Regeling begeleidingscommissie streektaalfunctionaris

Geldend van 28-03-2006 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 18-01-2005

Intitulé

Regeling begeleidingscommissie streektaalfunctionaris

Regeling begeleidingscommissie streektaalfunctionaris: De Raod veur ‘t Limburgs

Artikel 1: Instelling

Gedeputeerde Staten van Limburg, verder te noemen “het college” hebben ingesteld een begeleidingscommissie streektaalfunctionaris, hierna te noemen de “Road veur ’t Limburgs”, in deze regeling verder af te korten tot “de Raod”.

Artikel 2: Hoofdtaken

De Raod heeft de navolgende hoofdtaken:

  • 1.

    Het doen van aanbevelingen aan het college over de ontwikkeling van het provinciaal taalbeleid in relatie tot de uitvoering van deel II van het Europese Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.

  • 2.

    Het doen van aanbevelingen aan het college over de samenstelling van de Raod ten behoeve van de realisatie en continuïteit van een evenwichtige klankbordfunctie.

  • 3.

    Het begeleiden van de streektaalfunctionaris bij het opzetten en ontwikkelen van een provinciaal taalbeleid en het inhoudelijk begeleiden van de streektaalfunctionaris bij de uitoefening van zijn functie.

  • 4.

    Het goedkeuren van het meerjarenplan, jaarprogramma en jaarverslag van de streektaalfunctionaris.

  • 5.

    Het voordragen van leden aan het college.

  • 6.

    Ambassadeurschap, de aandacht voor het Limburgs en het provinciale taalbeleid actief uitdragen aan het (brede) publiek. Drie leden van de Raod worden daartoe door GS benoemd als streektaal¬- ambassadeur en zullen de streektaalfunctionaris adviseren en begeleiden bij promotionele activiteiten.

Artikel 3: Samenstelling en benoeming

  • 1.

    De leden van de Raod worden door het college benoemd op voordracht van de Raod.

  • 2.

    De samenstelling van de Raod geeft inhoud aan een evenwichtige klankbordfunctie waarin de disciplines dialectologie, educatie en onderwijs, promotie, media en communicatie en volkskunde c.q. etnologie vertegenwoordigd zijn. Bij voorkeur leidt dit ook tot een evenwichtige verdeling in sexe en leeftijd.

  • 3.

    De Raod kan aan het college voorstellen doen voor uitbreiding van de Raod met leden op persoonlijke titel, dan wel met organisaties die een lid aan de Raod kunnen aanbevelen. Het maximale aantal leden van de Raod bedraagt negen.

  • 4.

    Leden kunnen aan de Raod ter benoeming worden aanbevolen door de afdeling taalwetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Instituut voor Naamkunde en Dialectologie van de Katholieke Universiteit Leuven, het Amt für rheinische Landeskunde van het Landschaftsverband Rheinland, het Jongeren Netwerk Limburg, elk voor één zetel, en organisaties die op provinciale schaal actief zijn op het terrein van streektaal, momenteel het hoofdbestuur van Veldeke Limburg met één zetel. Daarnaast heeft een vertegenwoordiger van de Nederlandse provincie Limburg zitting in de Road. Deze wordt rechtstreeks door het college benoemd. Drie zetels zijn bestemd voor zgn. streektaalambassadeurs die zich actief zullen bezighouden met het uitdragen van het provinciale streektaalbeleid. De streektaalambassadeurs worden aan Gedeputeerde Staten voor benoeming aanbevolen door de Raod.

  • 5.

    Bij het doen van een voordracht betrekt de Raod zonodig het functioneren van de kandidaat binnen de Raod in de voorafgaande periode.

  • 6.

    De leden van de Raod hebben op persoonlijke titel zitting in de Raod.

  • 7.

    De zittingsduur van de leden bedraagt maximaal drie jaren. De Raod stelt een rooster van aftreden vast waarin ieder jaar een dusdanig aantal leden aftreedt dat na drie jaren alle leden zijn afgetreden. Aftredende leden kunnen na aanbeveling door de desbetreffende instelling meteen door de Raod voor herbenoeming worden voorgedragen.

  • 8.

    De Raod kiest uit zijn midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter.

  • 9.

    De streektaalfunctionaris vervult het secretariaat van de Raod en heeft geen stemrecht.

Artikel 4: Vacatiegelden

De leden van de Raod ontvangen een vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen van de Raod en voor de reiskosten, op grond van de “Verordening geldelijke voorzieningen staten- en commissieleden”. De Raod stelt een huishoudelijk reglement op waarin, binnen het gegeven van de door Provinciale Staten en/of Gedeputeerde Staten goedgekeurde begroting, aanvullende afspraken gemaakt worden ten aanzien van de jaarlijkse vergaderfrequentie van de (voltallige) Raod, reiskostenvergoeding voor promotionele activiteiten van de streektaalambassadeurs e.a.

Artikel 5: Vergaderingen Raod

  • 1.

    De Raod vergadert tenminste twee maal per jaar en overigens zo vaak als de Raod dat nodig oordeelt.

  • 2.

    De Raod regelt zelf zijn vergaderorde.

  • 3.

    Het aantal leden dat aan de vergadering van de Raod dient deel te nemen om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen, bedraagt de helft van het aantal zitting hebbende leden plus één (inclusief de voorzitter).

  • 4.

    De Raod doet haar aanbevelingen en voordrachten bij meerderheid van stemmen, waarbij ieder lid (inclusief de voorzitter) één stem heeft.

  • 5.

    De vergaderingen van de Raod vinden bij voorkeur plaats in het gouvernement te Maastricht.

  • 6.

    Stukken die van de Raod uitgaan, worden steeds ondertekend door de voorzitter en de streektaalfunctionaris.

  • 7.

    De vergaderingen van de Raod zijn besloten en de stukken, die daarin aan de orde komen zijn vertrouwelijk, tenzij in de vergadering anders wordt besloten.

Artikel 6: Advisering uitvoering Handvest

  • 1.

    De Raod doet eenmaal per jaar, op basis van actuele ontwikkelingen, schriftelijke aanbevelingen inzake het Taalbeleid aan het College van Gedeputeerde Staten. Voor het overige doet de Raod zijn aanbevelingen gevraagd of ongevraagd. De Raod brengt zijn advies uit aan het college. In de gevallen waarin Provinciale Staten de Raod om advies vragen, stuurt de Raod zijn advies ook aan de leden van Provinciale Staten. Een bepalend document bij de advisering over het taalbeleid vormt het Europese Handvest, zoals bedoeld in artikel 2.

  • 2.

    In de gevallen waarin het college advies aan de Raod heeft gevraagd, neemt het college besluiten c.q. doet het college zonodig voorstellen aan Provinciale Staten met inachtneming van de aanbeveling van de Raod. Het college en Provinciale Staten kunnen van deze aanbevelingen afwijken.

Artikel 7: Ad-hoc deskundigheid

De Raod kan zich doen bijstaan door externe deskundigen. Deze deskundigen kunnen op uitnodiging van de Raod aanwezig zijn in een vergadering van de Raod om gehoord te worden over of een toelichting te verstrekken op een specifiek onderwerp. Ook kunnen deze deskundigen, eveneens op uitnodiging van de Raod, deelnemen in door de Raod in te stellen projectgroepen. Zij hebben geen stemrecht.

Artikel 8: Wijzigingen

Wijzigingen van deze regeling vinden plaats door het college, gehoord de Raod.

Artikel 9: Overige zaken

In de gevallen, waarin deze regeling niet voorziet, beslist de Raod.

Artikel 10: Ingangsdatum

Deze regeling gaat in op 28 maart 2006.

Ondertekening

Gedeputeerde Staten voornoemd,  
L.J.P.M. Frissen, voorzitter
drs. W.L.J. Weijnen, secretaris
 
Uitgegeven, 30 maart 2006  
De secretaris,
drs. W.L.J. Weijnen