschreven welk soort plannen vervalt (het ‘rode bakje’), zonder ze bij naam te noemen. Genoemd zijn het verminderen van het aantal woningen binnen plannen met directe bouwmogelijkheden (betreft alleen plannen van de gemeente en van Wonen Limburg), het vervallen van plannen met directe bouwmogelijkheden (betreft alleen plannen van de gemeente), schriftelijke toezeggingen zonder tijdslimiet, onbenutte binnenplanse afwijkingsmogelijkheden en wijzigingsbevoegdheden. Kwantitatief kan Weert hier voor de korte termijn mee uit de voeten, voor de lange termijn echter niet, omdat dit nog onvoldoende is qua aantal.

De Structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving Midden-Limburg sluit qua systematiek aan bij de Structuurvisie Weert 2025. Dit betekent, dat de toepassing van de zeef tot een eenduidige lijst van plannen leidt, die moeten vervallen. Op basis van de zeef komt daar aanvullend Laarveld fase 4, zoals aangegeven in het exploitatieplan Laarveld 2009, voor in aanmerking, bovenop de plannen die eerder al in het ‘rode’ bakje terecht zijn gekomen. Reden dat het plan slecht scoort is onder andere dat het om een uitbreidingslocatie gaat waar veel woningen zijn voorzien terwijl de behoefte juist gaat naar woningen in de stad dicht bij de voorzieningen en we daarom steeds meer inzetten op inbreiding. Het betreft hier een bestemming ‘Wonen uit te werken’.

Naar analogie van het onlangs vastgestelde bestemmingsplan ‘Woongebieden 2014’ zal jaarlijks een bestemmingsplan worden herzien, waarbij onbenutte (meestal indirecte) bouwmogelijkheden vervallen. De herziening van het bestemmingsplan voor Laarveld is uiterlijk in 2019 voorzien.

B E S L U I T ;

Laarveld fase 4, zoals aangegeven in het exploitatieplan Laarveld 2009, aan te merken als plan dat geschrapt wordt en dit besluit te beschouwen als beleidsregel voor het terugdringen van de planvoorraad.

Ondertekening

Weert, 1 juni 2015
burgemeester en wethouders,
 
M.H.F. Knaapen
gemeentesecretaris
A.A.M.M. Heijmans
burgemeester