Regeling vervallen per 25-04-2006

REGELING VERGOEDING BEELDSCHERMBRIL

Geldend van 25-04-2006 t/m 24-04-2006

Intitulé

REGELING VERGOEDING BEELDSCHERMBRIL

REGELING VERGOEDING BEELDSCHERMBRIL

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

  • -

    gelet op het bepaalde in artikel 15:1:25 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Den Haag;

  • -

    gelet op het gestelde in artikel 125 Ambtenarenwet juncto 160 Gemeentewet;

  • -

    met instemming van de Commissie van Overleg;

Besluit:

vast te stellen de navolgende regeling:

REGELING VERGOEDING BEELDSCHERMBRIL

1 Algemene bepalingen

Artikel 1:1

Deze regeling verstaat onder:

ambtenaar: de ambtenaar in de zin van artikel 1:1, lid 1, onder a, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Den Haag.

2 Voorwaarden

Artikel 2:1

  • 1. Indien noodzakelijk wordt aan de ambtenaar die gemiddeld meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm moeten werken, een beeldschermbril vergoed of verstrekt.

  • 2. De beeldschermbril wordt in de regel eens per twee jaar vergoed of verstrekt, tenzij vervanging eerder noodzakelijk is.

  • 3. De beeldschermbril mag uitsluitend gebruikt worden voor het doel, waarvoor deze verstrekt is.

Artikel 2:2

Vergoeding of verstrekking van een beeldschermbril vindt plaats binnen het kader van een daartoe door de Algemeen Directeur Facilitiaire Dienst met een erkende opticiën te sluiten en te beheren contract.

Het contract kan niet gesloten of gewijzigd worden dan nadat de directeur Personeelszaken, Organisatie en Informatie daarmee ingestemd heeft.

3 Aard van de faciliteit

Artikel 3:1

  • 1. Alleen montuur met kunststof geharde glazen komen voor vergoeding in aanmerking tot de in het contract als genoemd in artikel 2:2 opgenomen maximum bedragen. De kosten komen ten laste van de dienst, waar de ambtenaar werkzaam is.

  • 2. Ontspiegeling, kleuring, dunnere glazen en andere extra voorzieningen komen niet voor vergoeding in aanmerking.

  • 3. Vergoeding of verstrekking vindt plaats, nadat een door de dienst aangewezen functionaris zich hiermee akkoord verklaard heeft en zo nodig na advies van de bedrijfsarts en/of een oogarts.

4 Slot- en overgangsbepalingen

Artikel 4:1

Deze regeling wordt aangehaald als Regeling vergoeding beeldschermbril en treedt in werking op de datum, waarop het onder art. 2:2 genoemde contract gesloten is.

Artikel 4:2

Met de inwerkingtreding van deze regeling komt de Circulaire vergoeding werkbril beeldschermapparatuur van 15 november 2001, kenmerk BSD/2001.2442 te vervallen.

Ondertekening

Den Haag, 6 december 2005

Het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris

D.M.F. Jongen

de burgemeester

W.J. Deetman

Toelichting.

Op basis van het Arbeidsomstandighedenbesluit (hoofdstuk 5, afdeling 2 ‘Beeldschermwerk’), hebben werkgevers een aantal verplichtingen met betrekking tot beeldschermwerkzaamheden. Een van die verplichtingen is dat medewerkers in de gelegenheid gesteld moeten worden een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te ondergaan, dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen. Indien uit dit onderzoek blijkt dat een beeldschermbril noodzakelijk is, dan dient deze voorziening aan de medewerkers te worden vergoed of verstrekt. Hierbij moet de kanttekening worden geplaatst dat dit alleen medewerkers betreft die gemiddeld meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm moeten werken. De beeldschermbril geldt als een persoonlijk beschermingsmiddel bij het uit hoofde van de functie werken met een beeldscherm en behoort dan ook dienovereenkomstig gebruikt te worden. De beeldschermbril vormt geen vervanging voor een eventuele bril die voor andere dagelijkse werkzaamheden of handelingen zonder beeldscherm nodig is.

De beeldschermbril wordt in de regel eens per twee jaar verstrekt. Als er sprake is van een noodzakelijke tussentijdse wijziging van de sterkte van de glazen, kan ook binnen de periode van twee jaar een aangepaste bril worden vergoed. Montuur en glazen worden binnen bepaalde grenzen vergoed. Het gaat hierbij om een eenvoudig montuur met kunststof geharde glazen en het betreft niet alleen monofocale, maar indien nodig ook bi- en multifocale glazen. Bij bifocale glazen kan men denken aan de situatie, waarin de ambtenaar zowel op het beeldscherm als in de verte moet kunnen kijken (b.v. naar klanten aan de balie) of aan de situatie, waarin deze zowel op het beeldscherm als op het bureau moet kunnen kijken (b.v. om stukken te lezen). Eventuele door de ambtenaar gewenste extra’s, zoals dunnere, ontspiegelde of gekleurde glazen en een duurder uitgevoerd montuur worden niet vergoed.

Aangezien de verstrekking van een beeldschermbril een verplichting van de werkgever is op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, valt deze voorziening voor de Belastingdienst onder een verstrekking die niet als beloningsvoordeel wordt ervaren. De werknemer geniet door deze verstrekking namelijk geen aanmerkelijke privé-besparing.

Teneinde een eenvoudige procedure en gunstige voorwaarden (prijs, garantie, facturering, etc.) te bewerkstelligen zal door de directeur FAD met een erkende opticiën een contract gesloten worden, dat als kader zal dienen voor de vergoeding of verstrekking van beeldschermbrillen.

Vergoeding vindt plaats conform de in dit contract opgenomen maxima. Eventuele meerkosten zijn in beginsel voor rekening van de betrokken ambtenaar.

Een door de dienst daartoe aangewezen functionaris dient - na vaststelling van de noodzaak van een beeldschermbril - vooraf akkoord te gaan, alvorens verstrekking of vergoeding plaats kan vinden. Indien twijfel bestaat over de medische noodzaak van een beeldschermbril, dient advies ingewonnen te worden bij de bedrijfsarts en/of een oogarts.