Regeling vervallen per 01-01-2022

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Zeewolde houdende regels omtrent de subsidie voor de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen vanwege COVID-19 (Eerste tijdelijke subsidieverordening tegemoetkoming voor de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen vanwege de COVID-19-crisis Zeewolde)

Geldend van 12-04-2021 t/m 31-12-2021

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Zeewolde houdende regels omtrent de subsidie voor de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen vanwege COVID-19 (Eerste tijdelijke subsidieverordening tegemoetkoming voor de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen vanwege de COVID-19-crisis Zeewolde)

De raad van de gemeente Zeewolde,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 maart 2021;

gehoord de commissie Bestuur, Ruimte en Samenleving d.d. 8 april 2021;

overwegende dat het gewenst is de infrastructuur van de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen te behouden;

gelet op titel 4:2 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gelet op de Algemene subsidieverordening Zeewolde 2012;

Besluit

vast te stellen de eerste tijdelijke subsidieverordening tegemoetkoming voor de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen vanwege de COVID-19-crisis Zeewolde

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Asv: Algemene subsidieverordening Zeewolde 2012;

  • b.

    buurt- en dorpshuis: een gebouw waar maatschappelijke activiteiten door en voor de bewoners van een buurt plaatsvinden;

  • c.

    cultuursector: het gedeelte van de maatschappij waar kunst en cultuur buiten de kleine kring worden geproduceerd en gepresenteerd, zoals maar niet uitsluitend een bibliotheek, museum, theaterzaal of filmhuis;

  • d.

    (semi-)professionele organisatie: een organisatie die de activiteiten uitvoert op basis van de statuten, dan wel als beroep of zoals een beroepskracht;

  • e.

    subsidie: de geldelijke bijdrage als bedoeld in de Asv die in deze tijdelijke verordening nader wordt uitgewerkt.

Artikel 2. Toepasselijkheid Asv

Deze verordening biedt aanvullende regels op het bepaalde in de Asv. Indien in deze verordening regels zijn gegeven die daarvan afwijken, gaan de regels uit deze verordening voor op die uit de Asv.

Artikel 3. Doel

De subsidie wordt eenmalig verleend om de infrastructuur van respectievelijk de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen te behouden, voor zover deze onder financiële druk kwamen te staan vanwege de COVID-19-crisis.

Artikel 4. Doelgroep

Het college verleent uitsluitend subsidie aan:

  • a.

    een (semi-)professionele organisatie die op niet-commerciële basis werkzaam is in de cultuursector, gevestigd in of met activiteiten die grotendeels zijn gericht op Zeewolde;

  • b.

    een vrijwilligersorganisatie die inhoudelijk en financieel verantwoordelijk is voor het openhouden van een buurthuis of een dorpshuis in Zeewolde.

Artikel 5. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Ter nadere invulling van het begrip activiteit als bedoeld in de Asv geldt, ter realisatie van het in artikel 3 van deze verordening genoemde doel, dat hier als subsidiabele activiteit wordt beschouwd:

  • a.

    het behoud van de infrastructuur van de lokale cultuursector, voor zover dit in verband met de COVID-19-crisis niet zonder gemeentelijke financiële ondersteuning lukt;

  • b.

    het behoud van de infrastructuur van de lokale buurt- en dorpshuizen, voor zover dit in verband met de COVID-19-crisis niet zonder gemeentelijke financiële ondersteuning lukt.

Artikel 6. Kosten die niet voor subsidie in aanmerking komen

De volgende kosten komen niet in aanmerking voor subsidieverlening:

  • a.

    kosten die niet zien op de subsidiabele activiteiten;

  • b.

    kosten of tekorten die niet zien op het tijdvak dat liep van 15 maart 2020 tot en met 31 december 2020;

  • c.

    kosten of tekorten die niet veroorzaakt zijn door de wettelijke maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het COVID-19-virus te bestrijden;

  • d.

    kosten voor commerciële activiteiten;

  • e.

    kosten voor activiteiten die anderszins niet passen binnen het vastgestelde en bekendgemaakte beleid van de gemeente Zeewolde.

Artikel 7. Voorwaarden

In afwijking van het bepaalde in de Asv wordt de subsidie uiterlijk aangevraagd in het tijdvak dat loopt van 12 april 2021 tot en met 10 mei 2021.

Artikel 8. Weigeringsgronden

In aanvulling op de in de Asv genoemde weigeringsgronden weigert het college een subsidie te verlenen voor de activiteiten genoemd in artikel 5 van deze verordening, indien:

  • a.

    een subsidie of tegemoetkoming via een andere wettelijke regeling is of kan worden verstrekt voor hetzelfde doel, waarbij de kosten of tekorten geheel worden gecompenseerd;

  • b.

    de kosten niet gemaakt zijn voor de in artikel 5 bedoelde activiteit;

  • c.

    de kosten zijn genoemd in artikel 6;

  • d.

    de aanvraag is ingediend na de uiterste aanvraagdatum, genoemd in artikel 7.

Artikel 9. Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie bedraagt honderd procent van de kosten die als subsidiabele activiteiten in de zin van artikel 5 zijn te beschouwen, tenzij het bepaalde in het volgende artikel tot een verlaging van dit maximale bedrag leidt.

Artikel 10. Subsidieplafond en verdeling

  • 1. Het subsidieplafond voor subsidiëring van de in artikel 5, aanhef en onder a genoemde activiteit bedraagt € 133.000,-.

  • 2. Het subsidieplafond voor subsidiëring van de in artikel 5, aanhef en onder b genoemde activiteit bedraagt € 16.000,-.

  • 3. Als na de uiterste aanvraagdatum de beoordeling van de ontvankelijke aanvragen leidt tot de bevinding dat het totaal van de toe te kennen subsidies het krachtens het eerste onderscheidenlijk het tweede lid toepasselijke subsidieplafond overschrijdt, dan worden de in beginsel te verlenen subsidies naar rato verlaagd, zodanig dat de totaal uit te keren subsidiebedragen gelijk zijn aan het toepasselijke subsidieplafond.

  • 4. Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld. Als de aanvulling plaatsvindt na de laatste dag van het aanvraagtijdvak, is de aanvraag te laat ingediend en is het bepaalde in artikel 8, aanhef en onder d van toepassing.

Artikel 11. Aanvraag

  • 1. Een aanvraag wordt ingediend via een door het college beschikbaar gesteld formulier.

  • 2. In aanvulling op de stukken, die reeds krachtens het bepaalde in de Asv dienen te worden ingeleverd, levert de aanvrager de volgende stukken in:

    • -

      een overzicht van de geplande en geannuleerde activiteiten;

    • -

      een overzicht van de kosten;

    • -

      een bewijsstuk waarmee de gederfde inkomsten aannemelijk kunnen worden gemaakt, zoals jaarverslagen van de voorgaande jaren.

Artikel 12. Vaststelling

In afwijking van het bepaalde in de Asv kan de subsidie bij de verlening direct worden vastgesteld, mits de bij de aanvraag ingeleverde stukken daarvoor voldoende duidelijkheid bieden.

Artikel 13. Onvoorziene gevallen en hardheidsclausule

  • 1. In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

  • 2. In gevallen waarin sprake is van een onbillijkheid van overwegende aard kan het college afwijken van het in deze verordening bepaalde, uitgezonderd het bepaalde in de artikelen 3 en 4.

Artikel 14. Inwerkingtreding en verval

Deze verordening treedt in werking op 12 april 2021 en houdt van rechtswege op te bestaan na 31 december 2021.

Artikel 15. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Eerste tijdelijke subsidieverordening tegemoetkoming voor de lokale cultuursector en de lokale buurt- en dorpshuizen vanwege de COVID-19-crisis Zeewolde’.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Zeewolde in zijn openbare vergadering van 25 maart 2021.

de griffier,

L. van Heezik

de voorzitter,

G.J. Gorter