Algemene voorschriften uitstallen van goederen in winkelpromenades

Geldend van 19-02-2013 t/m heden

Intitulé

Algemene voorschriften uitstallen van goederen in winkelpromenades

Algemene voorschriften uitstallen van goederen in winkelpromenades

Burgemeester en wethouders hebben in hun vergadering van 5 februari 2013 besloten de vergunningsplicht voor het uitstallen van goederen op de openbare weg om te zetten in algemene voorschriften.

Op grond van artikel 2.3 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening is voor het gebruik van de openbare weg (in afwijking van de normale bestemming) een vergunning vereist. Op grond van lid 3 van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders voor bepaalde vormen van gebruik vrijstelling van de vergunningsplicht verlenen en voor dit gebruik algemene voorschriften vaststellen.

Met toepassing van artikel 2.3 lid 3 van de Algemene Plaatselijke Verordening hebben burgemeester en wethouders besloten om voor het uitstallen van goederen in de winkelpromenades vrijstelling van de vergunningsplicht te verlenen onder vaststelling van de volgende voorschriften:

  • 1.

    winkeliers mogen alleen goederen voor en in rechte lijn van het eigen winkelpand uitstallen;

  • 2.

    de goederen mogen worden uitgestald tot aan de uitstallijn in de bestrating (d.w.z. op het rode gedeelte van de bestrating) tot maximaal 50 % van de oppervlakte van de ruimte tussen het winkelpand en de uitstallijn;

  • 3.

    buitenverkoop door of ten behoeve van andere ondernemers/bedrijven is niet toegestaan;

  • 4.

    onder het uitstallen van goederen wordt mede verstaan het plaatsen van reclameborden (zgn. sandwichborden) met dien verstande dat:

    - de reclame alleen betrekking mag hebben op producten van het betreffende winkelbedrijf, en

    - de afmeting van reclameborden niet groter mag zijn dan 1.00 m. (breedte) x 1.30 m. (hoogte vanaf de grond);

    - per winkelbedrijf maximaal 2 reclameborden mogen worden geplaatst;

  • 5.

    het plaatsen van banners of zgn. beachflags is niet toegestaan;

  • 6.

    het uitstallen van goederen is alleen toegestaan gedurende de openingstijden van de betreffende winkel;

  • 7.

    bij werkzaamheden aan/in de straat moeten de uitgestalde goederen op aanzegging van de gemeente terstond verwijderd worden

  • 8.

    de uitstallende winkelier dient alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen te treffen om hinder of overlast voor de omgeving te voorkomen;

  • 9.

    alle aanwijzingen en/of bevelen van de politie en/of gemeentelijke toezichthouders moeten stipt en onmiddellijk worden opgevolgd.

Het vorenstaande betekent dat voor het uitstallen van goederen in de winkelpromenades voortaan geen vergunning meer vereist is en dus ook niet meer aangevraagd hoeft te worden. Wel moeten de bovenvermelde voorschriften in acht worden genomen. Hierop zal door de gemeentelijke toezichthouders regelmatig gecontroleerd worden.

Tot de winkelpromenades worden gerekend:

Misterstraat (vanaf de Markt tot aan Stationsstraat) – Wooldstraat – Weurden (vanaf Wooldstraat tot kruising Dingstraat) – Willinkstraat (gedeelte Willinkplein) - Meddosestraat – Ratumsestraat – Spoorstraat (vanaf Wooldstraat tot aan Kloksteeg).

Ongewijzigd blijft dat voor het uitstallen van goederen op gemeentegrond precariorechten aan de gemeente moeten worden betaald. In verband hiermee zullen winkeliers wel een melding van het gebruik van gemeentegrond moeten doen onder vermelding van de oppervlakte die in gebruik wordt genomen.

Het besluit treedt met ingang van heden in werking. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met het team APV van de afdeling VROM, tel. 0543-543543.