Regeling vervallen per 01-01-2013

Verordening marktgelden 2012

Geldend van 22-12-2011 t/m 31-12-2012

Intitulé

Verordening marktgelden 2012

De raad van de gemeente Woensdrecht;gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 8 november 2011gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en de onderdelen a en b, van de Gemeentewet;

besluitvast te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van marktgelden 2012.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:a markt: de warenmarkt welke krachtens besluit van de raad, gehoord de marktcommissie, op de daartoe aangewezen plaats, dag en tijd wordt gehouden;b marktterrein: de gehele oppervlakte openbare of voor het publiek toegankelijke grond, die bij besluit van de raad voor het uitoefenen van de markthandel is of wordt aangewezen;c standplaats: de op en voor de duur van een markt door het bestuursorgaan aangewezen ruimte voor het uitoefenen van de markthandel;d vaste plaats: een standplaats, waarvoor het bestuursorgaan voor onbepaalde tijd een vergunning heeft verleend;e dagplaats: een standplaats, die per marktdag beschikbaar wordt gesteld;f vergunninghouder: degene, aan wie door het bestuursorgaan een vergunning om gedurende een markt een standplaats in te nemen is verleend;g jaarmarkt: de warenmarkt welke krachtens besluit van de raad, op de daartoe aangewezen dag, plaats en tijd één maal per jaar gedurende één of enkele, in het besluit aan te wijzen dagen wordt gehouden;h marktgeld: de som van de vergoedingen voor:- het gebruik van een standplaats op het marktterrein en;- het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten die met de markt in het algemeen en de standplaats in het bijzonder verband houden.i abonnementhouder: in deze verordening wordt onder abonnementhouder verstaan de standplaatshouder die, door of namens het bevoegd gezag, gerechtigd is tot het gebruik, anders dan incidenteel gebruik, van een of meer standplaatsen op een marktterrein.

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam 'marktgeld' wordt een recht geheven voor het gebruik van standplaatsen op de, voor de openbare dienst bestemde, als marktterrein aangewezen plaatsen.

Artikel 3 Belastingplicht

Het marktgeld wordt geheven van de vergunninghouder dan wel van degene aan wie een standplaats ter beschikking is gesteld door of namens het bevoegde gezag.

Artikel 4 Vrijstellingen

Voor inrichtingen geplaatst op gemeentegrond, welke daartoe van gemeentewege is verpacht of verhuurd of waarvoor op grond van andere gemeentelijke regelingen belasting is verschuldigd, wordt geen staangeld krachtens deze verordening geheven.

Artikel 5 Maatstaf van heffing / belastingtarief

  • 1 Het recht wordt geheven naar de maatstaven en de tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel, met inachtneming van het overige in deze verordening bepaalde.

  • 2 Voor de berekening van het recht wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.

Artikel 6 Belastingtijdvak

  • 1 Het belastingtijdvak is een dag.

  • 2 In afwijking van het eerste lid is het belastingtijdvak bij een abonnement gelijk aan een kalenderkwartaal.

Artikel 7 Wijze van heffing

Het marktgeld wordt geheven bij wege van een schriftelijke kennisgeving, waaronder mede wordt begrepen een stempel af druk, zegel, nota of andere schriftuur.

Artikel 8 Ontstaan van de belastingschuld en heffing naar tijdsgelang

  • 1 De bij wege van een schriftelijke kennisgeving geheven marktgelden van niet abonnementhouders zijn verschuldigd bij de aanvang van het in artikel 2 bedoelde gebruik.

  • 2 De bij wege van schriftelijke kennisgeving geheven marktgelden van abonnementhouders zijn verschuldigd bij de aanvang van het kwartaal of - zo dit later is - bij de aanvang van het in artikel 2 bedoelde gebruik.

  • 3 Bij de aanvang van de belastingplicht voor abonnementhouders in de loop van het kwartaal is het marktgeld verschuldigd over de aanvangsdag en het aantal resterende marktdagen in dat kwartaal.

  • 4 Indien de belastingplicht voor abonnementhouders in de loop van het kwartaal eindigt, in verband met het overlijden van de belastingplichtige of door schriftelijke opzegging door belastingplichtige dan wel door doorhaling op de lijst van vaste standplaatshouders door het college van burgemeester en wethouders, wordt ontheffing verleend over het aantal resterende marktdagen, na de beëindiging, in dat kwartaal.

Artikel 9 Termijnen van betaling

  • 1 Het marktgeld voor niet abonnementhouders moet worden betaald op het moment van het uitreiken van de schriftelijke kennisgeving.

  • 2 Het marktgeld voor abonnementhouders moet worden betaald binnen een maand na de dagtekening van de schriftelijke kennisgeving (nota).

  • 3 Het bedrag inzake een bestuurlijke boete is invorderbaar in één termijn die vervalt één maand na de dagtekening van het aanslagbiljet.

  • 4 De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in de voorgaande leden gestelde termijnen.

Artikel 10 Teruggaaf

Geen teruggaaf vindt plaats van marktgelden indien - buiten de schuld van de gemeente -:a. een vaste plaats op de weekmarkt niet wordt of kan worden ingenomen;b. een standplaats op de jaarmarkt Putse Kermis, toegewezen door middel van toezending van een gunning, niet wordt of kan worden ingenomen.

Artikel 11 Kwijtschelding

Bij de invordering van de marktgelden wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 12 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de marktgelden.

Artikel 13 Overgangsrecht

De 'Verordening marktgelden 2011' van 16 december 2010, wordt ingetrokken met ingang van de in artikel 14, tweede lid, genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

Artikel 14 Inwerkingtreding

  • 1 Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2 De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2012.

Artikel 15 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: 'Verordening marktgelden 2012.'

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 14 december 2011. 
De griffier,        De voorzitter,

Tarieventabel 1

Klik op de afbeelding voor een grotere versie (pdf, 320 kB)

450px