Regeling vervallen per 01-01-2016

Uitvoeringsregeling hard piket gemeentelijke kolom Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Geldend van 01-01-2016 t/m 31-12-2015

Intitulé

Uitvoeringsregeling hard piket gemeentelijke kolom Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland,

gezien de instemming van de Ondernemingsraad van de gemeente Waterland

d.d. 4 april 2014;

overwegende dat het wenselijk is om een aparte piketregeling vast te stellen voor medewerkers die als piketfunctionaris zijn aangewezen om regionale hard piketdiensten te verrichten ten behoeve van de gemeentelijke kolom binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland;

gelet op artikel 3:3A van de CAR-UWO gemeente Waterland,

BESLUIT:

vast te stellen de navolgende Uitvoeringsregeling hard piket gemeentelijke kolom Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • a. hard piketdienst: dienst van één week – 7 dagen van 24 uur- met de verplichting van beschikbaarheid, bereikbaarheid en opkomst binnen een afgesproken tijd en op een afgesproken locatie;

  • b. piketfunctionaris: medewerker die is aangewezen om regionale hard piketdiensten te verrichten ten behoeve van de gemeentelijke kolom binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland;

  • c. piketfunctie: functie waarin de piketfunctionaris is benoemd ten behoeve van de gemeentelijke kolom binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland;

  • d. piketvergoeding: vergoeding voor de piketfunctionaris voor de hard piketdienst;

  • e. werkgever: het college van burgemeester en wethouders gemeente Waterland van waaruit de piketfunctie is opgelegd aan de piketfunctionaris;

  • f. poolcoördinator: coördinator van een groep piketfunctionarissen die dezelfde piketfunctie vervullen;

  • g. dagvenster: tijd waarbinnen de medewerker zijn werkzaamheden verricht voor 100% salaris, maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 22.00 uur.

Artikel 2 Doelgroep

Medewerkers die als piketfunctionaris zijn aangewezen om regionale hard piketdiensten te verrichten ten behoeve van de gemeentelijke kolom binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Deze regeling is niet van toepassing voor medewerkers van de brandweer.

Naast hard piket bestaat ook zacht piket. Bij zacht piket wordt de medewerker bij een ramp gebeld met de vraag of hij beschikbaar is voor werkzaamheden. De medewerker is niet verplicht om beschikbaar te zijn, of aan deze oproep gehoor te geven. Deze regeling is niet van toepassing voor medewerkers die zijn ingedeeld voor het zacht piket.

Artikel 3 Inzet

  • 1. Inzet van piketfunctionarissen wordt bepaald conform de “GRIP Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland”.

  • 2. De piketfunctionaris wordt aangewezen door de werkgever.

  • 3. De aanwijzing voor de piketfunctie wordt door de werkgever ingetrokken:

    • a.

      in geval van gebleken ongeschiktheid of onbekwaamheid voor de piketfunctie.

    • b.

      indien de ambtenaar naar het oordeel van de werkgever om medische, sociale of maatschappelijke redenen niet meer in staat moet worden geacht de piketfunctie te kunnen vervullen.

Artikel 4 Rooster

  • 1. De hard piketdienst wordt bij toerbeurt verricht door de piketfunctionarissen op basis van een door de poolcoördinator vastgesteld rooster. Er wordt gewerkt met een jaarrooster. Het rooster wordt jaarlijks uiterlijk 1 december vastgesteld.

  • 2. De piketfunctionaris kan zijn hard piketdienst ruilen. De piketfunctionaris maakt hierover zelf afspraken met een piketfunctionaris met dezelfde piketfunctie. De poolcoördinator wordt vooraf over het ruilen geïnformeerd, waarbij de piketfunctionaris er zeker van dient te zijn dat de poolcoördinator het bericht heeft ontvangen.

  • 3. Indien een piketfunctionaris wegens ziekte verhinderd is om de hard piketdienst te verrichten, wordt in overleg met de poolcoördinator van dienst geruild met een andere piketfunctionaris. De piketfunctionaris dient er zeker van te zijn dat de poolcoördinator op de hoogte is van het ruilen van de hard piketdienst.

Artikel 5 Piketvergoeding

  • 1. De piketfunctionaris heeft recht op een piketvergoeding in geld en in verlof.

  • 2. De piketvergoeding in geld bedraagt 6% van het maximum van schaal 8 CAR/UWO per hard piketdienst (zijnde schaal 8 periodiek 11).

  • 3. De piketvergoeding in verlof bedraagt 3,6 uur per hard piketdienst.

  • 4. Voor het verrichten van werkzaamheden tijdens de hard piketdienst gedurende het dagvenster ontvangt de piketfunctionaris geen extra vergoeding. Voor de werkzaamheden tijdens de hard piketdienst buiten het dagvenster wordt de vergoeding achteraf vastgesteld.

  • 5. Voor de deelname aan oefeningen buiten het dagvenster ontvangt de medewerker een toeslag zoals genoemd in artikel 3.2 CAR/UWO.

Artikel 6 Reiskostenvergoeding

Reis- en verblijfkosten gemaakt ten behoeve van artikel 5, vierde lid en vijfde lid worden vergoed volgens de aanvullende regeling reis- en verblijfkosten (B10).

Artikel 7 Hardheidsbepaling

Voor gevallen waarin deze regeling niet of niet naar billijkheid voorziet, kan de werkgever een bijzondere regeling treffen.

Artikel 8 Intrekking

De ‘B37 Piketregeling hard piket gemeentelijke kolom Veiligheidsregio Zaanstreek- Waterland’ zoals vastgesteld bij collegebesluit op 1 oktober 2013 (nr. 40-9) wordt ingetrokken.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2014.

Artikel 10 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als: uitvoeringsregeling hard piket gemeentelijke kolom Veiligheidsregio Zaansteek-Waterland.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, gehouden op 3 juni 2014.
D.Broere
algemeen directeur/gemeentesecretaris
L.M.B.C. Wagenaar-Kroon
burgemeester