Uitvoeringsrichtlijn aan huis gebonden beroepen

Geldend van 09-12-2011 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsrichtlijn voor de "aan-huis-gebonden-ondernemingen"

Het college van burgemeester en wethouders van Westland;

Gelet op deartikel 2.12 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

besluit:

Vast te stellen de uitvoeringsrichtlijn voor de "aan-huis-gebonden-ondernemingen"

Uitvoeringsrichtlijn aan huis gebonden beroepen:

Het doel van deze richtlijn is het duidelijk maken wat zonder enige vergunning aan bedrijfsmatige werkzaamheden in een woning mag worden uitgevoerd en onder welke voorwaarden.

Hiermee worden de mogelijkheden welke geboden werden in onze uitvoeringsrichtlijn uit 2005 aangepast aan de huidige regelgeving (als gevolg van o.a. Handelsregisterwet) en aan de huidige gebruiken.

In de oude richtlijn werden alleen de zogenaamde vrije beroepen toegestaan binnen de woning. Dit waren de beroepen waarvoor geen inschrijving in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel was vereist, zoals medische, academische, administratieve en kunstzinnige beroepen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. arts, tandarts, advocaat, belastingconsulent, organisatieadviseur, fysiotherapeut, e.d. Niet onder dit begrip vielen de, veelal ook in huis uitgevoerde, ondernemingen zoals schoonheidsspecialiste, nagelverzorgster, kapster, maar ook de nieuwere ondernemingen welke zich op het internet richten, zoals de internetwinkels.

Deze konden alleen toegestaan worden middels een afwijkingsprocedure binnen het bestemmingsplan.

Omdat het gebruik merendeels niet van buitenaf te zien is, is handhaving bijna onmogelijk. Hierdoor en in het kader van de vermindering van regeldruk is het gewenst te proberen één lijn te trekken en de bedrijven, die we acceptabel vinden binnen een woning, binnen bepaalde grenzen dan ook gewoon toe te staan.

Dat is dan ook de reden om, in de bestemmingsplannen, in plaats van de begripsomschrijving van aan-huis-gebonden-beroepen, een nieuw begrip te introduceren, te weten aan-huis-gebonden-ondernemingen. Gelet op de nieuwe Handelsregisterwet is dat een betere benaming

Omdat hier meer bedrijfjes onder kunnen vallen dan voorheen hebben we het gebruik beperkt tot de bewoner van het pand, waarbij deze geen personeel in dienst mag hebben. Hiermee wordt het bedrijfje klein gehouden.

De definitie van dit begrip is:

Aan-huis-gebonden-onderneming:

Een onderneming welke gevestigd is of kan zijn in een woning en die toebehoort aan een natuurlijk persoon, welke in de betreffende woning woont en die geen personeel in dienst heeft, waarbij de woning in overwegende mate haar woonfunctie behoudt en de onderneming de ruimtelijke uitstraling van de woonfunctie niet aantast.

Vervolgens zal in de bepalingen voor "Woondoeleinden" worden aangeven aan welke voorwaarden deze ondernemingen nog meer moeten voldoen. Hiervoor worden de volgende voorwaarden:

Onder strijdig gebruik wordt niet verstaan het gebruik van gedeelten van woningen ten behoeve van aan-huis-gebonden-ondernemingen mits;

a. de woonfunctie als primaire functie gehandhaafd blijft;

b het netto vloeroppervlak in gebruik voor de aan-huis-gebonden-onderneming niet groter is dan 25% van het vloeroppervlak van het hoofdgebouw met een maximum van 50 m² ;

c. het gebruik niet leidt tot een onevenredige aantasting van de verkeersontsluiting en parkeersituatie ter plaatse;

d. er geen gebruik wordt gemaakt van gevelreclame;

e. het beroep uitsluitend door een van de bewoners (zonder ander personeel) wordt uitgeoefend;

f. voor de activiteiten van de onderneming geen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 eerste lid, onder e, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is vereist en de inrichting valt onder het begrip type A van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer;

g. er geen horeca- en/of detailhandelsactiviteiten plaats vinden;

h. de activiteiten niet worden uitgevoerd in een niet aangebouwd bijbehorend bouwwerk.

Door de verwijzing naar het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer en de voorwaarde dat de onderneming de ruimtelijke uitstraling van de woonfunctie niet mag aantasten wordt voorkomen dat ongewenste milieuonvriendelijke en verkeersaantrekkende ondernemingen zich kunnen vestigen.

Dit besluit is in werking getreden op 9 december 2011.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d. 12 april 2011.
burgemeester en wethouders van Westland
de secretaris – M. van Beek
de burgemeester – J. van der Tak