Stimuleringsregeling Lokaal Sportakkoord gemeenten Maasdriel en Zaltbommel 2021 - 2022

Geldend van 30-03-2021 t/m heden

Intitulé

Stimuleringsregeling Lokaal Sportakkoord gemeenten Maasdriel en Zaltbommel 2021 - 2022

Op 30 maart 2021 hebben de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel gezamenlijk met lokale sportverenigingen en maatschappelijke organisaties een lokaal sportakkoord opgeleverd. Om mede bij te dragen aan een succesvol opvolging van de lokale sportakkoorden heeft het Rijk uitvoeringsgelden beschikbaar gesteld. Dit budget zal jaarlijks beschikbaar zijn voor initiatieven die de ambities van het lokale sportakkoord nastreven.

Doelgroep

Partners die zich hebben aangesloten (of gaan aansluiten) bij het Sportakkoord, actief bijdragen aan de realisatie van éen of meer doelstellingen uit het akkoord én het voortouw nemen bij de uitvoering van hun eigen initiatief kunnen daarvoor een bijdrage aanvragen.

Doel

Het doel van het budget is om initiatieven die in lijn liggen met de deelthema’s en ambities van het lokale sportakkoord te stimuleren en aan te jagen. De gelden zijn beschikbaar om onze gezamenlijk ambities te vertalen in concrete acties die ten goede komen aan het sportlandschap Bommelerwaard. Een subsidie in het kader van deze stimuleringsregeling is een éénmalige uitkering.

Deelthema 1. Inclusief sporten & bewegen

We maken sporten en bewegen toegankelijk voor iedereen en stimuleren positieve gezondheid. Bewegen zorgt ervoor dat mensen minder afhankelijk worden van zorg, bevordert de zelfredzaamheid en het zelfstandig en veilig ouder worden. Daarom maken we mensen bewust van de preventieve werking van bewegen en een gezonde leefstijl.

Deelthema 2. Van jongs af aan vaardig in bewegen

In de trend van het steeds minder bewegen onder kinderen willen we een ommekeer teweegbrengen. Daarom willen we dat kinderen in Zaltbommel van jongs af aan hun motorische vaardigheden kunnen ontwikkelen, doordat zij voor, tijdens en na schooltijd gestimuleerd worden tot bewegen.

Deelthema 3. Vitale sport- en beweegaanbieders

Sport en beweegaanbieders zijn vitaal en toekomstbestendig met voldoende vrijwilligers. Ze hebben de financiële en organisatorische basis op orde. Waar mogelijk en wanneer gewenst bundelen ze de krachten. Sport en beweegaanbieders maken gebruik van elkaars kwaliteiten en krijgen de vrijheid om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Deelthema 4. Positieve sportcultuur

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen met plezier, op eigen niveau en uitgaande van eigen kwaliteiten. Om dit te bereiken dient er een gezamenlijk gedragen norm te ontstaan waarin het welzijn en plezier van de persoon boven het resultaat komt te staan. Zowel trainers als supporters hebben hier een belangrijke rol in. Het is een taak van de verenigingen in samenwerking met de gemeente om de norm op te stellen en waar nodig te handhaven.

Deelthema 5. Duurzame sportinfrastructuur

Een beweegvriendelijke openbare ruimte en meer openbare sportaccommodaties om het sporten en bewegen aantrekkelijk te maken. Als voorwaarde is het van belang dat (sport) accommodaties voldoen aan de gevraagde kwaliteit van de gebruikers met oog op verduurzaming om toekomstige doelstelling zoals reductie CO2.

Voorwaarden

Aanvragen voor een bijdrage uit de stimuleringsregeling kunnen alleen worden ingediend via het daarvoor bestemde digitale aanvraagformulier en dienen aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De omvang van de gevraagde bijdrage is minimaal €250,- en maximaal €2.500,-.

  • De gevraagde bijdrage is bestemd voor de realisatie van éen specifiek initiatief en sluit aan bij een of meer deelthema’s uit het Sportakkoord.

  • Het is mogelijk om voor meerdere initiatieven een aanvraag in te dienen (splitsen), per deelthema mag je eenmaal als hoofdaanvrager dienen.

  • In het aanvraagformulier is ten minste aandacht voor: een korte samenvatting van het initiatief, doelstellingen, haalbaarheid, bereik, begroting en beoogd resultaat.

  • Indien meer organisaties betrokken zijn bij de uitvoering van het initiatief draagt de aanvrager van het budget zorg voor de eventuele verdeling van het geld.

  • Om de haalbaarheid van het initiatief te vergoten draagt aanvrager door eigen inzet en/of middelen zelf ook actief bij aan de realisatie van het initiatief. Hetzelfde geldt voor andere organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering en via de aanvrager een deel van de stimuleringsbijdrage ontvangen.

  • De aanvrager is verantwoordelijk voor de monitoring en pitcht het project jaarlijks in de ‘inspiratiebijeenkomst’ (zie het lokaal Sportakkoord voor de uitwerking hiervan).

  • De aanvrager retourneert het geld (naar verhouding) wanneer blijkt dat het initiatief niet of deels niet kan worden uitgevoerd.

Beoordelingscriteria

Alle aanvragen die aan de (bovengenoemde) formele voorwaarden voldoen worden beoordeeld door het Kernteam Sport. Een redelijke en evenwichtige toekenning en verdeling van het geld wordt nagestreefd. De criteria die bij de beoordeling en toekenning van het stimuleringsbudget worden gehanteerd zijn:

  • In hoeverre het initiatief haalbaar is om te realiseren? (25/100)

  • Komt het initiatief ten goede aan de inwoners van de ‘Bommelerwaard’? (25/100)

  • In welke mate het initiatief aansluit bij de ambities (pijlers) uit het Sportakkoord? (15/100)

  • In hoeverre het initiatief de samenwerking tussen verschillende partijen bevordert? (15/100)

  • De mate waarin duidelijk wordt hoe het potentiële budget wordt besteed wordt? (10/100)

  • Wat is het potentiële bereik van het initiatief (10/100)?

Eindboordeling

Het Kernteam Sport beoordeelt de aanvragen in het kader van deze stimuleringsregeling. Het Kernteam geeft een advies aan stichting Welzijn Bommelerwaard. Stichting Welzijn Bommelerwaard is gemandateerd voor het beheer van de uitvoeringsgelden. Ook heeft stichting Welzijn Bommelerwaard het mandaat om een besluit te nemen, dit gebeurt in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

Ieder lid van het Kernteam Sport zal afzonderlijk het initiatief beoordelen. Initiatieven met een gewogen gemiddelde van 60 of meer punten komen in aanmerking voor een stimuleringsbijdrage. Als een lid van het Kernteam Sport betrokken is bij een aanvraag mag hij/zij hier niet over meestemmen.

Weigeringsgronden

Aanvragen kunnen geweigerd worden indien:

  • -

    het initiatief een gewogen gemiddelde heeft van 59 of minder punten;

  • -

    het subsidieplafond is bereikt;

  • -

    het initiatief in strijd is met een wet, de gemeentelijke verordening of het algemeen belang;

  • -

    het initiatief onder de algemene werkzaamheden van de aanvrager valt;

  • -

    het initiatief geen of onvoldoende meerwaarde heeft ten opzichte van het bestaande aanbod in de gemeente(n).

Subsidieplafond

Voor ieder jaar zal er een subsidieplafond worden vastgesteld van €20.000 voor de gemeente Zaltbommel en €20.000 voor de gemeente Maasdriel. Deze bedragen zijn vaststaande rijksmiddelen die specifiek voor dit doeleinde worden uitgekeerd.

De aanvragen worden getoetst op herkomstgemeente. Wanneer een initiatief ten goede komt aan de gehele Bommelerwaard dan wordt het budget evenredig uit de stimuleringsgelden van beide gemeenten betaald. De totale maximale toekenning voor een aanvraag blijft €2.500-. Is het plafond van een van de gemeenten bereikt kan geen aanspraak worden gemaakt op het budget van de andere gemeente.

Toekenning van aanvragen is mogelijk zolang er budget beschikbaar is. Aan de hand van de criteria en het aantal aanvragen wordt het beschikbare budget verdeeld. Het is mogelijk dat, wanneer er dusdanig veel goede aanvragen zijn, het gehele jaarbudget al in de eerste termijn wordt verdeeld. In dit geval vervallen de overige mogelijkheden tot aanvragen.

Indien het totaalbedrag na afloop van de vier termijnbedragen nog niet bereikt is zullen de gelden opgeschoven worden naar het volgende boekjaar.

Aanvraagproces

Om een aanvraag in te dienen vult de aanvrager een aanvraagformulier in. Het aanvraagformulier is te vinden op de website van Welzijn Bommelerwaard. Dit aanvraagformulier moet opgestuurd worden naar het Kernteam Sport. De contactgegevens staan op de website van Welzijn Bommelerwaard (www.bommelerwaardbeweegt.nl/sportakkoord).

Het is in 2021 en 2022 mogelijk om op vier momenten een aanvraag in te dienen voor een initiatief dat ten goede komt aan de uitvoering van het lokale sportakkoord. De momenten waarop een aanvraag ingediend kan worden, worden gecommuniceerd via het algemene communicatiekanaal van het Kernteam Sport en de lokale Sportakkoorden. Voor 2021 zijn de momenten op de volgende data vastgesteld:

  • -

    voor 30 april 2021;

  • -

    voor 30 juni 2021;

  • -

    voor 30 september 2021;

  • -

    voor 30 november 2021.

De aanvragen zullen in de twee weken volgend op de sluitingsdatum worden beoordeeld door het Kernteam Sport, zodat zo snel mogelijk duidelijk wordt of de aanvraag goedgekeurd zal worden.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college dd. 2 maart 2021

P.C. (Pieter) van Maaren

Burgemeester Zaltbommel

B. (Bart) Verhagen

Gemeentesecretaris