Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling in het kader van de FPU Gemeenten

Geldend van 01-01-2011 t/m 31-12-2019

Intitulé

Regeling in het kader van de FPU Gemeenten

FPU Gemeenten

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1

    Ambtenaar:

    • a

      de ambtenaar in de zin van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR);

    • b

      de werknemer met wie een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, als bedoeld in artikel 2:5 van de CAR is aangegaan.

  • 2

    FPU Gemeenten:De regeling zoals opgenomen in hoofdstuk 5a van de CAR.

Artikel 2 Faciliteiten

Als het dienstbelang het wenselijk maakt dat een ambtenaar op een later moment deelneemt aan de FPU Gemeenten dan de ambtenaar zelf als wens heeft geuit, kan de ambtenaar in aanmerking komen voor:

  • a

    extra verlof;

  • b

    een ruimere toekenning van studiefaciliteiten dan op grond van uitwerkingsovereenkomst (UWO) mogelijk is;

  • c

    een financiële tegemoetkoming;

  • d

    een aanpassing van de betrekking;

  • e

    een stimulans anderszins.

Als het dienstbelang het wenselijk maakt dat een ambtenaar op een vroeger moment deelneemt aan de FPU Gemeenten dan de ambtenaar zelf als wens heeft geuit, kan de ambtenaar in aanmerking komen voor een financiële bijdrage of een stimulans anderszins.

Artikel 3 Informeren OR/het GO

Jaarlijks wordt de OR/het GO geïnformeerd over de toepassing van de regeling en de invulling van het lokaal beschikbare budget (0,1% van de lokale loonsom) voor deze regeling.

Artikel 4 Onvoorziene gevallen

Voor gevallen waarin deze regeling niet of niet naar billijkheid voorziet, treffen burgemeester en wethouders een bijzondere voorziening.

Artikel 5 Uitvoering en controle op regeling

De gemeentesecretaris is bevoegd namens burgemeester en wethouders nadere aanwijzingen te geven voor een goede uitvoering en een goede controle op de uitvoering van de regeling.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt (met terugwerkende kracht) in werking met ingang van 1 januari 2002.

Artikel 7 Grondslag in de CAR/UWO

De grondslag voor deze regeling ligt in artikel 5a:7 van de CAR.

Algemene toelichting

De FPU Gemeenten is opgenomen in de CAR en is een recht voor de ambtenaar. Op lokaal niveau kan de werkgever de deelname aan de regeling beïnvloeden door het aanbieden van bepaalde faciliteiten. Deze faciliteiten dienen in een lokale regeling te worden vermeld. Voor dit lokaal beleid is 0,1% van de lokale loonsom beschikbaar. Over deze regeling dient overeenstemming te bestaan in de ondernemingsraad dan wel het georganiseerd overleg (GO). In het LOGA is overeengekomen dat de ondernemingsraad dan wel het GO jaarlijks of op verzoek wordt geïnformeerd over de aanwending van dit budget. Dit is in het derde artikel opgenomen.

Artikel 1

In dit artikel staat in onderdeel 1 gedefinieerd wie onder het begrip ‘ambtenaar’ dient te worden verstaan. De ambtenaar is immers degene die, onder voorwaarden, gebruik kan maken van de FPU Gemeenten. Uit de formulering wordt duidelijk dat onder ambtenaar zowel diegene met een aanstelling als diegene met een arbeidsovereenkomst kan worden begrepen.

Artikel 2

Met de nieuwe FPU Gemeenten wordt later uittreden beloond. Hoe later men uittreedt, des te hoger is de FPU-uitkering en des te hoger is de Aanvulling werkgever. Bovendien kan door middel van deze regeling het langer in dienst blijven extra aantrekkelijk worden gemaakt voor de ambtenaar. Bijvoorbeeld door:

  • a

    Extra verlof Een ambtenaar zal in veel gevallen eerst voor een gedeelte uittreden en op een later moment volledig. Vanwege het dienstbelang kan het wenselijk zijn dat een bepaalde ambtenaar langer (deels) in dienst blijft, bijvoorbeeld totdat een opvolger is gevonden en ingewerkt. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door de ambtenaar op dat moment niet méér of niet volledig FPU-ontslag te laten aanvragen (maar minder dan zijn oorspronkelijke FPU-wens) en méér verlof toe te kennen (hetgeen betekent dat de bezoldiging op dat moment niet wijzigt en er geen extra FPU-uitkering wordt ‘verbruikt’). Dit kan voor de ambtenaar een extra financiële prikkel betekenen om (deels) langer te blijven.

  • b

    Ruimere toekenning studiefaciliteiten Een oudere ambtenaar kan het soms op een gegeven moment niet meer goed bijbenen. En dat terwijl hij enorm gedreven is en betrokken bij het werk. Zo iemand zal wellicht wél bereid zijn om langer te blijven als hij begeleiding krijgt. Ook de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding of cursus kan doorslaggevend zijn voor een ambtenaar om tóch langer in actieve dienst te blijven. Een toekenning van extra studiefaciliteiten voor een langere periode of een vergoeding van 100% (in plaats van een lager percentage) kan dan wellicht de drempel voor deze ambtenaar verlagen.

  • c

    Een financiële tegemoetkoming Als het dienstbelang het noodzakelijk maakt dat een ambtenaar (deels) langer in dienst blijft, dan kan de ambtenaar die aan zo’n verzoek tegemoetkomt, worden beloond. Dit kan gebeuren in de vorm van een eenmalige uitkering of een (maandelijkse)verhoging van de FPU-uitkering.

  • d

    Een aanpassing van de betrekking Een ambtenaar die gedeeltelijk is uitgetreden, kan het op een gegeven moment ‘genoeg’ vinden en méér of volledig wensen uit te treden. Als het dienstbelang het noodzakelijk maakt dat de ambtenaar langer werkzaam blijft, kan dit aantrekkelijk worden gemaakt. Te denken valt aan het schrappen van lichamelijk zware elementen uit een betrekking en/of het vervangen van deze elementen door meer begeleidende taken, met behoud van de bezoldiging. Op dat moment is er sprake van extra salariskosten (er wordt in sommige gevallen immers méér salaris betaald dan, op grond van de functiewaardering, passend is bij de betreffende betrekking). Dit kan gefinancierd worden uit de lokale ruimte.

  • e

    Een stimulans anderszins Hier kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een nieuw (aangepast) bureau of een fitnesscursus. Maar ook aan een afspraak met de ambtenaar dat deze nog een (paar) opdracht(en) uitvoert en vervolgens met FPU-ontslag gaat. De werkgever kan een dergelijke afspraak voor de ambtenaar bijvoorbeeld aantrekkelijk maken door hem toe te staan dat er thuis gewerkt wordt of dat er PC-faciliteiten voor thuis worden geregeld.

Uiteraard kunnen de onder a tot en met e genoemde mogelijkheden worden gecombineerd.

Het nieuwe seniorenbeleid in de vorm van de FPU Gemeenten stimuleert het langer blijven werken. Daarnaast is het ook een voorziening die (deels) stoppen met werken mogelijk maakt voor hen die niet langer een productieve bijdrage aan de organisatie (kunnen of willen) leveren. Immers de Aanvulling werkgever wordt uitgekeerd zowel bij deeltijd FPU-ontslag als voltijd FPU-ontslag. Soms zal het zo zijn dat het voor de organisatie beter is dat een ambtenaar met FPU-ontslag gaat, terwijl de ambtenaar zélf dit nog niet wenst. De reden zal meestal financieel van aard zijn: de betrokkene acht de FPU-uitkering te laag en wenst langer door te werken teneinde op een later tijdstip een hogere FPU-uitkering te krijgen. In dat geval kan (deeltijd-)FPU-ontslag worden bevorderd door een financiële prikkel. Ook voor een dergelijke financiële prikkel kan bijvoorbeeld het ABP Compensatieplan een oplossing zijn. Aan extra stimulans kan gedacht worden aan een vrijetijdsfiets, of een PC-voorziening thuis waardoor het deels blijven werken gemakkelijker kan worden gemaakt.

Artikel 3

De ondernemingsraad/ het georganiseerd overleg dient in te stemmen met de lokale regeling. Het informeren over de concrete aanwending van het budget is in dit artikel neergelegd.