Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Zoeterwoude 2007

Geldend van 04-01-2008 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 16-03-2006

Intitulé

Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Zoeterwoude 2007

Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Zoeterwoude 2007

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    commissie: een commissie als bedoeld in hoofdstuk V van de Gemeentewet;

  • b.

    Rechtspositiebesluit wethouders: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 243;

  • c.

    Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 244;

  • d.

    raadslid: lid van de gemeenteraad, niet zijnde wethouder;

  • e.

    griffier: de griffier, bedoeld in artikel 107 van de Gemeentewet;

Artikel 2 Vergoeding voor de werkzaamheden

De vergoeding voor de werkzaamheden van gemeenteraadsleden bedoeld in artikel 2, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden, is gelijk aan het door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor gemeenteklasse 3 vastgestelde maximum.

Artikel 3 Onkostenvergoeding

  • 1. De vergoeding voor aan de uitoefening van het raadslidmaatschap verbonden kosten is gelijk aan het bedrag voor gemeenteklasse 3, vermeld in tabel II van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

  • 2. Ten aanzien van een raadslid van wie de arbeidsverhouding ingevolge artikel 4, aanhef en onderdeel f, van de Wet op de loonbelasting 1964 voor de toepassing van die wet als dienstbetrekking wordt aangemerkt, is in afwijking van het eerste lid de onkostenvergoeding gelijk aan het bedrag voor gemeenteklasse 3, vermeld in tabel III van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden.

Artikel 4 Berekening en betaling vaste vergoedingen

  • 1. Hij die gedurende een gedeelte van het kalenderjaar raadslid is geweest ontvangt de vergoedingen, bedoeld in de artikelen 2 en 3, naar evenredigheid van het aantal dagen dat hij in dat jaar raadslid is geweest.

  • 2. De betaling van de vergoedingen, bedoeld in de artikelen 2 en 3, geschiedt in maandelijkse termijnen.

Artikel 5 Reiskosten

  • 1. Aan het raadslid worden de ten behoeve van de gemeente gemaakte kosten in verband met reizen buiten het grondgebied van de gemeente ter uitvoering van een beslissing van het gemeentebestuur vergoed.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde vergoeding betreft:

    • a.

      bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een taxi: een volledige vergoeding van de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reiskosten;

    • b.

      bij gebruik van een eigen vervoermiddel: een vergoeding van de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reiskosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, onderdeel b, van de Regeling rechtspositie wethouders.

Artikel 6 Verblijfkosten

De in redelijkheid noodzakelijk gemaakte verblijfskosten ter zake van reizen buiten het grondgebied van de gemeente worden aan het raadslid vergoed.

Artikel 7 Ziektekostenvoorziening

  • 1. De tegemoetkoming in de kosten van een ziektekostenverzekering als bedoeld in artikel 11 van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden bedraagt € 175 per jaar (in 2006), € 195,32 per jaar in 2007.

  • 2. In het geval een raadslid gedurende een gedeelte van het kalenderjaar lid van de raad is geweest ontvangt hij de tegemoetkoming, bedoeld in het eerste lid, naar evenredigheid van het aantal dagen dat hij in dat jaar raadslid is geweest.

  • 3. De betaling van de tegemoetkoming, bedoeld in het eerste lid, geschiedt een maal per jaar.

  • 4. De hoogte van de tegemoetkoming wordt jaarlijks aangepast conform de aanpasing van de nominale eindejaarsuitkering van het personeel werkzaam bij de sector Rijk.

Artikel 8 Commissieleden die geen lid zijn van de gemeenteraad

  • 1. Niet-raadsleden die door de raad op voordracht van een fractie zijn benoemd tot commissielid ontvangen een vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen van een Voorronde, of een sessie in een Voorronde van het open Huis, of voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie waarin zij zijn benoemd. Deze vergoeding is gelijk aan het door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor gemeenteklasse 1 vastgestelde maximum.

  • 2. Commissieleden/niet-raadsleden ontvangen een vergoeding voor reis- en verblijfkosten zoals genoemd in de artikelen 5 en 6.

Artikel 9 Declaratie van vooruit betaalde kosten

  • 1. Voor de vergoeding van de kosten, bedoeld in de artikelen 5 en 6 wordt gebruik gemaakt van een declaratieformulier, waarvan het model door het college is vastgesteld, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

  • 2. Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend. Het raadslid of het commissielid dient het declaratieformulier binnen 2 maanden in bij de griffier, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking 8 dagen na de datum van bekendmaking en werkt terug tot en met 16 maart 2006.

Artikel 11 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Zoeterwoude 2007.

Ondertekening

Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van 20 december 2007
de griffier,
A.J. Niesthoven
de burgemeester,
E.G.E.M. Bloemen