Subsidieverordening oud papier Gemeente Waterland 2006-2007

Geldend van 01-01-2006 t/m heden

Intitulé

Subsidieverordening oud papier Gemeente Waterland 2006-2007

De Raad van de gemeente Waterland;

Overwegende, dat het wenselijk is de bestaande subsidieregeling voor het inzamelen van oud papier en karton afkomstig van huishoudens in de gemeente Waterland te actualiseren, teneinde gescheiden inzameling c.q. hergebruik van oud papier en karton verder te stimuleren.

Gelezen het voorstel van het college d.d. 18 oktober 2005;

Gelet op het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

BESLUIT:

1..De subsidieverordening oud papier Gemeente Waterland 2006-2007 vast te stellen.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:

  • a.

    de gemeenteraad; de gemeenteraad van Waterland.

  • b.

    het college; het college van burgemeester en wethouders.

  • c.

    inzameling actief; het ophalen van oud papier en karton bij huishoudens (huis aan huis inzameling).

  • d.

    inzameling passief; het inzamelen van oud papier via de verzamelcontainers en/of de openbare papierbakken.

  • e.

    aangewezen afnemer; VAOP oud papier b.v.; ijsselrneerweg 1; 1411 AA Naarden.

  • f.

    de erkende handelaar; voor de toepassing van deze subsidieverordening wordt verstaan onder erkende handelaar; de firma Roele de Vries recycling; Spoorstraat 5, 1687 AE Wognum,

  • g.

    netto opbrengsq4y: het verschil tussen de marktprijs en de kostenprijs bij VAOP.

  • h.

    inzamelkosten: de kosten die door de VAOP worden berekend voor verhuur van de kraak/perswagen, wisselen van de verzamelcontainers en het legen van de openbare papierbakken bij de scholen.

  • i.

    de voorkeursmethode; de inzamelmethode waar de voorkeur van de gemeente naar uit gaat. Deze methode omvat; een inzameling minimaal één keer per maand, op een vaste dag en in een bepaalde wijk/gebied.

  • j.

    andere inzamelaar; de krachtens artikel 7, lid 2 van de Afvalstoffenverordening gemeente Waterland 2004, aangewezen personen en instanties, belast met het afzonderlijk inzamelen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen.

  • k.

    de wet: de Algemene wet bestuursrecht

Artikel 2 Reikwijdte van de verordening

Deze verordening is van toepassing op de door het college te verstrekken subsidies voor het inzamelen van oud papier uit particuliere huishoudens door in de gemeente Waterland gevestigde scholen en verenigingen, die in het algemeen of plaatselijk belang werkzaam zijn en niet het maken van winst beogen.

Artikel 3 Hoogte van de subsidie/subsidieplafond

lid 1

De subsidie bestaat uit een variabel bedrag per kilogram oud papier.

lid 2

De subsidie wordt berekend op basis van de netto marktprijs (opbrengstprijs) van de totale ingezamelde hoeveelheid oud papier en karton minus de inzamelkosten. Netto marktprijs inzamelkosten = subsidie.

lid 3

De subsidie per kilogram ingezameld oud papier en karton bedraagt maximaal € 0,046.

lid 4

Indien de subsidie per kilogram ingezameld papier en karton lager is dan het in lid 5 genoemde garantiebedrag, wordt het garantiebedrag uitgekeerd.

lid 5

Het van gemeentewege gegarandeerde bedrag bedraagt van € 0,0136 tot € 0,0318 per kilogram oud papier en karton, afhankelijk van de in de onderstaande tabel opgenomen inzamelmethode(n).

Inzamelmethode

Omschrijving inzamelmethode

Garantiebedrag eurocent/kg

1

inzameling actief,

inzameling verder volgens voorkeurmethode, gebruik van eigen middelen

0,0318

2

inzameling actief,

inzameling verder volgens voorkeurmethode, gebruik van gehuurde middelen.

0,027

3

inzameling actief

gebruik van eigen middelen

0,027

4

inzameling actief

gebruik van gehuurde middelen

0,018

5

twee wekelijkse inzameling

inzameling actief,

inzameling verder volgens voorkeurmethode, gebruik van gehuurde middelen.

0,027

6

inzameling passief

gebruik van eigen middelen

0,018

7

inzameling passief

gebruik van gehuurde middelen

0,0136

8

inzameling door scholen met gebruik van de papierbakken

0,0136

lid 6

De gemeenteraad stelt ten minste eenmaal in de vier jaar het garantiebedrag en de maximale subsidie per kilogram ingezameld oud papier en karton vast.

lid 7

De subsidie per kilogram ingezameld oud papier en karton wordt niet automatisch geïndexeerd.

lid 8

De gemeenteraad stelt voor elk jaar een subsidieplafond vast, als bedoeld in titel 4.2 van de wet.

lid 9

De verdeling van de (beschikbare) subsidie vindt plaats op basis van de inzamelhoeveelheden in het jaar, voorafgaande aan het jaar van de subsidieaanvraag en 1tui.5 genoemde garantiebedrag.

Artikel 4 Criteria voor de subsidieverlening

lid 1

Alleen de subsidieaanvrager die een in de gemeente Waterland gevestigde school en/of vereniging is, die in het algemeen of plaatselijk belang werkzaam is en niet het maken van winst beoogt, kan in aanmerking komen voor een subsidie voor de inzameling van oud papier en karton.

lid 2

Alleen de subsidieaanvrager die in het bezit is van een schriftelijk bewijs, dat door het college is afgegeven als bedoeld in artikel 10, lid 1, kan in aanmerking komen voor een subsidie voor de inzameling van oud papier en karton.

lid 3

De subsidieaanvrager dient te verklaren, dat het huishoudelijk oud papier en karton binnen de grenzen van de gemeente Waterland wordt opgehaald.

lid 4

Het ingezamelde oud papier waarvoor subsidie wordt gevraagd, dient door de subsidieaanvrager te zijn aangeboden aan de erkende handelaar.

Artikel 5 Regels voor het aanvragen van de subsidie

lid 1

De subsidieaanvraag voor een volgend jaar dient jaarlijks voor 1 november bij het college te worden ingediend of bij een door het college ter zake gemachtigde met gebruikmaking van een door hen vastgesteld formulier.

lid 2

Bij de indiening van de aanvraag dient in ieder geval te worden overlegd:

  • ·

    de naam van de aanvrager,

  • ·

    de inzamelmethode,

  • ·

    het bericht van registratie,

  • ·

    een verklaring van de aanvrager, waarin staat dat het huishoudelijk oud papier en karton binnen de grenzen van de gemeente Waterland wordt opgehaald.

lid 3

Voor zover de aanvrager voor dezelfde (of vergelijkbare) activiteiten tevens een subsidie heeft aangevraagd bij een of meer andere bestuursorganen, doet hij daarvan mededeling in de aanvraag, onder vermelding van de stand van zaken met betrekking tot de beoordeling van die aanvraag of aanvragen.

lid 4

Bij een eerste subsidieaanvraag legt de aanvrager tevens over;

  • ·

    een afschrift van de statuten;

  • ·

    een beschrijving van de organisatievorm, voor zover deze al niet in de statuten is opgenomen;

  • ·

    adres van de subsidieaanvrager.

lid 5

Het college kan andere dan in het tweede lid genoemde gegevens vragen teneinde de subsidieaanvraag te kunnen toetsen.

Artikel 6 Niet tijdig en niet volledige aanvraag

lid 1

Als een aanvraag niet tijdig is ingediend kan het college besluiten deze niet te behandelen.

lid 2

Als een aanvraag onvolledig is ingediend, stelt het college de aanvrager in de gelegenheid het verzuim binnen een redelijke, door het college schriftelijk aan te geven, termijn te herstellen. Als het verzuim niet binnen de gestelde termijn is hersteld, besluit het college de aanvraag niet te behandelen:

Artikel 7 Beslissing op de aanvraag

Het college geeft de beschikking inzake de subsidieverlening af na vaststelling van de begroting, doch uiterlijk op 31 december van het jaar, voorafgaande aan het subsidiejaar.

Artikel 8 Subsidievaststelling

lid 1

Het college stelt de subsidie vast op basis van weegbonnen en een ritspecificatie van de door het college aangewezen afnemer. Hierbij houdt het college in elk geval rekening met het vastgestelde subsidieplafond.

lid 2

Ten behoeve van de mogelijkheid van controle op de verrichte activiteiten in relatie tot de subsidie kan het college in de beschikking inzake de subsidieverlening nadere eisen stellen aan de administratie en het bewaren van deze administratie.

Artikel 9 Voorschot

lid 1

Als de voortgang van de activiteiten dat rechtvaardigt, wordt een voorschot op de subsidievaststelling uitbetaald. Het voorschot kan maximaal 25% zijn van het subsidiebedrag in de beslissing tot subsidieverlening.

lid 2

De uitbetaling van het voorschot vindt plaats binnen 6 weken na afloop van ieder kwartaal.

Artikel 10 Registratie

lid 1

De subsidieaanvrager dient zich, op grond van artikel 7, lid 2 van de Afvalstoffenverordening gemeente Waterland 2004, voorafgaand aan de subsidieaanvraag, bij besluit van het college, te laten registreren als "andere inzamelaar", die belast is met het afzonderlijk inzamelen van oud papier en karton. Het college geeft binnen 2 maanden na ontvangst van de aanvraag een schriftelijk bericht van registratie af.

lid 2

Bij het verzoek om registratie dient de aanvrager aan te geven dat hij/zij uitsluitend oud papier inzamelt inzamelen) afkomstig uit huishoudens in de gemeente.

lid 3

Alleen de aanvrager die een in de gemeente Waterland gevestigde school en/of vereniging is, die in het algemeen of plaatselijk belang werkzaam is en niet het maken van winst beoogt, kan zich bij besluit van het college, laten registreren als "erkende inzamelaar".

lid 4

Aan de aanvrager, die conform inzamelmethode 1, 2, 3, 4 of 5 wil inzamelen, wordt in het kader van toepassing van deze verordening een inzamelgebied aangewezen.

lid 5

De aanvrager, die conform inzamelmethode 6, 7 of 8 wil inzamelen, kan in het kader van toepassing van deze verordening slechts als inzameladres fungeren; inzameling huis-aan-huis (het ophalen van oud papier) is niet toegestaan.

lid 6

Een combinatie van inzamelmethoden is niet toegestaan.

Artikel 11 Naleving verordening / Weigeringsgronden

lid 1

Indien de aanvrager zich niet houdt aan een of meer voorwaarden, bepalingen van deze verordening, kan het college de subsidieverlening en/of de subsidievaststelling weigeren of subsidieaanvraag niet in behandeling nemen.

lid 2

De subsidieverlening kan op grond van het bepaalde in de artikelen 4:25 en 4:35 van de wet worden geweigerd.

Artikel 12 Opschorting en terugvordering

Ten aanzien van opschorting en terugvordering zijn de artikelen 4:56 en 4:57 van de wet van overeenkomstige toepassing.

Artikel 13 Afwijking van de verordening

Het college kan alleen afwijken van strikte toepassing van deze verordening, als de afwijking met redenen gemotiveerd kan worden, die dringend zijn en uitsluitend gericht op een doelmatige inzameling van oud papier en karton.

Artikel 14 Inwerkingtreding en citeertitel

lid 1

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2006.

lld2

Deze verordening kan worden aangehaald als "Subsidieverordening oud papier Gemeente Waterland 2006-2007".

Artikel 15

De "Subsidieverordening oud papier Gemeente Waterland", zoals is vastgesteld door de gemeenteraad op 14 oktober 1993, nummer 72 A, komt per 1 januari 2006 te vervallen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Waterland, gehouden op 17 november 2005
De raad voornoemd,
De griffier, De voorzitter,
(Drs. J.A. Baars) (Mr. F.F. Jongmans )