Regeling vervallen per 01-01-2020

Bezoldigingsverordening gemeente Wijchen 2005

Geldend van 01-07-2005 t/m 31-12-2019

Intitulé

Bezoldigingsverordening gemeente Wijchen 2005

Burgemeester en wethouders van Wijchen;

gelet op het bepaalde in artikel 3:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen;

gehoord de Commissie voor Georganiseerd Overleg;

Besluiten

vast te stellen de navolgende:

I Begripsbepalingen

Artikel 1

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    ambtenaar:

    • 1.

      de ambtenaar in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen;

    • 2.

      de werknemer als bedoeld in artikel 2:5:1 van de Arbeidsvoor-waardenregeling gemeente Wijchen;

  • b.

    arbeidsvoorwaarden- de door het bevoegd gezag vastgestelde Collectieve arbeidsvoor-

  • regeling gemeente Wijchen waardenregeling en de Uitwerkingsovereenkomst gemeente Wijchen

  • c.

    salaris: het salaris, als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder b. van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen;

  • d.

    uurloon: het uurloon als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder o. van de Arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Wijchen;

  • e.

    schaal: de schaal als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder a. van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen, opgenomen in bijlage II en IIa van die regeling;

  • f.

    maximumsalaris: het hoogste bedrag van een salarisschaal;

  • g.

    bezoldiging: de bezoldiging als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder c. van

  • de

    Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen;

  • h.

    betrekking: de betrekking als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder b. van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen;

  • i.

    conversie: de vertaling van de gevonden rangorde naar salarisschalen;

  • j.

    volledige betrekking: de volledige betrekking als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid

  • k. van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen;

  • k.

    overwerk: het overwerk als bedoeld in artikel 1:1 eerste lid onder l. van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen.

II Salaris

Recht op salaris

Artikel 2

  • 1.

    Aan een functie worden twee salarisschalen toegekend, te weten een aanloop- en een

    functieschaal:

    • a.

      De aanloopschaal is bestemd voor de ambtenaar die zich in een leer- en oriëntatieperiode bevindt en blijk geeft de functie vooralsnog niet volledig en/of voldoende goed te kunnen vervullen. Een ambtenaar wordt niet langer dan één jaar in de aanloopschaal bezoldigd, tenzij hij er ook na dat jaar blijk van geeft de functie nog niet volledig en/of voldoende te kunnen vervullen, in welk geval hij nog een jaar in de aanloopschaal bezoldigd blijft.

    • b.

      De functieschaal is bedoeld voor de ambtenaar die de functie volledig en voldoende goed vervult, overeenkomstig de eisen die aan de functievervulling worden gesteld.

  • 2.

    Van bevordering van de aanloop naar de functieschaal kan eerst sprake zijn nadat door middel van een opgemaakte personeelsbeoordeling is vastgesteld dat nagenoeg alle functie- onderdelen “voldoende tot goed” worden vervuld.

  • 3.

    Het recht op salaris vangt aan met de dag waarop de aanstelling van de ambtenaar ingaat

    Indien in het aanstellingsbesluit geen datum van ingang is vermeld, vangt het recht op salaris aan met de dag waarop de ambtenaar feitelijk in dienst is getreden.

  • 4.

    Het recht op salaris eindigt, in geval van ontslag, met ingang van de dag waarop het ontslag in gaat.

Gebroken tijdvakken

Artikel 3

Wanneer het salaris of een toelage moet worden berekend over een gedeelte van een maand, wordt het bedrag per dag vastgesteld door het maandbedrag, te delen door het aantal kalenderdagen van die maand.

Onvolledige betrekking

Artikel 4

Het salaris van de ambtenaar met een onvolledige betrekking wordt vastgesteld op een evenredig deel van het salaris dat voor hem zou gelden bij een volledige betrekking.

Salarisbedragen

Artikel 5

De salarissen van de ambtenaren wier salaris niet bij of krachtens de wet is geregeld, worden vastgesteld op de bedragen volgens de salarisschalen zoals opgenomen in bijlage II of bijlage IIa van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen.

Artikel 6

  • 1.

    De toepassing van bijlage II dan wel bijlage IIa van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen vindt plaats conform hetgeen is bepaald in artikel 3:1, derde tot en met vijfde lid van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders bepalen met inachtneming van de resultaten van een functiewaarderingsonderzoek en aan de hand van de vastgestelde conversie de voor de ambtenaar geldende salarisschaal, tenzij zijn wijze van functioneren zich daartegen verzet.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen voor de uitvoering van een functiewaarderingsonderzoek en de daarbij te hanteren methode.

  • 4.

    Anders dan bij het aanvaarden van passende of gangbare arbeid, dan wel bij wijze van discipli-naire straf, als bedoeld in de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen kan zonder voorafgaand ontslag voor een ambtenaar geen salarisschaal gaan gelden met een lager maximumsalaris dan dat van de reeds voor hem geldende salarisschaal.

Periodieke verhoging van het salaris

Artikel 7

  • 1.

    Het salaris van de ambtenaar die, zoals blijkt uit een opgemaakte personeelsbeoordeling, tenminste, “voldoende tot goed” of “goed tot uitstekend” functioneert, wordt binnen de voor hem geldende salarisschaal periodiek verhoogd tot het naast hogere bedrag.

  • 2.

    De periodieke verhogingen worden toegekend aan de ambtenaar die het maximumsalaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt. De toekenning van de periodieke verhoging vindt eenmaal per jaar plaats en wel in januari van ieder jaar.

  • 3.

    Voor ambtenaren die op het moment van toekenning van de periodieke verhoging (januari) een dienstverband hebben korter dan 6 maanden, geldt dat de periodieke verhoging wordt uitgesteld tot januari van het daarop volgende jaar.

  • 4.

    Het tijdstip van toekenning van een periodieke verhoging kan worden vervroegd of worden uitge-steld indien daartoe naar het oordeel van burgemeester en wethouders aanleiding bestaat.

Extra periodieke verhoging van het salaris

Artikel 8

Bij een beoordeling “goed tot uitstekend” van het algemeen functioneren van een ambtenaar wordt, afhankelijk van de mate van “goed tot uitstekend”, een gratificatie als bedoeld in artikel 12, danwel één extra periodieke verhoging toegekend.

Daarnaast kan de manager in bijzondere omstandigheden een “bovenmatige” structurele beloning toekennen. De gronden voor toekenning van deze bovenmatige beloning worden, alvorens zij wordt toegekend - na advies van P&O- door de directie beoordeeld.

De in het eerste lid genoemde periodieke verhoging, geldt alleen voor ambtenaren die het maximum van de voor hen geldende salarisschaal nog niet hebben bereikt.

Bij de toepassing van de vorige leden, blijft het tijdstip waarop ingevolge artikel 7 een salarisverhoging wordt toegekend onverlet, tenzij anders wordt bepaald.

Geen periodieke verhoging

Artikel 9

Als het algemeen functioneren van een ambtenaar is beoordeeld met “matig tot voldoende”, dan wordt in beginsel ook geen periodieke verhoging als bedoeld in artikel 7 toegekend, tenzij de directleidinggevende, gemotiveerd en onder aanduiding van voorwaarden aangeeft dat deze periodiek toch kan worden toegekend.

Salaris bij bevordering naar hogere schaal

Artikel 10

  • 1.

    Wanneer de ambtenaar wordt bevorderd naar een salarisschaal met een hoger maximumsalaris, wordt:

    • a.

      voor de ambtenaar, als bedoeld in artikel 3:1, derde lid, onder a. van de Arbeidsvoorwaarden- regeling gemeente Wijchen het salaris in de nieuwe schaal vastgesteld op het bedrag, gele- gen onmiddellijk boven het salaris dat de ambtenaar in de oude schaal zou hebben genoten;

    • b.

      voor de ambtenaar, als bedoeld in artikel 3:1, derde lid, onder b. van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen, het salaris in de nieuwe schaal vastgesteld op het eerst hogere bedrag in die schaal. Hiermee wordt gerealiseerd dat het verschil tussen het nieuwe salaris en het oude salaris van de ambtenaar ten minste 75% bedraagt van het verschil tussen het bedrag dat de ambtenaar laatstelijk genoot en het naast hogere bedrag in die oude schaal, dan wel het naast lagere bedrag in die oude schaal, indien het salaris in de oude schaal reeds overeenkwam met het hoogste bedrag uit die schaal.

  • 2.

    Voorzover nodig zal – in afwijking van het eerste lid onder a. – de vooruitgang in salaris ten gevolge van de indeling in de schaal met een hoger maximumsalaris nooit minder bedragen dan bij verhoging ingevolge artikel 7 in de schaal waarin de ambtenaar wordt ingedeeld.

III Instrumenten van flexibele beloning

Toelage na bereiken maximum functionele salarisschaal

Artikel 11

  • 1.

    Ook medewerkers die het maximum in de functionele schaal hebben bereikt, kunnen in bijzondere gevallen, dit ter specifieke beoordeling van de directie en na advies van P&O, in aanmerking komen voor een extra beloning.

  • 2.

    Bij een meer dan goede beoordeling van het algemeen functioneren van een ambtenaar ka, afhankelijk van de mate van “goed tot uitstekend”, een gratificatie als bedoeld in artikel 12 worden toegeken. Dan wel een (tijdelijke) maandelijkse toelage van 2,5% , berkend over het maximum van de functionele schaal, bij medewerkers die de kwalificatie uitstekend benaderen;

  • 3.

    De toelage als bedoeld in lid 1 wordt voor een jaar toegekend. Na een jaar wordt beoordeeld of deze toelage wordt gecontinueerd. Indien dit het geval is, wordt na twee jaar beoordeeld of de toelage structureel wordt.

  • 4.

    Na drie jaar kan de manager, bovenop de toelage als bedoeld in lid 1,een extra toelage van 2,5% van het schaalmaximum van de functionele schaal toekennen. Na een jaar wordt beoordeeld of ook deze toelage wordt gecontinueerd. Indien dit het geval is, wordt na twee jaar beoordeeld of ook deze toelage structureel wordt;

  • 5.

    De in de voorgaande leden genoemde cyclus kan nog éénmaal worden herhaald tot het totaal van toelagen maximaal 7,5% bedraagt;

  • 6.

    In uitzonderlijke omstandigheden kan de manager een toelage “bovenmatig versneld” voorstellen.

  • 7.

    Het tijdstip van toekenning van de in de vorige leden genoemde toelage, is gelijk aan het tijdstip waarop ingevolge artikel 7 een periodieke salarisverhoging wordt toegekend, tenzij anders wordt bepaald.

Gratificatie

Artikel 12

Indien een ambtenaar een incidenteel extra of bijzondere prestatie heeft geleverd, die uitgaat boven het niveau dat van hem verwacht mag worden, kan aan hem, naast een tevredenheidsbetuiging, een persoonlijke gratificatie worden toegekend, mits het algemeen functioneren tenminste als “voldoende” wordt beoordeeld.

Artikel 13

Aan een groep ambtenaren die een uitstekende collectieve prestatie heeft geleverd, kan, naast een betuiging van tevredenheid, een groepsgratificatie worden toegekend.

Arbeidsmarkttoelage

Artikel 14

  • 1.

    Bij indiensttreding kan aan de ambtenaar om redenen van schaarste op de arbeidsmarkt of arbeidsmarktknelpunten, een toelage worden toegekend. De toekenning van de arbeidsmarkttoelage bij indiensttreding geschiedt onder de vooronderstelling van “voldoende” functioneren.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde toelage wordt toegekend voor een tijdvak dat van tevoren is vast-gesteld, met inachtneming van een maximum van drie jaar.

  • 3.

    De hoogte van de toelage als bedoeld in het eerste lid bedraagt maximaal 10% van het bruto maandsalaris.

  • 4.

    De toelage als bedoeld in het eerste lid eindigt op de ingevolge het tweede lid vastgestelde vervaldatum. Wanneer de arbeidsmarktsituatie waarop de toelage is gebaseerd nog steeds bestaat, kan opnieuw een toelage als bedoeld in het eerste lid aan de ambtenaar worden toegekend.

  • 5.

    Indien het functioneren van de medewerker als “slecht”, “slecht tot matig” of “matig” wordt beoordeeld, wordt de toelage beëindigd.

Nadere regels instrumenten flexibele beloning

Artikel 15

Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen voor de toepassing en de hoogte van instrumenten van flexibele beloning als bedoeld in artikel 11 tot en met 14.

Geen afbouwregeling

Artikel 16

Bij het beëindigen van instrumenten van flexibele beloning als bedoeld in artikel 11 tot en met 14 wordt geen afbouwregeling toegepast.

IV Overige toelagen en vergoedingen

Waarnemingstoelage

Artikel 17

Een waarnemingstoelage wordt toegekend conform wat is geregeld in artikel 3:1:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen.

Overwerkvergoeding

Artikel 18

Aan de ambtenaren die zijn ingeschaald in de schalen 1 tot en met 11 wordt bij overwerk een overwerkvergoeding toegekend conform wat is geregeld in artikel 3:2 en 3:2:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen.

Toelage onregelmatige dienst

Artikel 19

  • 1.

    Aan de ambtenaar voor wie een salarisschaal geldt tot en met het maximumsalaris van dat van functieschaal 7 en voor wie de werktijden zijn vastgesteld conform artikel 3:3 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen, wordt een toelage toegekend op grond van artikel 3:3 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen.

  • 2.

    De toelage als bedoeld in het eerste lid bedraagt per gewerkt uur een percentage van het voor de ambtenaar geldende salaris per uur en wel:

    • a.

      20% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 6.00 en 8.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur;

    • b.

      30% voor de uren op zaterdag tussen 6.00 en 22.00 uur;

    • c.

      40% voor de uren op maandag tot en met zaterdag tussen 0.00 en 6.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur;

    • d.

      45% voor de uren op zondag en op een feestdag genoemd in artikel 4:2:1, derde lid van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijchen, met dien verstande dat genoemde percentages worden berekend over 1/156 deel van het salaris per maand per gewerkt uur.

  • 3.

    Voor de in het vorige lid onder a genoemde ochtend- en avonduren wordt de toelage slechts toegekend indien de arbeid is aangevangen vóór 7.00 uur, respectievelijk beëindigd na 19.00 uur.

  • 4.

    In bijzondere gevallen kan een regeling worden getroffen die het bepaalde in de vorige leden aanvult of daarvan afwijkt.

V Overige bepalingen

Onvoorziene gevallen

Artikel 20

Voor gevallen waarin deze verordening niet of niet billijk voorziet, treffen burgemeester en wethouders nadere regelen.

Garantiebepaling

Artikel 21

Indien na de uitkomst van functiewaardering blijkt dat een ambtenaar ingepast dient te worden in een lagere functionele schaal dan zijn tot dan toe geldende salarisschaal, zal hij daarin worden ingepast onder gelijktijdige toekenning van een garantietoelage ter hoogte van het verschil tussen de bezoldiging in de nieuw toegekende schaal en bezoldiging in zijn oorspronkelijke schaal. Een en ander onder handhaving van de vooruitzichten die de betrokken ambtenaar in zijn oorspronkelijke schaal had.

Slotbepalingen

Artikel 22

Burgemeester en wethouders kunnen, waar dit in het kader van beloningsbeleid noodzakelijk wordt geacht, nadere regelen stellen.

Artikel 23

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van heden en werkt terug tot en met 1 juli 2005, zij kan worden aangehaald als de “Bezoldigingsverordening gemeente Wijchen 2005’.

  • 2.

    De ‘Bezoldigingsregeling gemeente Wijchen, zoals vastgesteld op 29 juni 1982 en zoals sindsdien gewijzigd, wordt ingetrokken.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door Burgemeester en wethouders van Wijchen, d.d.
de secretaris de burgemeester