Eilandsbesluit houdende algemene maatregelen ter uitvoering van het Eilandsverordening gebruik van het Statiaanse vlag

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

Eilandsbesluit houdende algemene maatregelen ter uitvoering van het Eilandsverordening gebruik van het Statiaanse vlag

Artikel 1

onverminderd het bepaalde in het Vlagreglement (P.B. 1959, no. 173) geschiedt het voeren van de Statiaanse vlag in overeenstemming met de bepalingen van dit reglement.

Artikel 2

  • 1.

    De vlag van het eilandgebied St. Eustatius wordt op de hierna te bepalen dagen van zonsopgang tot zonsondergang uitgestoken van de dienstgebouwen en- vaartuigen van het Eilandgebied St. Eustatius. Voor bijzondere gelegenheden geschiedt zulks op de dagen c.q. de tijdstippen bij afzonderlijk besluit van het Bestuurscollege te bepalen.

  • 2.

    Wanneer in het Eilandgebeid St. Eustatius op van Landswege bepaalde dagen de vlag van het Koninkrijk wordt uitgestoken, wordt steeds gelijktijdig, benevens de Nederlands- Antilliaanse vlag de vlag van het Eilandgebied St. Eustatius gevoerd.

  • 3.

    Van de dienstgebouwen en- vaartuigen van het Eilandgebied St. Eustatius en de ambtswoning van de Gezaghebber wordt dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang gevlagd met de vlag van het eilandgebied St. Eustatius. De uitvoering van het in de vorige volzin bepaalde geschiedt door of vanwege het Bestuurscollege, voorzover dit niet door of vanwege de Politie geschiedt.

  • 4.

    Wanneer een delegatie van het Eilandgebied St. Eustatius naar het buitenland afreist wordt van de zijde van het Eilandgebied St. Eustatius in voorkomende gevallen gevlagd met de Statiaanse vlag. Wanneer een delegatie van elders naar het eilandgebied St. Eustatius wordt afgevaardigd wordt van de zijde van het Eilandgebied St. Eustatius in voorkomende gevallen gevlagd met de Statiaanse vlag.

  • 5.

    De in lid 1, eerste volzin bedoelde dagen zijn:

    • -

      nieuwjaarsdag;

    • -

      de dag waarop de verjaardag van de koningin officieel wordt gevierd;

    • -

      de dag waarop de dag van de Arbeid officieel wordt gevierd;

    • -

      Statia day (16 november).

Artikel 3

  • 1. Overal in het Eilandgebied St. Eustatius waar de Statiaanse vlag wordt gehesen of ontplooid dient zij er ereplaats te hebben boven vlaggen van andere Eilandgebieden, plaatselijke gemeenschappen en particuliere organisaties.

  • 2. Het bepaalde in lid 1 laat onverlet de ereplaats die de Nederlands-Antilliaanse vlag dient te hebben boven vlaggen van Eilandgebieden, plaatselijke gemeenschappen en particuliere organisaties. Het in de vorige volzin bepaalde geldt eveneens voor de vlag van het Koninkrijk.

Artikel 4

  • 1.

    Bij het voeren in het openbaar van de Statiaanse vlag gelijktijdig met de Nederlands - Antilliaanse vlag terwijl de Koninkrijksvlag niet wordt gevoerd, voor, op of aan een gebouw of ander bouwwerk is de plaats van de Statiaanse vlag aan de linkerzijde gezien met de rug naar de plaats welke is bestemd voor het aanbrengen van de vlaggen. Deze bepaling vindt overeenkomstige toepassing indien het een openbare bijeenkomst betreft waarbij vlaggenmasten staan opgesteld, met dien verstande dat men zich voor de plaatsbepaling dient op te stellen met de rug naar de hoofdtribune dan wel bij het ontbreken daarvan met de rug naar de plaats welke is bestemd voor het aanbrengen van de vlaggen.

  • 2.

    Indien er behoudens de Statiaanse vlag sprake is van meerdere vlaggen van de Eilandgebieden van de Nederlandse Antillen gelijktijdig met de Nederlands- Antilliaanse vlag, terwijl de Koninkrijksvlag niet wordt gevoerd, is de plaats van de Nederland Antillen in het midden, de plaats van de Statiaanse vlag ter rechterzijde van de vlag van de Nederlandse Antillen en worden de overige eilandelijke vlaggen in alfabetische volgorde van de namen van de eilandgebieden in het Nederlands afwisselend links en recht van de Nederlands- Antilliaanse vlag geplaatst te beginnen met de linkerzijde van de vlag van de Nederlandse Antillen.

  • 3.

    Voor andere vlaggen, niet zijnde vlaggen van andere mogendheden of van Internationale organisaties, geldt dat deze in alfabetische volgorder afwisselend rechts en links van de vlag van de Nederlandse Antillen worden geplaatst, te beginnen met de rechterzijde van de vlag van de Nederlandse Antillen.

  • 4.

    Bij toepassing van het bepaalde in het derde lid van dit artikel gaan vlaggen van de Eilandgebieden van de Nederlandse Antillen boven de andere vlaggen.

Artikel 5

  • 1. Wanneer echter in het in artikel 4, eerste lid bedoelde geval tevens de vlag van het Koninkrijk wordt gevoerd, is de plaats van de vlag van het Koninkrijk in het midden, die van de Nederlands-Antilliaanse vlag rechts, en de Statiaanse vlag links van de vlag van het Koninkrijk.

  • 2. Indien er naast de in het voorgaande lid bedoelde vlaggen meerdere vlaggen van Eilandgebieden van de Nederlandse Antillen worden gevoerd, worden deze eilandelijke vlaggen in alfabetische volgorde van de namen van de Eilandgebieden in het Nederlands afwisselend geplaatst rechts van de Nederlands Antilliaanse vlag en links van de Statiaanse vlag, te beginnen met de rechterzijde van de Nederlands- Antilliaanse vlag.

  • 3. Voor andere vlaggen, niet zijnde vlaggen van andere mogendheden of van Internationale organisaties, geldt dat deze in alfabetische volgorde afwisselend links van de Statiaanse vlag en rechts van de Nederlands-Antilliaanse vlag worden geplaatst, te beginnen met de linkerzijde van de Statiaanse vlag, waarbij vlaggen van de andere eilandgebieden van de Nederlandse Antillen voorgaan boven de ander vlaggen.

Artikel 6

  • 1.

    Wanneer de Statiaanse vlag gevoerd naast de vlag van het Koninkrijk, de Nederlands- Antilliaanse vlag en een vlag van een andere mogendheid of internationale organisatie, dient de Statiaanse vlag ter linkerzijde van de Nederlands-Antilliaanse vlag te worden geplaatst nadat de in het tweede lid bedoelde regel is toegepast.

  • 2.

    Wanneer er naast de vlag van het Koninkrijk en de Nederlands-Antilliaanse vlag, de vlag van een andere mogendheid of internationale organisatie wordt gevoerd, is de plaats van laatstbedoelde vlag rechts van de vlag van het Koninkrijk en die van de Nederlands-Antilliaanse vlag ter linkerzijde. Indien er vlaggen van meerdere staten en/of Internationale organisaties worden gevoerd, worden deze in alfabetische volgorde van de namen van die Staten en organisaties in het Nederlands afwisselend rechts van de vlag van het Koninkrijk en links van de Nederlands-Antilliaanse vlag geplaatst, te beginnen met de rechterzijde van de vlag van het Koninkrijk.

  • 3.

    Indien er in het eerste lid van dat artikel bedoelde geval naast de Statiaanse vlag een of meer vlaggen van andere Eilandgebieden van de Nederlandse Antillen worden gevoerd, worden deze eilandelijke vlaggen in alfabetische volgorder van de namen van de Eilandgebieden in het Nederlands afwisselend geplaatst rechts van de Koninkrijksvlag en links van de Statiaanse vlag, te beginnen ter rechterzijde van de Koninkrijksvlag, nadat de in het tweede lid van dit artikel bedoelde is toegepast.

Artikel 7

Bij de toepassing van het bepaalde in artikel 4, tweede en derde lid en in de artikelen 5 en 6 van dit Eilandsbesluit dient men zich voor de bepaling van de plaats van de onderscheidene vlaggen op te stellen overeenkomstig de regels gegeven in artikel 4, eerste lid.

Artikel 8

Het bepaalde in de artikelen 4, 5 en 6 is van overeenkomstige toepassing wanneer de Statiaanse vlag, al dan niet gelijktijdig met de Nederlandse- Antilliaanse vlag, al dan niet gelijktijdig met de vlag van het Koninkrijk en al dan niet te samen met andere vlaggen wordt ontplooid in een gehoorzaal of op een bijeenkomst waar een podium voor een spreker is.

De plaatsbepaling geschiedt in dit geval met de rug naar de plaats waar de vlaggen worden aangebracht.

Artikel 9

  • 1. Bij het gelijktijdig voeren van de vlag van de Nederlandse Antillen en de Statiaanse vlag wordt eerstgenoemde vlag het eerst gehesen of ontplooid en het laatst neergehaald of weggenomen.

  • 2. Ten aanzien van het in acht nemen ceremonieel in het geval er sprake is van een of meer vlaggen buiten de in het eerste lid genoemde, gelden de regels gesteld in artikel 4- lid 2 en 3 en artikelen 5 tot en 7 op overeenkomstige wijze met dien verstande dat een eerder gehesen of ontplooide vlag later wordt neergehaald of weggenomen dan een later gehesen of ontplooide vlag.

  • 3. Bij het hijsen van meerdere vlaggen moeten deze van gelijke afmetingen zijn en op gelijke hoogte worden gehesen.

Artikel 10

Dit eilandsbesluit houdende algemene maatregelen, hetwelk kan worden aangehaald als "Vlagreglement Eilandgebied St. Eustatius" treedt in werking met ingang van de dag waarop de eilandsverordening Statiaanse vlag in werking treedt.